Znojmo: Proběhly první rozhovory na téma kandidatury Dolnorakouské výstavy 2021

24.05.2016 8:29

První společné plány na pořádání Dolnorakouské zemské výstavy v roce 2021 představili minulý týden v Retzu zástupci tamních spolků a úřadu spolu s představiteli Znojma. O informační večer věnovaný tomuto tématu byl velký zájem. Sál bývalého retzského kina byl naplněn prakticky do posledního místa.

Znojmo: Proběhly první rozhovory na téma kandidatury Dolnorakouské výstavy 2021
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Na dubnovém zasedání znojemského zastupitelstva se zastupitelé napříč politickým spektrem shodli, že s partnerským městem Retz vytvoří Znojmo společnou kandidaturu na spolupořádání Dolnorakouské zemské výstavy 2021. Informační večer byl jedním z kroků, jak s touto myšlenkou seznámit veřejnost.

„Dolnorakouská zemská výstava se těší velkému zájmu ze strany turistů, je pod velkým drobnohledem rakouských médií a její návštěvnost se pohybuje kolem půl miliónů návštěvníků. Vidíme v ní velký potenciál pro rozvoj celého regionu,“ řekl starosta Vlastimil Gabrhel. Podobně na setkání hovořil i senátor za Znojemsko Pavel Štohl. „Kandidaturu budu podporovat všemi možnými způsoby,“ uvedl. Kdo se pořadatelství výstavy nakonec ujme, bude jasné až v roce 2018. Vedle Retzu a Znojma kandiduje Stockerau s Korneuburgem a zámky na Marchfeldu.

Starostové obou měst, znojemský Vlastimil Gabrhel a retzský Helmut Koch, však neskrývají optimismus. „Jsme partnerskými městy, spojuje nás hospodářství, krajina a společné zájmy. Potenciál zemské výstavy nám umožní naše zájmy a vzájemné přátelství nadále prohlubovat,“ řekl Gabrhel. Podobně hovořili i další zástupci české i rakouské strany.

Podle bývalého rakouského velvyslance v České republice Ferdinanda Trauttsmanndorffa dává spolupráce na výstavě možnost obrátit zaběhané stereotypy. „Pořád se díváme z našich periferií do svých center. Měli bychom to ale obrátit – buďme my v tom centru, uprostřed, a hranice ať jsou někde daleko za námi,“ uvedl velvyslanec. Velké ambice a potenciál výstavy neskrýval ani on.  „Můj bratr pracuje v Číně a říká, že z ní ročně vyjíždí dvě stě milionů turistů. Alespoň část jich musíme dostat sem k nám,“ dodal s úsměvem Trauttsmanndorff.

Dolnorakouská zemská výstava (Niederösterreichische Landesausstellung) je tradiční akcí, která se koná každé dva roky v jiném regionu Dolního Rakouska. Akce se těší se velkému zájmu ze strany turistů, návštěvnost se pohybuje mezi 350 – 500 000 návštěvníky. Přeshraniční spolupráce v ní není výjimkou, naopak je velmi vítána. Například Dolnorakouská zemská výstava 2009 se konala v rakouských městech Horn a Raabs a v české Telči. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.