Znojmo: Se školním rokem se rozjede i Kolumbus #2

30.08.2018 19:09

Podpora vzdělávání talentovaných žáků, a to i ze sociálně slabých rodin na všech úrovních – to je ve zkratce hlavní cíl projektu Kolumbus #2, který radnice vyhlásila na jaře a který se naplno rozjede s novým školním rokem.

Znojmo: Se školním rokem se rozjede i Kolumbus #2
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Jeho tvář a propagátor, rodilý Znojmák a rapper Neny, který stojí například za úspěšným projektem Najdi svou cestu, v září vyrazí na pomyslné turné po znojemských školách.

„V českém školství se nerovnost projevuje už od základních škol, a to se budeme snažit odbourat. Jít si za svým snem, za svým cílem, takovou šanci by měl totiž dostat každý. Proto jsme přišli s projektem Kolumbus #2, který podporuje vzdělávání ve všech oborech a na všech úrovních,“ připomíná starosta Znojma Jan Grois.

Aktivně bude projekt Kolumbus #2 na školách propagovat právě Neny, který má k dětem a mládeži rozhodně blíže než jakýkoliv představitel města. „Mám za to, že je důležité o sobě přemýšlet. Přemýšlet o tom, co umím, co mě baví, v čem jsem dobrý, nebát se to pojmenovat a pak za tím jít. Za svým snem, za svým cílem. Ať je to sport, hudba, jazyky nebo třeba přírodní vědy,“ říká Neny, který si sám prošel vlastní cestou plnou vzletů i pádů.

Neny navštíví žáky a studenty nejen přímo na školách, ale besedy s nimi plánuje i v atraktivním prostředí Městského divadla. „Děti se nejvíce naučí, pokud se u toho učení baví, takže své setkání s nimi vedu interaktivně, aby to nebylo jen o informacích, ale především o prožitku. Dávám jim otázky k zamyšlení nad sebou samými, nad tím, co je baví a nebaví, co by chtěli do budoucna dělat. Mají možnost prezentovat před ostatními své dovednosti. V průběhu akce věnujeme také velký prostor otevřené debatě a diskusi,“ dodává Neny.

„Investice do vzdělání je investicí do budoucnosti, toho jsme si vědomi. Proto už pět let dotujeme základní školy, které zřizujeme, aby mohly rozšiřovat výuku cizích jazyků. Žákům, studentům a absolventům s trvalým bydlištěm ve Znojmě a jeho městských částech proplácíme úspěšně složené jazykové certifikáty z angličtiny a němčiny. Teď budeme školy finančně podporovat ve zkvalitňování výuky i v ostatních oborech i v podpoře umělecké činnosti,“ přibližuje starosta Grois pilíře projektu Kolumbus #2.

Základní školy své vzdělávací projekty v rámci projektu Kolumbus #2, mezi kterými je například příprava žáků na olympiády a soutěže, zakoupení specializovaného software nebo zavádění inovativních forem výuky, rozjedou s novým školním rokem. Střední školy a Soukromá vysoká škola ekonomická ve Znojmě mohou o dotace pro své projekty žádat až do konce září.

Sami žáci a studenti mohou žádat o individuální podporu formou stipendií poskytovaných ve výši 5 000 korun nebo 10 000 korun za rok. K základním kritériím pro přiznání stipendia patří umístění v krajských, národních a mezinárodních kolech soutěží. Prvním úspěšným žadatelům z řad jednotlivců radnice stipendia předá slavnostně v průběhu září.

PROJEKT KOLUMBUS #2

Projekt Kolumbus #2 navazuje jeden z pilířů projektu Kolumbus (Znojmo mluví anglicky), jenž podporuje jazykové vzdělávání a který město úspěšně realizuje od roku 2013. Díky němu je podporována výuka jazyků na základních školách a žákům, studentům i absolventům s trvalým bydlištěm ve Znojmě a jeho městských částech jsou propláceny úspěšně složené jazykové certifikáty z angličtiny a němčiny.

Kolumbus #2 funguje ve dvou rovinách. Institucionální podpora je realizována formou dotačního programu, jehož oprávněnými žadateli jsou základní, střední a vysoké školy na území města Znojma (v případě základních škol budou finanční prostředky poskytovány formou účelově určeného provozního příspěvku). Projekty by měly směřovat do vytváření podmínek pro práci s nadanými žáky a studenty, podpory inovativních přístupů ke vzdělávání a v neposlední řadě také dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků. Dotační program školám umožní požádat i o podporu žáků a studentů ze sociálně znevýhodněného prostředí, díky kterému budou moci vytvářet kvalitnější podmínky pro jejich vzdělávání. V rozpočtu na rok 2018 je na toto alokována částka 2 miliony korun.

Individuální podpora (stipendijní program) je realizována formou poskytovaných stipendií ve výši 10 000 korun/rok a 5 000 korun/rok. K základním kritériím pro přiznání stipendia bude patřit umístění v krajských, národních a mezinárodních kolech soutěží. Žadatelé musejí rovněž mít trvalý pobyt ve Znojmě nebo jeho městských částech. V rozpočtu je na tento stipendijní program letos uvolněno 300 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…