Znojmo: Slavnosti okurek lákají na trhy, gastroshow i traktory

30.07.2017 8:34

Znojmo je okurkami proslulé daleko za hranicemi kraje i republiky, a tak začátek srpna ve Znojmě patří tradičně Slavnostem okurek. Ty se letos uskuteční již podesáté, v termínu 4. – 5. srpna.

Znojmo: Slavnosti okurek lákají na trhy, gastroshow i traktory
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Hlavní program Slavností okurek proběhne na Masarykově náměstí, kde se již na počátku minulého století konaly velké okurkové trhy. Ve spolupráci se značkou Znojmia, partnerem akce, zde budete mít možnost ochutnat nejen šťavnaté sterilované okurky, ale i jiné druhy nakládané zeleniny. Ty po oba dva dny doplní i výběr z nabídky dalších produktů v rámci konaných prodejních trhů.

V pátek 4. srpna se můžete těšit na originální gastroshow, při které okusíte nevšední speciality připravené z okurek mistry kuchaři Jiřím Lotem a Václavem Šmerdou. Zastavit se můžete u stánku Znojemského pivovaru na osvěžující zlatavý mok nebo ochutnat prvotřídní výrobky od Poctivého uzenářství z Prosiměřic.

První den slavností zpestří také přehlídka starých traktorů. „V loňském roce jsme poprvé Slavnosti okurek doplnili o výstavu zemědělské techniky, zájem o ni byl až nečekaný. Letos jsme se rozhodli rozšířit ji dále o přehlídku historických traktorů,“ dodává František Koudela, ředitel pořádající Znojemské Besedy, příspěvkové organizace města. Návštěvníci okurkových slavností budou moci tyto traktory zhlédnout v centru města v pátek odpoledne.

Sobota 5. srpna bude patřit především atraktivním soutěžím o Nejlepší sterilovanou okurku a o Nejlepší rychlokvašku. Kdo doma zavařuje okurky a chtěl by se soutěže zúčastnit, může až do středy 2. srpna nosit své vzorky okurek do budovy Znojemské Besedy na Masarykově náměstí. Vzorky bude vždy v čase od 10.00 do 14.00 v pracovní dny přebírat Milan Stehlík (v případě nepřítomnosti jiná pověřená osoba) a do soutěže bude přijato prvních 30 přihlášených vzorků sterilované okurky a 15 rychlokvašek. U kategorie Sterilovaná okurka je třeba odevzdat 2 ks sklenic, u rychlokvašky jedno balení.

Soutěžit se bude i v plnění zavařovací sklenice okurkami na čas a přesnost, do které se budete moci přihlásit přímo na místě (pořadatel si dle počtu přihlášených vyhrazuje právo pozastavit registraci soutěžících po naplnění jejich kapacit).

Z hudebních vystoupení se během Slavností okurek můžete těšit na kapely Šarivari Swing Band, Sešup, Tomáš Linka a přímá linka nebo Tempus. Atmosféru slavností pak po oba dva dny oživí flašinetář, na Horním náměstí budou pro pobavení dětí přichystány i další atrakce.

Vstup na Slavnosti okurek je zdarma. Podrobný program najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…