Znojmo: Srdce města bude krásnější, revitalizují se prostranství v pivovaru

09.05.2019 21:10

Za pár dní se rozběhnou práce na největší investici města letošního roku. Areál pivovaru se po nových inženýrských sítích dočká kompletní revitalizace veřejného prostranství.

Znojmo: Srdce města bude krásnější, revitalizují se prostranství v pivovaru
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Areál pivovaru je opravdovým srdcem historického centra a vstupní branou k rotundě a znojemskému hradu a k nejkrásnější a nejoblíbenější vyhlídce na město. Proto se pouštíme do další fáze jeho zkrášlování,“ vysvětluje starosta Jan Grois.

V rámci revitalizace veřejných ploch se areál nově zadláždí, přičemž většina plochy bude ze šatovské dlažby (část z ní se vezme z Horní České). Opraví se vstupní brána areálu, na kterou se posléze nainstalují informační tabule, vybuduje se pítko, zdemoluje se nadbytečný přístavek a vysadí se okrasná zeleně a stromy. Zakázka rovněž obsahuje osazení nového mobiliáře, dokončení veřejného osvětlení, tras metropolitní sítě a hromosvodů.

„Zajímavostí je, že na zemi bude rovněž vyznačen půdorys Loupežnické věže, jejíž základy byly objeveny v rámci archeologického průzkumu, který předcházel budování nových inženýrských sítí. Osmihraná románská Loupežnická věž byla až do roku 1892, kdy se zřítila, významnou dominantou města,“ připomíná starosta Grois.

Zvýrazněny budou i půdorysné stopy brány

V ploše areálu pivovaru budou rovněž zvýrazněny půdorysné stopy brány znojemského přemyslovského hradu a na zemi najdete i četné informační plotny, které budou označovat jednotlivé budovy areálu.

Do rekonstrukce veřejných ploch v areálu pivovaru město investuje 12,7 milionů korun. Práce bude provádět firma Sates Čechy, která ve výběrovém řízení podala nejvýhodnější nabídku. Vše by mělo být hotové do zářijového Znojemského historického vinobraní.

O rozvoj areálu pivovaru, který je nejen svou polohou v bezprostřední blízkosti rotundy sv. Kateřiny považován za jedno z nejatraktivnějších míst ve městě, se radnice snaží od roku 2010, kdy se stala jeho majitelem. V roce 2015 tu provoz zahájil Znojemský městský pivovar, o dva roky později zde město ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem a společností Heineken otevřelo Expozici pivovarnictví. Letos se areál kromě nových povrchů dočká i dvou nových provozů: společnost Vinotrh otevře vinnou galerii s kavárnou a Znojemský městský pivovar novou pivovarskou restauraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.