Znojmo: Stará škola v Louce ožívá. Nastěhovali se sem dělníci i archeologové

21.09.2019 6:31

Od poloviny srpna se pracuje v areálu tzv. Staré školy v Louce, která se má do července 2021 proměnit ve společenské a vzdělávací centrum.

Znojmo: Stará škola v Louce ožívá. Nastěhovali se sem dělníci i archeologové
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Rekonstrukční práce jsou realizovány v rámci přeshraničního česko-rakouského projektu COL – Centrum obnovy společného kulturního dědictví podporovaného z programu Interreg A-V. Jako první nastoupili v Louce archeologové. Jejich rozsahem dosud největší průzkum kláštera přinesl překvapivé nálezy.

Veřejnost se s nimi i s prací archeologů obecně bude moci seznámit ve čtvrtek 26. srpna 2019 na v pořadí již pátém workshopu projektu COL, který se uskuteční přímo v areálu Louckého kláštera.

Archeologický průzkum prováděný společností Archaia Brno byl mimo jiné nutný pro ověření plánovaných tras přípojek, odvodnění dvora, nebo pro umístění retenčních nádrží. Postupně se také rozběhly práce uvnitř budovy – byly rozebrány podlahy, vybourány nové dveřní otvory a některé příčky. Dále se chystá oprava krovu, odvlhčení budovy, rekonstrukce kanalizace, přípojek a dalších technických rozvodů uvnitř budovy.

Současná budova Staré školy prošla složitým a dosti nepřehledným stavebním vývojem. Je známé, že na školní budovu byl objekt adaptován někdy v 19. století přestavbou zbytků posledního stojícího křídla středověkého premonstrátského kláštera. Ten byl však od svého založení v roce 1190 několikrát obnovován a přestavován kvůli poškozením za válek, zanedbání údržby či pro přizpůsobení se jiným historickým potřebám. K tomuto vývoji však neexistují přesnější podklady ve formě písemných pramenů či plánů.

„Nejlepším a defacto jediným zdrojem informací o vývoji kláštera tak teď může být jen archeologický a stavebně historické průzkumy, díky kterým bude snad možné z dochovaných nálezů odvodit, jak klášter vypadal a jak se vyvíjel do dnešní podoby,“ říká architekt Vratislav Zíka ze Společně o.p.s., která je jedním z partnerů projektu.

Již v přípravné fázi projektu v roce 2017 se ukázalo, že velká část budovy bude asi mnohokrát přestavovanou, přesto původní budovou ze 13. století. Nyní průzkumy ukázaly další skutečnosti. „Nalezena byla pravděpodobně středověká zeď nějaké starší budovy, o které nikdo nevěděl, že tam kdy byla. V prostoru dvora byly odkryty základy již nestojícího křídla křížové chodby i s kosterními pozůstatky premonstrátů a byla objevena i téměř 2 metry široká základová zeď nejstarší románské fáze kláštera,“ popisuje některé nálezy Zíka.

Všechny nálezy jsou průběžně dokumentovány a budou prezentovány v rámci expozice o stavební historii kláštera, která se má po dokončení rekonstrukce nacházet ve sklepech budovy. Zde budou vystaveny i kamenicky opracované architektonické články a další nálezy ze stavby a vykopávek.

O projektu

Projekt Centrum obnovy společného kulturního dědictví, který společně s městem Znojmem podávalo město Retz, Společně o.p.s. a Donauuniversität Krems – Universität für Weiterbildung, schválilo vloni v květnu Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika. Projekt s celkovým rozpočtem 2,7 milionů EUR má za cíl vznik Centra obnovy společného kulturního dědictví (COL), které se bude systematicky zabývat udržitelnou obnovou památkových objektu, areálů a historických sídel a bude rozvíjet přeshraniční spolupráci při obnově a propagaci společného kulturního dědictví. Dojde také k rekonstrukci budovy Staré školy v areálu Louckého kláštera ve Znojmě a k opravě a přestavbě sýpky v Retzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…