Znojmo: Statistika z matriky i porodnice je velmi příznivá

22.01.2022 7:35 | Tisková zpráva

I když byl rok 2021 opět trochu nezvyklý, znojemské matrikářky a porodníci znojemské nemocnice měli přesto plné ruce práce. Vznikla z toho za rok 2021 pozitivní bilance – v roce 2021 bylo uzavřeno 212 sňatků a narodilo se 956 dětí.

Znojmo: Statistika z matriky i porodnice je velmi příznivá
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Jako každý rok se znojemské matrikářky podělily o zajímavosti, se kterými se při své práci setkaly. Svatebních obřadů bylo v roce 2021 pouze o dva méně oproti roku 2020. Znovu se potvrdilo, že láska zvládne úplně všechno. Přenáší nejen hory, ale v případě zamilovaných „vyřešila“ porod i svatbu jednoho páru během jediného dne.

Premiérově zněly svatební zvony 319 snoubencům, druhé a další manželství uzavřelo 105 snoubenců.

Místa obřadů byla různá. Oddávalo se na znojemském hradě, v Louckém klášteře, Spáleném mlýně, v Rajské zahradě, ve vinařstvích, penzionech nebo na Kraví hoře.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Ani jednadvacetiletý věkový rozdíl mezi nevěstou a mladším ženichem nebyl překážkou uzavřít manželství. Naopak největší věkový rozdíl mezi starším ženichem a nevěstou byl 19 let, a to u dvou manželství. Jedno dítko v okamžiku sňatku už mělo 33 párů, dvě děti mělo osm párů a tři děti tři páry.

Lidé se brali na své narozeniny a dost bylo i tajných sňatků. Samozřejmě opomenout ve statistice nelze ani svatební oděv. Oblečení bylo většinou tradiční, objevily se ale i kreace rockerské, motorkářské či laděné do bílo-červena.

Za rok 2021 se ve Znojmě narodilo celkem 956 dětí – 496 chlapců a 460 děvčat. V loňském roce prvenství mezi jmény získalo chlapecké jméno Jakub. Toto jméno zapsaly matrikářky do matriční knihy narození celkem osmadvacetkrát. Oblíbená jména u chlapců byla také Adam a Jan. Holčičkám vévodila jména Eliška, Natálie i Sofie.

Jako každý rok i v roce 2021 dávali rodiče svým ratolestem dvě jména, například Leopold Jan, Sebastian Jakub, Mia Lili nebo Elena Božena. Rodiče dali svým dětem i jména neobvyklá – dívky pojmenovali Deborah, Caitlin, Felisa, Letty, Lina, Kíra, Salome, Stazie, Zara. Hochy Ali, Aron, Cody, Dejan, Ilián, Nathaniel, Ohňon, Lambert, Timmy.

V roce 2021 se ve znojemské nemocnici narodila celkem čtyři dvojčátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…