Znojmo: Uctili jsme Den veteránů na vojenském hřbitově

11.11.2021 17:35 | Tisková zpráva

I ve Znojmě dnes uctili Den veteránů. Pietního aktu se účastnili nejvyšší představitelé města – starosta Jakub Malačka a místostarostové Jan Grois a Karel Podzimek, další zástupci města Znojma, členové Sokola a také veřejnost. Všechny přítomné zdobil na klopách kabátů květ vlčího máku, který je symbolem Dne veteránů.

Znojmo: Uctili jsme Den veteránů na vojenském hřbitově
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Proslovu se chopil starosta Jakub Malačka. Připomněl válečné běsnění první světové války i válek následujících. „Českoslovenští vojáci nasazovali své životy v obou světových válkách, kdy bojovali za suverenitu své vlasti, za vznik svého státu. Asi málokdo by si v listopadu 1918 připustil, že mír, který byl vykoupen tak nezměrným utrpením a životy milionů lidí, bude trvat pouze dvacet let. Mnozí z bojovníků 1. světové války museli osvědčit svou oddanost a věrnost vlasti znovu,“ uvedl starosta Jakub Malačka.

„Naši veteráni, jejich obětavost a odvaha v boji za lidskou svobodu by měli stát za naši pozornost a měli by pro nás zůstat trvalým odkazem a inspirací, abychom historii neignorovali, ale abychom se z ní poučili. S obdivem se klaním před odhodláním a statečností našich vojáků a děkuji jim. Na jejich činy se nesmí zapomenout. Čest jejich památce,“ dodal závěrem Jakub Malačka. Po proslovu přešli všichni k položení květin k památníku. Pietní akt uzavřela česká státní hymna.

Pietní akt se konal na vojenském hřbitově v Louce u 180 pamětních křížů, které jsou vzpomínkou na všechny statečné bojovníky. Nachází se zde válečné hroby pruských vojáků, zemřelých v roce 1866 na choleru, hrob s ostatky 53 francouzských vojáků, kteří v roce 1809 bojovali v bitvě u Znojma. Je tu pochováno více než 300 obětí 1. světové války různých národností (v jejich řadách byli Rakušané, Němci, Rusové, Židé i Italové). Na hřbitově je také upomínka věnovaná památce obětí 2. světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…