Znojmo: Uctili jsme Den veteránů na vojenském hřbitově

11.11.2021 17:35 | Tisková zpráva

I ve Znojmě dnes uctili Den veteránů. Pietního aktu se účastnili nejvyšší představitelé města – starosta Jakub Malačka a místostarostové Jan Grois a Karel Podzimek, další zástupci města Znojma, členové Sokola a také veřejnost. Všechny přítomné zdobil na klopách kabátů květ vlčího máku, který je symbolem Dne veteránů.

Znojmo: Uctili jsme Den veteránů na vojenském hřbitově
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Proslovu se chopil starosta Jakub Malačka. Připomněl válečné běsnění první světové války i válek následujících. „Českoslovenští vojáci nasazovali své životy v obou světových válkách, kdy bojovali za suverenitu své vlasti, za vznik svého státu. Asi málokdo by si v listopadu 1918 připustil, že mír, který byl vykoupen tak nezměrným utrpením a životy milionů lidí, bude trvat pouze dvacet let. Mnozí z bojovníků 1. světové války museli osvědčit svou oddanost a věrnost vlasti znovu,“ uvedl starosta Jakub Malačka.

„Naši veteráni, jejich obětavost a odvaha v boji za lidskou svobodu by měli stát za naši pozornost a měli by pro nás zůstat trvalým odkazem a inspirací, abychom historii neignorovali, ale abychom se z ní poučili. S obdivem se klaním před odhodláním a statečností našich vojáků a děkuji jim. Na jejich činy se nesmí zapomenout. Čest jejich památce,“ dodal závěrem Jakub Malačka. Po proslovu přešli všichni k položení květin k památníku. Pietní akt uzavřela česká státní hymna.

Pietní akt se konal na vojenském hřbitově v Louce u 180 pamětních křížů, které jsou vzpomínkou na všechny statečné bojovníky. Nachází se zde válečné hroby pruských vojáků, zemřelých v roce 1866 na choleru, hrob s ostatky 53 francouzských vojáků, kteří v roce 1809 bojovali v bitvě u Znojma. Je tu pochováno více než 300 obětí 1. světové války různých národností (v jejich řadách byli Rakušané, Němci, Rusové, Židé i Italové). Na hřbitově je také upomínka věnovaná památce obětí 2. světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…