Znojmo: Úsekové měření v Kasárnách má zatím neveselé statistiky

12.07.2020 18:38

Začátkem května letošního roku spustilo město Znojmo avizované úsekové měření rychlosti v Kasárnách, které jsou typickou průjezdní obcí na hlavním tahu na Prahu. Cílem je zvýšení bezpečnosti chodců i řidičů a zklidnění dopravy v obci. Statistiky po dvou měsících však zatím veselé nejsou. Rychlost tu v červnu překračuje 70 až 100 aut denně.

Znojmo: Úsekové měření v Kasárnách má zatím neveselé statistiky
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Úsekové měření v Kasárnách bylo spuštěno 6. května. „Za dva měsíce měření překročilo maximální povolenou rychlost v obci 5 256 aut, v průměru to je 86 aut denně. Nejčastější překročení rychlosti je v rozmezí mezi 60-70 km/h,“ sumarizuje statistiku Jan Grois, starosta města Znojma.

„Výjimkou bohužel nejsou ani řidiči, kteří Kasárnami proletí i stovkou. Nejvyšší naměřená rychlost v prvním měsíci byla 112 km/h, v červnu 111 km/h. Překročení rychlosti o 25 a více km/h není úplně ojedinělé,“ doplňuje starosta Grois. „A protože nám jde především o bezpečnost, opravdu prosíme všechny řidiče, aby byli ohleduplní a dali nohu z plynu,“ dodává Grois.

V období od 6. května do 5. června překročilo rychlost cca 72 vozidel denně, v období od 6. června do 5. července cca 101 vozidel denně.

Měření v Kasárnách probíhá úsekově. Znamená to, že kamera auto zaměří na začátku a na konci obce a spočítá jeho průměrnou rychlost v daném úseku. Pracuje se tedy s rychlostí průměrnou, nikoli okamžitou. V případě odchylky od maximální povolené rychlosti je vozidlo, resp. jeho poznávací značka, vyfoceno. Přestupky následně řeší odbor dopravy znojemského městského úřadu. Dle naměřené rychlosti se výše pokuty pohybuje mezi 500 – 2 500 korun.

Ukáznit řidiče a zklidnit dopravu se snaží i strážníci Městské policie Znojmo, a to prostřednictvím automatizovaného měření na dalších velmi frekventovaných tazích – na ulici Evropská (výpadovka na Vídeň) a na průtahu Načeraticemi. Provádějí ho několik hodin denně na základě souhlasu Policie ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…