Znojmo: V Domě umění je vystaven unikátní nález, železný kotlík z doby velkomoravské

05.08.2020 19:31

Až do konce října je v Jihomoravském muzeu ve Znojmě, konkrétně v Domě umění na Masarykově náměstí, k vidění unikátní nález z období Velké Moravy. Téměř dvacetikilový železný kotel našli archeologové v roce 2017 na Hradišti. Jeho slavnostního odhalení se dnes ujali radní Jihomoravského kraje Tomáš Soukal a starosta Znojma Jan Grois.

Znojmo: V Domě umění je vystaven unikátní nález, železný kotlík z doby velkomoravské
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Železný plátovaný kotel z počátku 10. století našel v prostoru opevnění na předhradí velkomoravského hradiště sv. Hypolita archeolog David Humpola, který u slavnostního okamžiku rovněž nechyběl.

Co přesně v kotli naši předci vařili, není jasné. Vzhledem k nýtům a konstrukci kotle lze přepokládat, že se v něm vařilo pivo.

Kotel je k vidění v přízemí Domu umění, pro jeho prohlídku není potřeba platit vstupné. Otevřeno je celoročně od úterý do soboty od 9:00 do 17:00 hodin (polední přestávka je od 11:30 do 12:00), v neděli pak od 14:00 do 17:00 hodin. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…