Znojmo: Vedení města jednalo s ministrem dopravy o obchvatu i železničním napojení na Brno

14.03.2016 21:29

Do Znojma zavítal dnes na pracovní jednání s vedením města ministr dopravy Dan Ťok. Společně s ním se jednání účastnili také zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), Správy dopravní železniční cesty (SŽDC) a Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Znojmo: Vedení města jednalo s ministrem dopravy o obchvatu i železničním napojení na Brno
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„V první řadě bych chtěl poděkovat panu ministrovi a jeho týmu, že za námi do Znojma zavítali a že jsme mohli probrat spoustu klíčových témat. Jednali jsme o dostavbě obchvatu, o železničním napojení směrem na Brno i o převodu silnic do majetku kraje či města ve chvíli, kdy bude obchvat dostavěn,“ komentuje dnešní setkání starosta Vlastimil Gabrhel.

Dostavba znojemského obchvatu byla tím hlavním tématem celého jednání. Na stavbu části obchvatu od kasárenské křižovatky po únanovskou křižovatku je nyní vybírán zhotovitel. „Ještě letos začneme se stavbou obchvatu,“ potvrdil ministr Dan Ťok. A mluvil i o dalších stavbách. „V letošním roce zahajujeme i stavbu obchvatu Lechovic. Pracujeme rovněž na dokumentaci na opravě silnice Lechovice – Pohořelice, na kterou máme schválený investiční záměr,“ doplnil ministr Ťok. Letos ŘSD také zahájí stavbu kruhového objezdu na tzv. Dyjské křižovatce, která přispěje ke zvýšení bezpečnosti na trase Znojmo – Brno.

Ministr se vyjádřil také k nedávnému rozhodnutí krajského soudu v Brně, který označil trasu znojemského obchvatu za neplatnou z důvodu neexistence Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. „Je to věc, která nás trápí, neboť nám takové rozhodnutí může zablokovat i plánovanou stavbu I/52 v Mikulově,“ řekl a dodává: „Ono odůvodnění se nám zdá zvláštní. Pracujeme-li totiž na katastrálním území města Znojma a vše je zde v pořádku, tak zrušit další řízení proto, že nejsou platné Zásady územního rozvoje, tedy zásady nadřazené, krajské, nám přijde minimálně zvláštní,“ řekl ministr Ťok. Podobně to vidí i starosta. „Čekáme pořád na písemné odůvodnění soudu, na základě kterého bychom mohli podat kasační stížnost, kterou samozřejmě zvažujeme. Pokud tu máme obchvat, který je celá léta zanesen v našem platném územním plánu, pak nám připadá opravdu nestandardní, že soud rozhodl tak, jak rozhodl,“ dodal starosta Gabrhel. „Ministr Ťok navíc jednoznačně potvrdil, že neexistuje jiná alternativa k našemu obchvatu, než je ta městská, jak se nám tu snaží podsouvat odpůrci současného obchvatu,“ dodal Gabrhel. „Jednali jsme také o nutnosti vybudování kruhového objezdu na křižovatce ulice Pražská a Přímětické, který by zvýšil bezpečnost na hlavním tahu městem,“ doplnil Gabrhel.

Hovořilo se také o železničním napojení Znojma na Brno. „Preferujeme dokončení modernizace tratě Znojmo – Břeclav a následné napojení na Brno. Po opravách by tato trasa měla být rychlejší, než pokud bychom zkapacitňovali trasu přímého napojení Znojma s Brnem,“ uvedl ministr Ťok. Na trati Znojmo – Břeclav by mělo dojít ke zvýšení rychlosti ze současných 80 km/h na 120 km/h. Cesta ze Znojma do Břeclavi, která je železničním uzlem, by poté měla trvat 56 min. Dalších 25 minut zabere cesta do Brna. Dle slov ministra se uvažuje i o přímých spojích ze Znojma do Brna, aby cestující nemuseli přestupovat. „S touto variantou, která je reálná a která určitě zvýší komfort cestování na jižní Moravě, jsme spokojení,“ doplnil starosta Gabrhel. Modernizace tratě by měla být hotová na přelomu let 2018/2019. Již letos je na její modernizaci vyčleněna 1 miliarda korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…