Znojmo: Vino Hort uspělo v prestižní mezinárodní soutěži

18.06.2019 21:10

Vino Hort si z jedné z největších světových soutěží vín Concours Mondial de Bruxelles přivezlo dvě cenné medaile. Vedle zlaté medaile za růžové víno Merlot Rosé 2018 (růžová vína mimochodem umí Vino Hort nejlépe v republice) si vinařství odvezlo stříbrnou medaili za Ryzlink rýnský VOC Znojmo 2017.

Znojmo: Vino Hort uspělo v prestižní mezinárodní soutěži
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Náš Ryzlink rýnský VOC 2017 má velké předpoklady i pro zařazení do Královské řady. Byla to první zkouška, jak si stojí na mezinárodním poli. Zatím je to miminko a čeká ho skvělá budoucnost,“ předpovídá Jiří Hort, majitel Vino Hort.

„Ryzlinky VOC Znojmo mohou být zařazeny do naší výjimečné Královské řady vín. A tento ryzlink sem má našlápnuto. V rámci systému VOC Znojmo se jedná o exkluzivní řadu, kterou dále rozvíjíme apelační systém. Postupnými krůčky se propracováváme našimi víny, přístupem vinařů a výjimečnosti zdejších vinic k pomyslnému vrcholu tzv. Grand Cru, tedy k těm nejvýznamnějším vínům světa,“ říká předseda VOC Znojmo František Koudela.

Na květnové soutěži Concours Mondial de Bruxelles ve švýcarském městečku Aigle hodnotilo na 330 odborníků 9 150 vín ze 46 zemí světa, mezi nimi také 103 vín z České republiky. Osm z nich dostalo zlatou medaili, dalších 17 medaili stříbrnou.

Na jižní Moravu přijede elita světového vinařství

Mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles patří k nejprestižnějším a největším soutěžím vín na světě. Poprvé se konala v roce 1994. V prvních letech hodnocení probíhalo v Bruselu, v roce 2006 začalo být místo hodnocení putovní mezi významnými vinařskými regiony Evropy. Uskutečnilo se např. v Bordeaux (Francie), Valencii (Španělsko), Luxemburku (Lucembursko), Guimares (Portugalsko), Bratislavě (Slovensko), Jesolu (Itálie), Plovdivu (Bulharsko), Valladolidu (Španělsko), Pekingu (Čína) dalších zemích.

Příští ročník 2020 bude hostit Česká republika, konkrétně Brno. „Na jižní Moravu přijede elita světového vinařství a s ní stovky novinářů píšících o víně, sommelierů a dalších vinařských odborníků a my tak budeme mít možnost předvést jim nejen naše vína, ale i zdejší krajinu, turistické atraktivity a vinaře, v jejichž rukách vznikají vína nejvyšší světové kvality. Taková příležitost pro popularizaci našeho vinařství tu ještě nebyla a je naší povinností se jí chopit, jak nejlépe to jen půjde,“ informuje Pavel Krška za Národní vinařské centrum. Více ZDE

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…