Znojmo: Vlastníci kulturních památek dostanou na obnovu téměř tři miliony

05.06.2018 11:30

Částku v celkové výší 2 850 000 korun získá Znojmo z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2018 (dále jen Program) spravovaným Ministerstvem kultury ČR.

Znojmo: Vlastníci kulturních památek dostanou na obnovu téměř tři miliony
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Program je určený pro vlastníky kulturních památek v MPR, žadateli jsou ve Znojmě soukromé osoby, tak i samo město Znojmo. To prostředky využije například na opravy Domu umění nebo altánu ve Středním parku.

Žádosti posuzovala pracovní skupina, která přihlížela ke všem jejich náležitostem i k připravenost projektů (k vyčerpání dotace musí dojít do konce roku) a následně vytvořila seznam žadatelů, mezi které bude částka z Programu rozdělena. Seznam podporovaných projektů schválili znojemští zastupitelé na svém pondělním zasedání a odsouhlasili také výši podpory ze strany města – jednou z podmínek projektu je totiž i minimálně desetiprocentní finanční spoluúčast města při schvalování dotací soukromým subjektům.

V pondělí tak bylo schváleno celkem deset projektů, mezi které se částka rozdělí, jsou mezi nimi převážně měšťanské domy se sídlem v městské památkové rezervaci Znojma. Zastupitelstvem odsouhlasený seznam včetně výše jednotlivých příspěvků nyní putuje na definitivní schválení na Ministerstvo kultury. V případě jeho odsouhlasení bude celková spoluúčast města na financování osmi projektů 284 500 korun. Z vlastních zdrojů soukromí vlastníci hradí do 50 % nákladů.

Město žádalo o dotaci na dva projekty

Samo město Znojmo žádalo v Programu o dotaci na dva projekty – na opravy Domu umění na Masarykově náměstí a altánu ve Středním parku. Na opravy fasád Domu umění poputuje z Programu přes 1 milion korun, na opravu altánu přibližně 600 tisíc korun.

Ve schváleném rozpočtu České republiky na rok 2018 je pro Program MPR a MPZ vyčleněna částka 185 000 000 korun, z toho 61 065 000 korun na podporu obnovy kulturních památek v MPR a 118 565 000 na podporu obnovy památek v MPZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…