Znojmo: Vodní prvek Koruna Znojma má ochladit Horní náměstí

19.06.2019 20:51

Umístění vodního prvku na Horní náměstí je častým podnětem diskuzí mezi znojemskými občany, proto se radnice rozhodla začátkem roku vypsat architektonicko-výtvarnou soutěž na jeho umístění. Vítěze odtajnila radnice dnes na veřejné prezentaci v Louckém klášteře.

Znojmo: Vodní prvek Koruna Znojma má ochladit Horní náměstí
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Soutěž byla vyhlášena podle pravidel České komory architektů, takže hlavní slovo měli odborníci na architekturu, veřejný prostor a technologii, nikoliv politici. Předsedou poroty byl architekt Aleš Burian, který na veřejné prezentaci shrnul celý průběh soutěže i to, jak porota k hodnocení přistupovala. K zasedání hodnotící poroty byl přizván i zástupce Národního památkového ústavu.

Do soutěže byl přihlášeno celkem 51 návrhů. Autorem vítězného návrhu „Koruna Znojma“ je Ing. arch. Štěpán Matějka ze Žďáru nad Sázavou. Ten se také osobně ujal prezentace svého díla a veřejnosti přiblížil jeho vzhled i funkčnost.

Sám autor o ni říká následující: Znojmo. „Významné moravské královské město, kde byl krátký čas pohřben i král Přemysl Otakar II. Vodní prvek doplňuje stávající barokní kašny na dalších znojemských náměstích do „trojkašní“. Naše kašna má proto archetypální tvar poukazující na bohatou královskou historii města, svým zpracováním je ale prvkem patřící do 21. století. Jako bývá na dortu třešnička, na Horním náměstí to je Koruna,“ shrnuje Štěpán Matějka.

Sami tvůrci představili i další oceněné návrhy (porota udělila 1., 2. a 3. místo a 3 další odměny). Vystaveno tu bylo ale dalších 45 soutěžních návrhů (prezentovaly se tedy všechny došlé návrhy).

Kdo nestihl zavítat na dnešní výstavu do Louckého kláštera, nemusí zoufat. Panely s návrhy se totiž přemístily do uličky mezi radnicí a obchodním domem Dyje, k vidění zde budou až do konce července.

K samotné realizaci vodního prvku na Horním náměstí povede ještě dlouhá cesta. S vítězem architektonické soutěže nyní město vzejde v jednání, na základě kterého by se měly specifikovat detaily návrhu a zpracovat projektová dokumentace. Až poté přijde na řadu samotná realizace. Předpoklad je, že by se vodní prvek na Horním náměstí vybudoval v roce 2020 nebo 2021.

Výsledky architektonicko-výtvarné soutěže „Vodní prvek na Horní náměstí ve Znojmě“

1. místo: Ing. arch. Štěpán Matějka, Žďár nad Sázavou
2. místo: Ing. arch. Lukáš Fišer, Brno; Ing. arch. Kristýna Shromáždilová, Brno
3. místo: Bc. Klára Bužková, Frýdlant na Ostravicí; Bc. Marie Čáslavská, Žďár nad Sázavou

Odměněni za svůj návrh dále byli:

SOCHAŘI, v.o.s., Olomouc- Mgr. A. Jiří Finger
Ing. Arch. Vojtěch beran, Rádlo; Bc Tereza Dvořáková, Praha
Adam Hudec, Ľutov, Slovensko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…