Znojmo: Z místní Agendy 21 město vystoupí, zůstává ale Zdravým městem

21.05.2020 21:10

Zastupitelé Znojma schválili vystoupení z místní Agendy 21 (MA21), jejíž členem je v rámci projektu Zdravé město Znojmo a MA21 od roku 2013.

Znojmo: Z místní Agendy 21 město vystoupí, zůstává ale Zdravým městem
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Důvodem je vysoká administrativní náročnost spojená s dokládáním monitorovacích zpráv a kritérií do databáze Ministerstva životního prostředí. Ostatní aktivity Zdravého města Znojma, mezi které patří například veřejná projednání nebo osvětové kampaně, zůstanou v plném rozsahu zachovány.

„Pro občany se tímto krokem nic nezmění. Stále budeme dělat veřejná projednávání, zapojovat je do různých anket či hlasování, sportovat na Dnech zdraví, dělat nové akce jako zalesňování a budeme naslouchat jejich připomínkám a podnětům. Pro nás znamená odchod z MA21 ulehčení v administrativní náročnosti,“ vysvětlil místostarosta Malačka.

Znojmo vstoupilo do asociace Národní sítě Zdravých měst ČR na podzim 2013 a zahájilo tak projekt Zdravé město Znojmo a místní Agenda 21 (dále MA21). Jeho hlavním cílem je podpora zdraví a kvality života obyvatel, a to prostřednictvím zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni, prostřednictvím strategického plánování, a především prostřednictvím spolupráce s veřejností.

Místní Agenda 21 je oficiální metoda zvyšování kvality veřejné správy Ministerstva životního prostředí ČR. Měření kvality spočívá v plnění řady kritérií a dokládání jejich plnění monitorovacími zprávami do databáze ministerstva, což přináší značnou administrativní zátěž v době, kdy se město Znojmo v rámci Zdravého města zaměřuje především na zapojení veřejnosti prostřednictvím veřejných projednání, pořádáním Fóra Zdravého města či zavedením participativního rozpočtování, který do agendy projektu přibyl v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…