Znojmo: Zalesňování v Mramoticích má náhradní termín, zapojte se v říjnu do obnovy lesa

16.07.2020 21:23

Akce Zalesníme spolu Mramotice se uskuteční v náhradním termínu. Příležitost přiložit ruku k dílu a zjistit více o obnově lesa dostane veřejnost v sobotu 24. října 2020.

Znojmo: Zalesňování v Mramoticích má náhradní termín, zapojte se v říjnu do obnovy lesa
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Kůrovec, sucho, zničené lesy a jejich obnova jsou témata skloňovaná na celém území ČR včetně Znojemska. Městské lesy Znojmo již v loňském roce zahájily zalesňování ploch zasažených kůrovcem, celkem jejich pracovníci vysadili na 340 000 stromů. Se zalesňováním pokračují i v letošním roce. Akce zaměřená na obnovu lesa se měla uskutečnit již v dubnu, byla však zrušena na základě mimořádných opatření v souvislosti s preventivními opatřeními proti šíření koronaviru. Organizátoři – Zdravé město Znojmo a Městské lesy Znojmo – stanovili náhradní termín v říjnu.

„Dorazte za námi v sobotu 24. října a pomozte nám zde vysadit na 11 500 sazenic stromů a obnovit tak plochu přes jeden hektar lesa, kterou zde poničilo sucho a kůrovec. Vítaný je každý, ať už je ze Znojma, nebo z okolních obcí,“ zve na akci místostarosta Znojma Jakub Malačka. Cílem akce je obnovit les v Mramoticích, aby byl prospěšný pro další generace. Les má totiž několik funkcí – poskytuje stín, snižuje prašnost, produkuje kyslík a mění CO2 na kyslík.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí

Zalesňování proběhne pod odborným dohledem zaměstnanců Městských lesů Znojmo, kteří již v roce 2019 vysázeli 339 450 kusů stromků. Zalesňovalo se z více než 80 % listnáči (převážně dub letní). „Na zalesňování v Mramoticích máme objednáno 11 500 sazenic. Jedná se o 8 200 kusů dubu zimního, 1500 kusů habru obecného a 180 kusů javoru mléče na první plochu. Druhá plocha se bude zalesňovat lípou malolistou, a to v počtu 1620 kusů. Jednotlivé druhy dřevin jsme vybírali s ohledem na polohu a klimatické podmínky dané lokality,“ sděluje ředitel Městských lesů Zdeněk Trojan.

Zalesňování odstartuje v 9:00 hodin u koupaliště v Mramoticích, kde bude umístěn informační stánek organizátorů a kam by měly směřovat první kroky dobrovolníků. Pro dobrovolníky bude připraveno potřebné nářadí a pracovní rukavice. Chybět nebude bezplatné občerstvení v podobě horkého čaje, kávy a vody. Od 12:00 do 15:00 hodin bude mít každý možnost opéct si zdarma špekáček. Konec akce bude závislý na tom, kolik dobrovolníků přidá ruku k dílu a kdy se tedy podaří všechny stromy zasázet. Předpoklad je 15:00 hodin.

„Jedná se o první velkou akci tohoto typu, kterou pořádáme. Předem nevíme, jak velký zájem ze strany veřejnosti máme očekávat. Proto dobrovolníky prosíme, pokud máte možnost, vezměte si s sebou vlastní pracovní rukavice i motyky. Také doporučujeme sledovat, hlavně v den akce, událost na Facebooku, kde budou zveřejňovány aktuální informace a fotografie z akce,“ dodává místostarosta Jakub Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…