Znojmo: Zařazení obchvatu mezi prioritní stavby podpoří ministři a poslanci

09.10.2019 9:38

Starosta Jan Grois zaslal v minulých týdnech dopis nejvyšším vládním činitelům, konkrétně premiérovi Andreji Babišovi, vicepremiérovi Janu Hamáčkovi a ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi. V dopise žádá, aby vláda zařadila znojemský obchvat do přílohy zákona č. 416/2009 Sb. o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Zařazení do přílohy zákona by totiž umožnilo urychlení celé stavby.

Znojmo: Zařazení obchvatu mezi prioritní stavby podpoří ministři a poslanci
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Starosta Jan Grois již dříve uvedl: „Věřím, že vrcholní představitelé státu mé prosbě vyhoví, neboť nechci, aby si naši občané mysleli, že v naší zemi existují občané několika kategorií. Jedni, pro které dokážeme stavby důležité infrastruktury urychlit, a druzí, kteří musí čekat celé roky. Znojemsko je okres s největším počtem obyvatel v rámci Jihomoravského kraje a zaslouží si kvalitní dopravní infrastrukturu.“

První reakce na dopis starosty na sebe nenechaly dlouho čekat. Vicepremiér Jan Hamáček při osobní schůzce, která se konala minulý pátek, přislíbil v aktivitě starosty podporu svou a podporu i ostatních ministrů nominovaných za ČSSD. Poslanec Roman Onderka, který se specializuje na dopravu, přislíbil pomoc při lobbingu v Poslanecké sněmovně.

Město Znojmo je druhým největším městem Jihomoravského kraje, a přesto se stále ještě nedočkalo svého silničního dopravního obchvatu, který by odvedl tranzitní dopravu z jeho centra. Středem města prochází silnice I/38, která je nejen významnou spojnicí Jihomoravského kraje s Rakouskem, ale také frekventovanou mezinárodní trasou E59. Na tento vytížený silniční tah se ve Znojmě ještě připojuje další důležitá komunikace – silnice I/53. Vypjatá dopravní situace a s ní spojená vysoká koncentrace exhalací se v centru Znojma stále zhoršuje. Hlavní podíl na tom nese samozřejmě nákladní tranzitní doprava.

Snaha o kompletní a rychlou dostavu obchvatu Znojma navazuje také na fakt, že v sobotu 5. října došlo ke zprovoznění 3,5 kilometrů dlouhé části obchvatu od kasárenské po únanovskou křižovatku. K dokončení celé severní smyčky, která povede k výraznému odlehčení dopravní zátěže a k odklonu dopravy z historického jádra Znojma, nyní zbývá postavit posledních 752 metrů silnice.

„Budu moc rád za jakoukoliv podporu napříč politickým spektrem. Schvalovací proces na dostavbu 752 metrů silnice, který probíhá již 13 let, dosud nedospěl k pravomocnému rozhodnutí. Pokud by se obchvat Znojma dostal mezi prioritní stavby, znamenalo by to významné urychlení celé stavby,“ nechal se již dříve slyšet starosta Grois.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…