Znojmo chce být co nejvíce energeticky soběstačné

19.09.2022 7:35 | Tisková zpráva

Město Znojmo dnes uzavřelo memorandum se společností FCC Česká republika. Společným cílem je prověřit možnost vybudování základny pro výrobu tuhého alternativního paliva (dále TAP) z energeticky využitelných odpadů a jeho využití jako jednoho z budoucích zdrojů pro výrobu tepla ve Znojmě.

Znojmo chce být co nejvíce energeticky soběstačné
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Abychom byli schopni zajistit a udržet přijatelnou cenu energií pro naše občany, musíme být co nejvíce energeticky soběstační. Proto jsme otevřeli otázku TAP, ale také fotovoltaiky v městské památkové rezervaci či rozšíření již fungujícího vytápění pomocí štěpky. Na projekt energetických úspor jsme dostali 90% dotaci od Národní rozvojové banky,“ říká úvodem starosta města Znojma Jakub Malačka.

Tuhé alternativní palivo by mohlo pomoci vytápět některé městské kotelny

Na přípravě projektu bude město úzce spolupracovat se společností FCC. Společnými silami se budou podílet na přípravě studie proveditelnosti projektu, tedy využití TAP jako zdroje vytápění některých městských kotelen.

Studie mimo jiné posoudí technický stav a vhodnost kotelen ve vlastnictví města, které by měly být k těmto účelům v budoucnu využity. „Předpokládáme, že případná realizace projektu bude vyžadovat rekonstrukce či pořízení nových kotlů a kotelen v souladu s požadavky studie. Tyto úpravy by byly hrazeny z rozpočtu města,“ vysvětluje starosta.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Znojmo je původcem i vlastníkem komunálního odpadu a je jediným společníkem Znojemské tepelné společnosti, která vlastní a provozuje kotelny na území města. Na druhou stranu společnost FCC je oprávněna k nakládání s odpady, disponuje mezinárodním know-how a zkušenostmi v oblasti energetického využití odpadu. „V dubnu letošního roku společnost FCC modernizovala výrobu TAPu v Brně, kde jsme se tímto projektem inspirovali a jsem moc rád, že se nám podařilo navázat v tomto směru spolupráci,“ říká Jakub Malačka.

Projekt bude realizován jen v případě, kdy bude garantovaná jeho ekonomická výhodnost na základě dalších analýz a studií. „FCC má zájem na projektu s městem Znojmem spolupracovat a poskytovat městu podporu a konzultace při přípravě a případně se na realizaci projektu podílet,“ říká generální ředitel FCC Pavel Tomášek.

Fotovoltaika v památkově chráněných územích?

Tuto otázku otevřeli na konferenci Jedním z nejčastějších řešení alternativních zdrojů energie je instalace různých druhů fotovoltaických zařízení na střechy budov. Toto řešení je však velmi problematické na územích pod plošnou památkovou ochranou.

Město Znojmo proto v pondělí 12. září iniciovalo uspořádání odborné celorepublikové konference se zahraniční účastí, která se touto problematikou zabývala a kriticky rozebrala z pohledu různých zájmových skupin. Diskuze se zúčastnili odborníci z řad vědeckých a výzkumných pracovníků, dodavatelé fotovoltaických systémů a zástupci památkové péče. Cílem byla odborná diskuze, zhodnocení současného stavu legislativy, technologických možností a ekonomických bilancí dostupných řešení. „Byl to první krok k otevření této problematiky a mám velkou radost, že se to podařilo právě ve Znojmě. Účast více než 150 odborníků svědčí o tom, že toto téma je potřeba řešit,“ komentuje starosta.

V souvislosti s touto problematikou znojemští zastupitelé také schválili podání přihlášky k pořádání konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve Znojmě v termínu od 5. do 7. října 2023. Konference bude zaměřena na téma „Město a životní prostředí“ (hospodaření s vodou, doprava a parkování, opatření proti důsledku klimatických změn, ochrana střešní krajiny, energetika v městském měřítku, ochrana nemovitostí před negativními vlivy ptáků…), která bude na letošní konferenci navazovat.

Štěpka vytápí objekty Městské zeleně Znojmo a do budoucna by mohla vytápět dalších pět objektů

Město Znojmo již nyní využívá tzv. štěpku na vytápění objektu své příspěvkové organizace Městská zeleň Znojmo. Nyní bude studií prověřeno, zda by bylo možné tento způsob vytápění rozšířit i na další objekty ve vlastnictví města. Vytipováno bylo 5 kotelen, které v průměru mají největší roční výrobu tepla. Štěpka byla vybrána z toho důvodu, že je místně dostupná, a to vzhledem ke skutečnosti, že příspěvková organizace Městské lesy Znojmo je ze své podstaty jejích producentem. Studie proveditelnosti posoudí, ověří a vyhodnotí možnosti částečné či plné náhrady zemního plynu tímto palivem, včetně stanovení dopadů těchto změn na budoucí cenu tepelné energie.

EPC (Energy Performance Contracting)

EPC je komplexní služba, která v sobě zahrnuje návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a zajištění financování projektu vedoucí k úsporám energie budova. Investiční náklady hradí dodavatel a úsporná opatření jsou několik let splácena z dosažených úspor.

Město Znojmo získalo od Národní rozvojové banky podporu ve výši 90 % právě na přípravu energeticky úsporných projektů řešených metodou EPC. Dotace pomůže s financováním úvodního poradenství, zpracování analýzy vhodnosti vybraných objektů, zpracování zadávací dokumentace a organizace zadávacího řízení pro výběr dodavatele, případně také zpracování dokumentů pro podání žádosti o dotaci z Operačního programu Životního prostředí na zateplení příslušných objektů.

Pro aplikace EPC bylo vytipováno 14 budov ve vlastnictví města, mezi kterými jsou administrativní budovy města Znojma, sportovní zařízení, školy, domy zvláštního určení a další zařízení občanské vybavenosti. Činnosti směřující k energetickým úsporám by zahrnovaly výměny zdrojů tepla a ohřevu teplé vody, osvětlení, rekuperace, chlazení, modernizace/rekonstrukce rozvodů, zateplení atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…