Znojmo nabídne seniorům a samoživitelům potravinové balíčky

20.09.2022 13:44 | Tisková zpráva

Potravinová pomoc potřebným funguje ve Znojmě již řadu let. Nyní se ovšem významně rozšíří. Z důvodu inflace a zdražování přibývá osob, které potřebují pomoc. Nejčastěji to jsou samostatně žijící senioři a rodiče samoživitelé. „Přijmout v dnešní těžké době pomoc, není selhání, není to ostuda, není to důvod se stydět. Znojemským seniorům a samoživitelům, kteří se nachází v tíživé situaci, proto zdarma poskytneme základní potraviny,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka. Provoz potravinové pomoci bude rozšířen od úterý 20. září v prostorách tělocvičny České pošty na Horním náměstí, přístupné z ulice Horní Česká.

Znojmo nabídne seniorům a samoživitelům potravinové balíčky
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Potravinová pomoc je poskytována v rámci Charitní záchranné sítě, kdy jsou potřebným osobám vydávány potravinové a hygienické balíčky, a to zejména lidem bez domova. „V poslední době ovšem evidujeme nárůst lidí, kteří potřebují pomoci. Jsou to především osamělí senioři a matky samoživitelky. Nejžádanější jsou základní potraviny. Například těstoviny, luštěniny, mléko, mouka nebo konzervy,“ uvádí ředitel Oblastní charity Znojmo Evžen Adámek.

Bohužel vzhledem k aktuálnímu tempu zdražování se potraviny stávají nedostupnější pro stále větší skupinu osob. Potravinové balíčky ve Znojmě nově pomohou seniorům starším 65 let, kteří bydlí sami ve Znojmě či v městských částech. Pomoc bude směřovat také k rodičům samoživitelům, kteří již spolupracují se Sociálním odborem Městského úřadu Znojmo. Pro získání balíčku bude stačit splnit základní pravidla. Předložit občanský průkaz či nájemní smlouvu k prokázání věku a místa bydliště. Senioři navíc předloží prohlášení, že bydlí sami. Rodiče samoživitelé pak musí být evidováni v databázi sociálního odboru. Tito občané budou mít nárok na potravinový balíček jedenkrát v kalendářním měsíci. Jejich výdej bude probíhat každý týden v pondělí, úterý a čtvrtek od 10:00 do 14:30 hodin.

Jedná se o první etapu pomoci skupinám osob ohrožených vzrůstajícími náklady. „V následujících fázích lze rozšiřovat pomoc o další cílové skupiny, nebo o další materiální pomoc – zejména o základní hygienické potřeby, dle potřeb jednotlivých cílových skupin. Samozřejmě je pro nás priorita, aby se lidé vůbec nedostávali do situace, kdy by tuhle službu museli využít. Proto ve spolupráci s Masarykovou univerzitou mapujeme sociální situaci rodin a seniorů ve Znojmě,“ upřesňuje Jakub Malačka.

Výdej potravinových balíčků zajistí Oblastní charita Znojmo. Město Znojmo zajistilo prostory, vybavení (zejména stoly a židle) a finanční dotaci ve výši 400 000 korun na nákup potřebných potravin a pokrytí personálních nákladů.

„Výdej potravinových balíčků pro osoby bez domova, který již řadu let probíhá v prostorách na ulici Dolní Česká, bude zachován. Výdej v prostorách České pošty bude určen pouze pro seniory a samoživitele,“ doplňuje starosta a závěrem dodává: „Velké poděkování za veškerou pomoc a spolupráci patří Oblastní charitě Znojmo, která tuto činnost provozuje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…