Znojmo plánuje 130 investičních akcí a oprav i snížení poplatků za odpad

02.01.2014 11:40

Vedení města Znojma na tiskové konferenci představilo návrh rozpočtu na rok 2014.

Znojmo plánuje 130 investičních akcí a oprav i snížení poplatků za odpad
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Město bude v roce 2014 hospodařit s částkou 924 milionů korun, tj. přibližně o osmdesát milionů více než v letošním roce. „V kapitole příjmů totiž počítáme s navýšením příjmů z prodeje bytových jednotek ze 180 na 250 milionů korun,“ vysvětlil starosta Vlastimil Gabrhel. Příjmy z prodeje městských bytů znojemská radnice použije k úhradě starých dluhů a k 130 investičním akcím a opravám. „Díky megalomanským investicím v minulosti došlo k zanedbání řady oblastí, které nyní potřebujeme dát do pořádku. V příštím roce budeme pokračovat v rekonstrukci znojemských základních škol a školek, v revitalizaci parku, chystáme opravit chodníky ve městě, městský stadion nebo vybudovat kanalizaci v městských částech Znojma,“ dodal starosta.

Podle návrhů rady města v příštím roce dostanou přidáno téměř všechny výdajové kapitoly městského rozpočtu. „Jednou z výjimek, která potvrzuje pravidlo, budou výdaje na platy zaměstnanců úřadu, které zůstanou stejné i v roce 2014,“ uvedl znojemský starosta. Naopak v případě mzdových nákladů městské policie výdaje porostou, což je způsobeno zvýšením počtů strážníků městské policie.

Absolutně největší nárůst výdajů zaznamená v příštím roce kapitola výstavba, která si polepší o více než 25 milionů korun. „Do kapitoly výstavby je zahrnuta většina našich investic a oprav. V příštím roce například počítáme s předlážděním chodníků ve výši 35 milionů korun, s pokračováním projektu IPRM Přímětice ve výši 31 milionů korun nebo se zahájením regenerace městské památkové rezervace ve výši 24 milionů korun,“ řekl starosta. Celkem znojemská radnice počítá se 130 investičními projekty a opravami v celkové výši 296 milionů korun.

Město ve svém rozpočtu dále počítá s revitalizací městských škol a školek, na kterou půjde přibližně 37 milionů korun. V plánu je například první etapa kompletní opravy sociálního zařízení na ZŠ a MŠ v Příměticích, oprava fasády na ZŠ Václavské náměstí, druhá etapa sociálního zařízení na ZŠ a MŠ Pražská nebo výměny oken ve třech znojemských základních školách.

Rozpočet města se netočí pouze kolem velkých investic. Město se také snaží podporovat sociální služby a sportovní a společenské vyžití občanů. V návrhu rozpočtu se počítá s podporou tradičních kulturních akcí jako je Hudební festival Znojmo, Festival VOC Znojmo, Jazz festival Znojmo apod. Velmi důležitým bodem pro vedení radnice zůstává podpora jazykových kompetencí studentů v rámci projektu Kolumbus, na které je opět vyčleněna částka 1 milion korun.

Součástí rozpočtovaných položek na straně výdajů je také splátka úvěrů a úroků z úvěrů, které si v předcházejících letech vzalo minulé vedení radnice. „V posledních třech letech jsme museli bankám a bankovním domům dohromady zaplatit 203 milionů korun. Příští rok nás čekají další splátky ve výši 54 milionů korun. Jediné pozitivní na tom je, že vzhledem k tomu, že se nám už podařilo splatit úvěr u ČSOB, je to o 13 milionů méně než v letošním roce,“ dodal starosta.

Významnou změnou v návrhu rozpočtu na příští rok, která by se mohla dotknout každé domácnosti ve městě, je snížení poplatku za odpad o sto korun na osobu. Čtyřčlenná rodina může ročně ušetřit 400 korun. „Vzhledem k tomu, že se nám podařilo snížit náklady na pronájmy nádob na odpad a že zavedeme svoz bioodpadu, který vyjde město levněji než skládkování, navrhujeme přenést tyto úspory na obyvatele,“ vysvětlil starosta. Pokud návrh vedení města schválí poslední letošní zastupitelstvo, které zasedá 10. prosince, dojde ke snížení poplatku za odpad od 1. ledna 2014.

Jak příjmy z prodeje městských bytů přispějí k rozvoji města v roce 2014?

-        splátky úvěrů                                                                       54 milionů korun
-        revitalizace škol a školek                                                     37 milionů korun
-        předláždění chodníků                                                          35 milionů korun
-        regenerace MPR                                                                 24 milionů korun
-        revitalizace parku (C2)                                                        19 milionů korun
-        rekonstrukce místních komunikací v Mramoticích              13 milionů korun
-        rekonstrukce stadionu                                                        10 milionů korun
-        kanalizace Načeratice, Derflice                                          10 milionů korun
-        průtah MČ Hradiště                                                            10 milionů korun
-        oprava hradu                                                                     9,5 milionů korun
-        opravy budovy Znojemské Besedy                                   6,5 milionů korun
-        kanalizace Mramotice, Kasárna                                           5 milionů korun
-        oprava hřbitovních zdí                                                          5 milionů korun    
-        digitalizace kinosálu                                                           2,5 milionů korun

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…