Znojmo požádá o dotaci na regeneraci jízdárny Louckého kláštera

18.09.2022 10:44 | Tisková zpráva

Znojemská radnice chce finanční prostředky na revitalizaci jízdárny v areálu Louckého kláštera získat od Ministerstva kultury v rámci Národního plánu obnovy. Vzniknout zde má kulturní a kreativní centrum.

Znojmo požádá o dotaci na regeneraci jízdárny Louckého kláštera
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Našim cílem je revitalizovat další významnou část kláštera a získat tak adekvátní prostor pro pořádání kulturních akcí, ale také uměleckých aktivit. Velkokapacitní sál, který by pojmul až 800 osob ve Znojmě zkrátka chybí,“ vysvětluje starosta města Znojma Jakub Malačka.

Revitalizací brownfieldu bývalé konírny s jízdárnou dojde k vytvoření kulturního a kreativního centra. Tedy vznikne zde multifunkční sál pro pořádání různých kulturních akcí, koncertů, výstav, školních vystoupení a kongresů. Vzniknou zde mimo jiné vhodné prostory pro výtvarný ateliér, hudební a divadelní zkušebny, volnočasové aktivity dětí a seniorů a další možné využití.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Předpokládané náklady na realizaci jsou vyčísleny ve výši 102,5 milionu korun. Přičemž dotace by mohla pokrýt 69,99 % uznatelných nákladů. „Na realizaci jsme připraveni. Máme již vydané stavební povolení, projektová dokumentace pro provedení stavby je dokončena a máme uzavřenou smlouvu s 12 partnery projektu, kteří zde mají zájem pořádat více než 200 akcí ročně,“ popisuje Jakub Malačka.

Nové prostory kulturního a kreativního centra umožní spolupráci kultury s dalšími sektory, zejména cestovním ruchem (rozvoj kulturní a kongresové turistiky), ale také s místními výrobními subjekty, které se zaměřují na typické znojemské produkty, jako jsou víno a okurky. Projekt umožní Znojmu podporovat menší aktéry v umělecké sféře. Investice přispěje k rozvoji nejen města, ale i celého regionu.

Objekt nabídne velkokapacitní sál i prostory pro kreativní využití

Zachováváno bude stávající prostorové členění objektu. Dominantním prostorem bude velkokapacitní sál jízdárny s maximální kapacitou 800 osob. K němu z východní strany zůstane přičleněn původní přístavek s blokem šaten a sociálního zařízení pro účinkující. K hlavnímu sálu bude budován nový vstup (únikový východ) z jihu. Na prostor sálu navazuje ze západu dvoupodlažní prostor bývalých koníren a důstojnického zázemí. Přízemní prostory budou využívány pro nové sociální zařízení, informační kancelář, skladové zázemí, šatny a další prostory. V druhém patře této části budou některé místnosti využity pro umístění nové technologie (vzduchotechnická strojovna, plynová kotelna a technické místnosti), ostatní prostory budou sloužit kreativnímu využití (výtvarný ateliér, hudební a divadelní zkušebny, volnočasové aktivity dětí a seniorů atd.).

Partneři projektu:
ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., Vinné sklepy Lechovice, spol. s r. o., Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvková organizace, Ing. Zuzana Boudová, Jazzfest Znojmo, z.s., Hudbaznojmo, z.s., Oblastní spolek Českého červeného kříže Znojmo, Základní umělecká škola Znojmo, příspěvková organizace, Okresní hospodářská komora Znojmo, Středisko volného času Znojmo, příspěvková organizace, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo, s.r.o., Umění do Znojma, z.s.

O objektu jízdárny v areálu Louckého kláštera
Město Znojmo je od roku 2010 majitelem objektu. V roce 2017 bylo několik objektů v areálu Louckého kláštera prohlášeno národní kulturní památkou. Objekt jízdárny s konírnou byl postaven v 19. století, v období, kdy budovy zrušeného premonstrátského kláštera začaly sloužit pro potřeby rakousko-uherské armády. Objekt se skládá ze dvou na sebe liniově navazujících hmot, a to z přízemní jednolodní haly jízdárny a z navazující dvoupodlažní stavby s konírnami v přízemí a místnostmi pro využití důstojnictvem v patře. Stavba sloužila armádě až do 90. let minulého století – už ne jako jízdárna pro koně, ale jako sál pro potřeby vojáků. Po opuštění areálu armádou a jeho předání k civilnímu užívání slouží hlavní sál jízdárny jako multifunkční sál pro pořádání různých kulturních akcí. Část objektu také slouží pro uskladnění vín a prezentaci znojemského vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.