Znojmo připravuje realizaci protipovodňových opatření na Loucké

31.08.2022 17:28 | Tisková zpráva

Povodně se naštěstí v uplynulých letech Znojmu a okolí vyhýbají, ale jejich hrozba stále trvá. Město proto přistoupilo k realizaci protipovodňové ochrany na ulici Loucká. „Spodní část města byla v roce 2002 nejvíce zasaženou oblastí. Ulice Krapkova a Melkusova patří k nejníže položeným ulicím ve Znojmě. Našim cílem je obyvatele této části města maximálně ochránit v případě dalšího ohrožení,“ vysvětluje starosta Jakub Malačka.

Znojmo připravuje realizaci protipovodňových opatření na Loucké
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Opatření budou vedena na levém břehu řeky Dyje v délce téměř 210 metrů, a to od náhonu pod Louckým klášterem k patě sedlešovického mostu.  Skládat se budou z ochranné sypané hráze a nábřežní štětové stěny s železobetonovou korunou. Součástí opatření je také rekonstrukce dešťové kanalizace. Město v současné době vyřizuje stavební povolení. Následně Povodí Moravy zpracuje žádost o dotaci od Ministerstva zemědělství, která by mohla pomoci s financováním realizace.

Před samotným přistoupením k realizaci muselo město vykoupit pozemky soukromých vlastníků, majetkově se vypořádat se státem a uzavřít nájemní smlouvu s Povodím Moravy, které vlastní část pozemků.

„Kdybych měl říct jednu věc, ze které mám ve své funkci starosty obavy, tak bych řekl živelné pohromy a povodně. Považujeme za velmi důležité dělat tato preventivní opatření. Děkuji tímto Povodí Moravy za veškerou pomoc a spolupráci,“ říká Jakub Malačka.

Po roce 2002 a 2006, kdy velká voda ohrožovala ve větším měřítku majetek i zdraví občanů Znojemska, se začalo v tomto směru intenzivněji konat. Základem bylo zvýšení kapacity znojemské přehradní nádrže, zajištění kanalizace v dolní části města proti zpětnému vzdutí, vybudování vsakovacích nádrží a zvětšení objemu kanalizační sítě nebo rekonstrukce náhonu v Oblekovicích. Pořízena byla také přečerpávací stanice, která je připravena v případě potřeby pomoci na ulici Melkusova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…