Znojmo se pouští do boje s nepořádkem. Spouští kampaň ČISTÉ ZNOJMO

28.04.2022 11:38 | Tisková zpráva

Město Znojmo v květnu letošního roku odstartuje informačně-osvětovou kampaň nazvanou Čisté Znojmo. Plynule tak naváže na opatření, která v uplynulých měsících v oblasti odpadového hospodaření město zavedlo. Hlavním cílem kampaně je zaměřit se na osvětu nejen ve třídění odpadů, ale také poukázat na to, že odpadky patří do koše, nikoli na zem či do přírody.

Znojmo se pouští do boje s nepořádkem. Spouští kampaň ČISTÉ ZNOJMO
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Čisté Znojmo je jednou z priorit vedení města. „V uplynulém roce jsme navýšili počet kontejnerů v ulicích města a frekvenci svozů odpadků o neděli. Zavedli jsme víkendový úklid parků, zahájili jsme čištění kontejnerů, připravujeme instalaci senzorů do kontejnerů atd. Věřím, že si občané těchto opatření všimli. Těmito kroky ale odstraňujeme pouze následky. Důležité je řešit příčinu. Tedy zaměřit se na osvětu. Sebevětší snaha se míjí účinkem v případě, že někteří občané vyhazují odpadky na místech, která k tomu nejsou určena, a nás to samozřejmě stojí nemalé finanční prostředky,“ vysvětluje starosta města Znojma Jakub Malačka.

Město kampaní reaguje na fakt, že i přes vysoké nasazení se ve městě objevuje nepořádek kolem popelnic, kontejnerů i odpadkových košů. Kampaň nabídne akce i osvětové materiály k problematice odpadů.

Ukliďme Znojmo

Znojmo již v březnu letošního roku zorganizovalo dobrovolnickou akci Ukliďme Znojmo, která se pravidelně koná pod záštitou Zdravého města Znojma. Nyní připravuje obdobnou aktivitu pro děti z místních základních škol.

Den otevřených dveří třídící linky

Do kampaně se zapojí společnost FCC Znojmo, s.r.o. která má ve Znojmě na starosti mimo jiné i svoz komunálního a tříděného odpadu či dva sběrné dvory. Nabídne Den otevřených dveří třídící linky, který se uskuteční v úterý 17. května od 15:00 hodin ve sběrném dvoře na ulici Dobšická 10a. Na komentovaných prohlídkách bude objasněno, co se děje s odpadky od svozového auta až po jeho přepravu ke zpracování i zajímavé informace o samotném třídění. Na akci bude z kapacitních důvodů nutná registrace předem ZDE.

Osvěta

Svým programem do kampaně přispěje i Městská policie Znojmo, která se zaměří na osvětu v místních základních školách, ale i na besedách se seniory.

Kampaň také přinese osvětové materiály nejen na sociálních sítích. „Zaměřili jsme se na vizuální materiály a představení základních informací k odpadové problematice. S těmi se občané setkají nejen na sociálních sítích i v ulicích města. Důraz budeme klást na důležitost třídění odpadů, ale i na to, že odpadky patří do koše,“ popisuje starosta.

Znojmo chce změnit vnímání a názory lidí na nakládání s odpady včetně zvýšení společenské odpovědnosti každého jednotlivce. „Odhodit například nedopalek na zem trvá 1 vteřinu. Doba jeho rozkladu je ale 15 let. Město a příroda kolem nás budou čistější jen tehdy, pokud na tom budeme pracovat všichni společně,“ dodává závěrem Jakub Malačka.

Veškeré podklady ke kampani budou postupně uveřejňovány ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…