Znojmo se pyšní novou Expozicí pivovarnictví

01.05.2017 20:36

Ve Znojmě v pátek 28. dubna slavnostně otevřeli novou Expozici pivovarnictví, dlouho očekávanou novinku letošní turistické sezóny. „Znojmo během své historie zažilo mnohé, ale ode dneška je díky Expozici pivovarnictví bohatší o něco, co tu ještě nikdy nebylo. Pro některé turisty možná bude naše nová expozice překvapením, protože jsme v republice samozřejmě především známí jako město vína, ale my Znojmáci dobře víme, že vaření piva má v našem městě velmi dlouhou tradici,“ říká úvodem starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Znojmo se pyšní novou Expozicí pivovarnictví
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Expozici pivovarnictví, které se nachází v areálu pivovaru v ulici Hradní, město otevírá společně s Národním zemědělským muzeem. Expozice mapuje nejen historii a tradici pivovarnictví ve Znojmě, ale také seznámí návštěvníky s hlavními pivovarskými surovinami – vodou, sladem a chmelem a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek. „Národní zemědělské muzeum má na Jižní Moravě pobočku ve Valticích, kde se věnujeme vinařství a krajině. Expozice pivovarnictví ve Znojmě je tak vhodným a žádoucím doplněním našich aktivit na Moravě,“ uvádí k tomu generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Dominantou Expozice pivovarnictví je původní technologické zařízení varny z roku 1930, které bylo vyrobeno ve Škodových závodech v Plzni. Sestává z vystírací kádě, rmutového kotle, mladinového kotle, scezovací kádě a zcezovacího korýtka. Majitelem tohoto unikátního vybavení je společnost Heineken, se kterou město uzavřelo smlouvu o výpůjčce. „Jsme rádi, že jsme součástí této expozice s tak vzácným exponátem a můžeme návštěvníkům ukázat autentickou varnu, která se v tomto pivovaru používala,“ dodává Milan Schramm, výrobní ředitel společnosti Heineken.

Na návštěvníky expozice, kterým se věnuje proškolený průvodce, čeká nejedno zajímavé podívání. Do jednoho z exponátů – do scezovací kádě – totiž mohou i vstoupit a prohlédnout si ji zevnitř. Zároveň se tu formou videosekvence seznámí s historií znojemského pivovaru. Ve vystírací kádi na návštěvníky čeká 3D projekce vařené mladiny.

Expozice pivovarnictví myslí i na své nejmenší návštěvníky.  Pro děti je připraven dětský koutek a zábavný průvodce expozicí v podobě Pivní kvasinky. „Každé dítě obdrží pracovní list, se kterým si projde celou expozici. Pro děti totiž máme připravené speciální infopanely a obrázky, na kterých najdou odpovědi na své úkoly. Mohou si také vyzkoušet speciální pivní pexeso nebo se vyfotit ve fotokoutku – tam se ostatně mohou vyfotit i dospělí,“ doplňuje starosta Gabrhel.

Na dospělé návštěvníky čekají rovněž bonusy, a to díky spolupráci se Znojemským městským pivovarem, jenž byl před dvěma lety prvním investorem v areálu pivovaru, kterého se městu podařilo získat. Návštěvníci expozice se tak mohou těšit na zvýhodněné exkurze do Znojemského městského pivovaru a  na slevu na čepované Znojemské pivo v bezprostřední blízkosti areálu pivovaru na TeraZe u rotundy sv. Kateřiny.   Ředitel pivovaru, Miroslav Harašta k tomu říká: „Otevření muzea je pro nás skvělá zpráva a rádi jsme projektu pomohli. Pro nás to znamená větší zájem o celý tento historický areál, kdy návštěvníci mohou porovnat minulost se současností a samozřejmě to podpoří silnější znalost naší značky mezi milovníky piva.“

Nová Expozice pivovarnictví je nejen dalším důležitým krokem k oživení areálu pivovaru v centru města, ale bude i dalším turistickým lákadlem Znojma. „Chtěl bych proto poděkovat všem partnerům, díky kterým expozici dnes otevíráme, zejména Národnímu zemědělskému muzeu, bez jehož exponátů a know how bychom tu dnes nebyli. Děkuji také společnosti Heineken, majiteli varen, které jsou tím hlavním tahákem expozice. Dále děkuji Jihomoravskému muzeu ve Znojmě, které nám bylo cenným rádcem a pomocníkem při tvorbě expozice, zejména v části historie pivovarnictví v našem městě. Za poskytnutí dobových fotek patří velký dík znojemské sběratelce Miloslavě Klimtové. Poděkování za budoucí spolupráci patří také Znojemskému městskému pivovaru, díky kterému může návštěvník nahlédnout nejen do historie vaření piva, ale podívá se i do moderního provozu,“ uzavírá starosta.

Veřejnosti byla nová expozice pivovarnictví přístupná poprvé v rámci akce Brány památek dokořán 29. a 30. dubna. Od 1. května startuje v expozici standardní provoz, otevřeno bude denně od 9:30 do 17:30 do konce října. Vstupenky je nutné zakoupit v TIC na Jižní přístupové cestě ke znojemskému hradu. Vstupné je 60 korun, snížené 40 korun, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti) je 150 korun. Provozovatelem expozice je Znojemská Beseda. Více na www.expozicepivovarnictvi.cz.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…