Znojmo ušetřilo tříděním drobného elektroodpadu 4 tisíce m3 vody

02.03.2023 8:33 | Tisková zpráva

Občané Znojma loni vytřídili celkem 55 219 kg drobného elektrozařízení. Uspořili tak 661 MWh elektrické energie, 57 700 l ropy a skoro 4 000 m3 vody. Vyplývá to z environmentálního vyúčtování od společnosti ASEKOL, která ve Znojmě zajišťuje sběr a recyklaci vysloužilých drobných elektrozařízení.

Znojmo ušetřilo tříděním drobného elektroodpadu 4 tisíce m3 vody
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Recyklací drobného elektra sesbíraného ve znojemských červených kontejnerech v roce 2022 se tak ušetří takové množství vody, které odpovídá asi 53 000 cyklům sprchování, a tolik ropy, kolik by stačilo k ujetí téměř 850 000 km v osobním automobile.

Recyklace, tedy opětovné využití materiálů, je u elektroodpadu vysoká, u některých typů výrobků dosahuje až k 95 %. Tříděním elektra a následnou recyklací vznikají úspory spotřeby elektrické energie, primárních surovin, ropy i vody a dochází ke snížení produkce skleníkových plynů. Každý kus vytříděného elektra se proto počítá. 100 vytříděných notebooků uspoří 10 MWh elektřiny. To je množství, které spotřebuje rodina žijící v bytě za 3 roky.

Ve Znojmě se třídí papír, plast, čiré sklo, barevné sklo, kov, olej, elektrozařízení, textil a bioodpad.

Na území Znojma jsou rozmístěny sběrné nádoby o objemu od 110 až po 3 000 litrů. 7 000 z nich je na komunální odpad a 3 700 na bioodpad. 2 200 nádob na tříděné odpady mají občané k dispozici přímo v domácnostech a 342 kontejnerů na separovaný odpad je umístěno na 140 místech. Červených kontejnerů na baterie a drobné elektro je ve Znojmě 15.

Místa pro sběr tříděného odpadu si mohou lidé nalézt na mapě. Každý tak může zjistit, které místo má nejblíže svému domovu. Mapový server je k dispozici na webu města Znojma (odkaz Mapový server). Podrobný návod, jak se v mapovém serveru pohybovat a jak nalézt mapu s vyznačenými místy, kde se nachází kontejnery na tříděný odpad, naleznete na webových stránkách projektu Zdravé město Znojmo (odkaz ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…