Znojmo zahájilo transformaci pečovatelské služby, dietní jídelna pro seniory bude zrušena

20.02.2019 19:33

Pečovatelská služba je jednou z osmi sociálních služeb Centra sociálních služeb Znojmo, příspěvkové organizace a sídlí na Vančurově ulici 17. Ve stejné budově provozuje svoji činnost Dietní jídelna pro seniory. Dle aktuální právní úpravy již nelze v rámci pečovatelské služby poskytovat služby jídelny pro seniory.

Znojmo zahájilo transformaci pečovatelské služby, dietní jídelna pro seniory bude zrušena
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Dalšími důvody, proč se město rozhodlo jídelnu k 31. 8. 2019 zrušit, jsou podmínky financování sociálních služeb a neefektivita v případě rekonstrukce jídelny a následného dotování provozu, bez kterého by nebylo možné dosáhnout přijatelné ceny obědů. Zastupitelstvo města tuto transformaci schválilo na svém zasedání 18. 2. 2019, podporu vyjádřilo 27 z 30 přítomných zastupitelů.

Nyní blíže k výše uvedeným důvodům. Dle zákona o sociálních službách není samotná příprava stravy a poskytování služby jídelny základní činností pečovatelské služby, proto je nutné zahájit transformaci pečovatelské služby a oddělení Dietní jídelny pro seniory. Řešení je neodkladné, neboť od 1. 1. 2019 vešly v platnost Regionální karty sociálních služeb, které ještě více konkretizují jednotlivé činnosti poskytovaných služeb a jsou závazné. Pokud by provoz fungoval v současném režimu, vystavila by se organizace sankcím a vyřazení ze Základní sítě sociálních služeb Jihomoravského kraje, což by znamenalo ztrátu finančních prostředků z Ministerstva práce a sociálních věcí i Jihomoravského kraje.

Zrušení jídelny v žádném případě neznamená ukončení stravování. Pro lidi, kteří jsou v nepříznivé sociální situaci, se nic nemění, neboť poskytnutí stravy je součástí úkonů sociální péče. Lidé, kteří nejsou v sociálně nepříznivé situaci a jsou schopni si sami vybrat dodavatele stravy, budou mít zabezpečeno stravování prostřednictvím jiných subjektů. V nabídce komerčních či jiných soukromých dodavatelů stravy jsou obědy v cenové relaci jako doposud, stejně jako zabezpečení dietní stravy či stravy o víkendech.

Město nenechá žádného seniora na holičkách

Stávající prostory jídelny zůstanou seniorům. Ještě nepadlo definitivní rozhodnutí, ale nejpravděpodobnější se jeví varianta využití pro odlehčovací službu (právě v areálu budov Vančurovy 17 už tato služba funguje, ale pro její vysokou potřebnost a žádanost je třeba rozšíření kapacity).

„Město nenechá žádného seniora na holičkách. Chápeme obavy seniorů z přechodu na jinou formu způsobu stravování, jsme připraveni každému z nich poskytnout individuální pomoc s vyhledáním nového dodavatele obědů,“ říká místostarosta Jan Blaha, který má sociální oblast v gesci. A dodává: „Jsem přesvědčen, že transformace je vysoce prosociální opatření, které ve svém důsledku přinese zkvalitnění sociálních služeb, lepší péči o seniory.“

„Centrum sociálních služeb Znojmo, které do současnosti jídelnu provozovalo, si uvědomuje závažnost situace a je připraveno nejen poskytnout informace každému, kdo se na kompetentní pracovníky obrátí, ale také podat pomocnou ruku těm, kteří si nové dodavatele budou vybírat. Veškeré kroky probíhají ve spolupráci s odborem sociálním, na který se v případě potřeby mohou občané též obrátit. Dále bude ve spolupráci s městem zřízena funkce koordinátora stravy, který bude seniorům k dispozici a přechodem na jinou formu stravování je provede,“ vysvětluje Radka Sovjáková, ředitelka Centra sociálních služeb Znojmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…