Europoslanci ODS: Nové zdanění korporací v EU je rizikové, vláda by jej měla odmítnout

15.03.2018 17:15

Návrh na nové rozdělení zisků nadnárodních firem podpořili ve čtvrtek europoslanci. Společný, respektive společný konsolidovaný základ podnikové daně by měl v EU vytvořit nový daňový režim, podle kterého by velké nadnárodní podniky musely rozpočítávat zdanění svých zisků podle toho, v jakých členských státech působí.

 Europoslanci ODS: Nové zdanění korporací v EU je rizikové, vláda by jej měla odmítnout
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Samotná analýza Ministerstva financí hovoří o velmi malém přínosu pro Českou republiku, zato zdůrazňuje řadu rizik a ztrát. Navíc by se jednalo o zásadní průlom do daňové suverenity členských států a pravděpodobně i o otevření cesty k budoucí harmonizaci sazeb. Rozhodně je nutné se v rámci EU nebo OECD bavit o tom, jak zamezit agresivním daňovým schématům a únikům, ale je nutné zachovat poslední slovo členských států, pružnost daňových systémů a daňovou konkurenci,“ uvedl Jan Zahradil.

„Hlavním problémem České republiky je vyvádění zisků v podobě dividend. S tím si ale musí poradit vláda, žádná nová podniková eurodaň nám nepomůže,“ myslí si Evžen Tošenovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).