Senátorka Vítková: Digitální televizní vysílání má být bezproblémové

02.06.2021 20:09

V loňském roce byl dokončen přechod systému pozemního televizního vysílání na nový standard DVB-T2. Na mnoha místech České republiky ale tento přechod zhoršil podmínky televizního příjmu.

 Senátorka Vítková: Digitální televizní vysílání má být bezproblémové
Foto: senat.cz
Popisek: Jaromíra Vítková

Problémem se tak v Senátu zabývala Stálá komise pro rozvoj venkova, která vyzvala vládu a ministra průmyslu a obchodu, aby zhoršený televizní příjem řešil.

„Přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 přinesl i řadu stížností od starostů. Navrhla jsem usnesení, kde chceme, aby ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo řešení těchto nedostatků,“ uvedla senátorka Jaromíra Vítková.

Český telekomunikační úřad navíc avizoval, že chce vydražit dvě nové televizní sítě, a to bez větší veřejné pozornosti. To by mohlo ohrozit řešení nevyhovujícího televizního příjmu, protože již nebude možné uvolnit další kmitočtová pásma pro zlepšení současného přenosu. „Dále chceme, aby vláda nebo ministerstvo nepodnikalo žádné unáhlené kroky do doby zlepšení příjmu. Ty by totiž mohly znemožnit využití zbývajících kmitočtů pro současné kanály,“ sdělila senátorka Vítková, která usnesení v komisi navrhovala.

Komise tak po vládě a ministerstvu průmyslu a obchodu mimo jiné požaduje předložení harmonogramu postupu, který do roku 2030 povede ke zlepšení kvality televizního signálu. Senátní komise chce harmonogram znát do konce srpna tohoto roku. „Problematika televizního příjmu je velmi odborná, je ale důležité upozornit na problémy, které s rámci přechodu nastaly a je třeba je vyřešit,“ doplnila Vítková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …