ANO: Hrozí druhá kauza ROP Severozápad?

20.06.2021 12:36

Karlovarský kraj bude rozdělovat cca 6,3 miliardy korun na transformaci našeho regionu (Fond spravedlivé transformace) v rámci útlumu těžby na Sokolovsku. Vedení Karlovarského kraje si na pomoc najalo poradenskou společnost AQE, kterou však vybralo bez řádného výběrového řízení a již ji schválilo od února na základě smlouvy a jejími opakovanými dodatky více než 3 miliony korun.

ANO: Hrozí druhá kauza ROP Severozápad?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Soukromá společnost AQE za tyto peníze v podstatě řídí úplně celý proces transformace, zpracovává jednotlivé projekty pro kraj a pravděpodobně i další subjekty, řídí proces výběru a hodnocení projektů do fondu, což je v rozporu s pravidly.

„Nikdo ze zastupitelů neví, kdo jsou externí hodnotitelé projektů, kdo je vybíral, kdo rozhodl, že to budou právě oni a podle jaké metodiky jim byly přiděleny projekty k hodnocení. My jen víme, že o tom nerozhodl žádný orgán kraje, ani zastupitelstvo, ani rada kraje ani Regionální stálá konference,“ říká Renata Oulehlová, krajská zastupitelka a starostka těžbou nejpostiženějšího města Sokolova. 

Proces transformace spadá do gesce pirátského radního Vojtěcha Franty, který všechny zastupitele i veřejnost ujišťoval, že celý proces přípravy transformace bude transparentní a nehrozí nic, co by bylo možné zpochybňovat. Jenže nyní se ukazuje, že si onu transparentnost Vojtěch Franta vysvětluje jaksi po svém. „Místo standardních výběrových řízení totiž předkládá radě kraje jednu výjimku za druhou, působí to dojmem, že chce, aby se nic transparentně nesoutěžilo. Když jsme jako zastupitelé kraje chtěli znát strategické konkrétní projekty, nebyl ochoten je ani představit, ani o nich diskutovat. Jako by dobře věděl, že některé projekty, které společnost AQE pro kraj připravuje, jsou z pohledu transformace našeho regionu z hlediska útlumu těžby naprosto nesmyslné a dle našeho názoru nemají absolutně žádný transformační charakter,“ krajský zastupitel Martin Hurajčík.

Celý proces začíná výrazně připomínat kauzu ROP Severozápad. Není možné, aby celý proces řídila a o všem rozhodovala jedna soukromá firma. Tento týden bude Regionální stálá konference (RSK) rozhodovat o strategických projektech z Fondu spravedlivé transformace, které by se v budoucnosti měly v kraji realizovat a především kraji a jeho občanům pomoci. „Výběr projektů předložený krajem, městy a obcemi, firmami a dalšími aktéry musí být absolutně nestranný a transparentní. Musí být realizovány pouze projekty, které budou mít skutečný transformační potenciál a pomohou lidem a firmám v našem kraji. Musí uspět ty projekty, které opravdu cílí na zahlazení následků ukončení těžby hnědého uhlí v Karlovarském kraji a přináší nová pracovní místa a investiční příležitosti, tedy takové rozvojové projekty, které nabídnou práci bývalým zaměstnancům uhelných společnosti,“ dodala poslankyně Parlamentu ČR a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…