ANO: Program poctivé a spravedlivé správy města má smysl i po odchodu koaličního partnera

12.03.2021 22:43

Po vyhraných volbách v roce 2018 hnutí ANO 2011 poměrně složitě sestavilo koalici pro vedení města a za možnost prosazovat svůj program zaplatilo ihned na začátku daň přenecháním pozice primátora jednomu z koaličních partnerů, a to ODS.

ANO: Program poctivé a spravedlivé správy města má smysl i po odchodu koaličního partnera
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Druhým koaličním partnerem se stalo uskupení Změna pro Hradec a Zelení (ZaZ), partner od počátku váhající, nestabilní a neukotvený, partner velmi toužící dostat se k vedení města.

Nestabilita tohoto partnera se projevovala od samého počátku a ukázala se jako klíčová pro rozpad stávající trojkoalice na konci roku 2020, kdy ZaZ ohlásili s velkou pompou odchod z koalice, ale jejich zástupci zůstali sedět na místě radního a náměstka primátora a tím nastolili patovou situaci pro řízení města. Opoziční strany odmítly odvolat „pučisty“ z rady a přitom jen pasivně a škodolibě přihlížely a nevyužily nabídky menšinové vlády ODS a hnutí ANO spolupodílet se na řízení města do konce volebního období.

Je pravdou, že jsme vstoupili do vedení města bez zkušeností a někdy jsme se chovali jako „sloni v porcelánu“, nediplomaticky, ale poctivě. Musíme přiznat, že zejména v počátku jsme měli v radě i komunikační problémy vyplývající z problémů v osobních vztazích některých členů.

Zástupci ZaZ svůj „zelený“ program prosazovali nadstandardně – ať šlo o meandrování piletického potoka, převážení torza starého železného mostu či pokus o vypouštění zubrů do novohradeckých lesů aj., někdy až vyděračskými metodami na úkor jiných a mnohdy potřebnějších priorit.

Finance města po celou dobu nekonfliktně, kvalifikovaně, a přitom velmi vstřícně k hrazení programových priorit koaličních partnerů obhospodařuje první náměstkyně primátora Ing. Štayrová. Stav financí je i v době covidové krize díky její práci ve velmi dobré kondici.

Prosadili jsme radního Langera na post pověřeného zastupitele pro územní plán a on začal konat bez ohledu na nastavené staré kamarádské a klientelistické vazby, ale v zájmu občanů krajského města a jednotlivých městských částí. Tyto zájmy se často nekryly se zájmy spekulantů se stavebními pozemky a na ně zřejmě navázanými úředníky a zastupiteli.

Majetku města se ujala JUDr. Pourová, zkušená právnička, která se záhy svou precizností a neovlivnitelností pro některé aktéry stala žábou na prameni a také začala vadit. Proto byla a ve spolupráci páté kolony v radě a opozice společně s panem Langerem z funkce odstraněna.

Jako ANO jsme sehráli zásadní roli v nastartování realizace investičních projektů – zlepšení dopravní situace ve městě – dokončením dálnice D11 do Jaroměře, D35 do Časů, zahájení výstavby křižovatky Mileta, v sociální oblasti – dokončení projektu odlehčovací služby v ulici Honkova, na kterou jsme pomohli získat zásadní dotační podporu, v oblasti sportu – posun ve výstavbě fotbalového stadionu a řada sportovních investic ve městě, přiblížení revitalizace Benešovy třídy, dostavba lávky či projekt ZUŠ, získání ubytovny FN pro startovací bydlení, opravy Velkého náměstí, opravy škol a školek a řada dalších. To vše je na dosah nebo se již realizuje, přičemž na rozjezdu těchto akcí máme zásadní podíl a pro město jsou potřebné. Ukončili jsme nevýhodný pronájem areálu Stříbrný rybník, který jsme svěřili městským lesům a zahájili revitalizaci a zhodnocování městského majetku. Ne všem zainteresovaným to bylo po chuti.

Odvolání „pučisty“ Hanouska z funkce náměstka primátora bylo jen logickým vyústěním odchodu ZaZ z koalice a podpora KSČM u toho hlasování je obdobně nezávislé rozhodnutí jako dřívější podpora stejných zastupitelů KSČM pro odvolání náměstkyně za ANO JUDr. Pourové či určeného zastupitele J. Langera. Komentování opozice proto není na místě.

Za zastupitelský klub ANO chceme ujistit Hradečáky, že chceme pokračovat v plnění programu, pro který nás volili, v menšinové vládě s ODS a jednat s opozicí pro získání shody na důležitých prioritách.

Pavel Marek - Předseda zastupitelského klubu ANO v Hradci Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.