Adamec (ODS): Občany zajímaly výkony funkcí, nikoliv to, co za to beru

13.03.2019 14:27

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 13. března 2019, kterým se mění zákon o obcích.

Adamec (ODS): Občany zajímaly výkony funkcí, nikoliv to, co za to beru
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Děkuji, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Skoro se mi chtělo říci, jaký je návrh zákona, taková je reakce Sněmovny. Ale samozřejmě každý na to máme trochu jiný pohled. A pan kolegy Výborný tady vlastně sdělil to, co jsem chtěl říct kolegovi Ferancovi vaším prostřednictvím. Že dobrovolně povinně to znám z jiného režimu, kdy jsme také dobrovolně chodili k volbám a povinně. A kdo tam nešel, tak z toho měl velký problém. Takže samozřejmě dobrovolně není určeno zákonem.

Ale já vám řeknu něco jiného. Já vám z vlastní zkušenosti také nebudu také říkat, kolikrát jsem vyhrál volby a kolik jsem za to měl procent. To si myslím, že si můžete zjistit někde na internetu. Ale musím říct ty reakce. Když jsem kandidoval poprvé do Senátu v roce 2002, tak jsem celých šest let pracoval zadarmo pro město a občané to vůbec nevěděli. Nikdo se o to nezajímal, bylo mu to naprosto jedno. Je zajímaly výkony těch funkcí, nikoliv to, co za to beru.

Poté jsem v roce 2013 kandidoval do Poslanecké sněmovny jako uvolněný starosta a musím vám říct, že lidé to věděli, opozice do mě střílela. A protože si mysleli, že třinácté místo na kandidátce je bezpečné k tomu, abych se do Sněmovny nedostal, tak to nebylo tak ostré. Dostal jsem se, kupodivu. Naši kolegové udělali chybu, napsali mě na kandidátku, neměli to dělat, situace se změnila. Pak byly další volby za čtyři roky a to už do mě stříleli všichni. A pokud novináři chtějí hledat záminky, tak vždycky mluví o kumulaci funkcí. Ale na voliče to nemá žádný vliv. Protože oni chtějí ty výkony.

A jen tak mimochodem. Já jsem strašně rád, že tady vystoupili zástupci Pirátů s tím, kolik kdo bere, za co bere a podobně. Znovu říkám, že mě se to netýká. Ale musím říct, že to je přesně o tom. Není to o té kumulaci funkcí, tak si to řekněme. Je to o té kumulaci peněz. Nazývejme věci pravými jmény. Ale já si myslím, že to takhle být nemá. Když se budeme bavit o kumulaci funkcí, ano beru. (Předsedající upozorňuje na čas.) Všichni budeme (?nesroz.) za šedesát procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…