Ančincová (Piráti): S navýšením úvazků sociálních pracovníků a psychologa počítáme

02.12.2022 5:34 | Tisková zpráva

Ministerstvo práce a sociálních věcí dalo zelenou pilotnímu projektu na podporu rodin s osobami, potýkajícími se s duševními obtížemi. Projekt „Podpora duševního zdraví v rodinách ve Zlínském kraji“, připravený příspěvkovou organizací Dětské centrum Zlín, má být spuštěn v březnu 2023.

Ančincová (Piráti): S navýšením úvazků sociálních pracovníků a psychologa počítáme
Foto: pirati.cz
Popisek: Hana Ančincová

Na přípravě projektu se podílela Hana Ančincová z Pirátské strany, která je jako náměstkyně hejtmana Zlínského kraje za sociální oblast zodpovědná. Prostředky na provoz půjdou z unijního operačního programu Zaměstnanost+. Z celkových 10 milionů pokryje 90 procent dotace a z 10 procent bude hrazen z rozpočtu příspěvkové organizace.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Jedním z impulsů této pomoci byl podle autorů žádosti fakt, že s nástupem pandemie covidu a souvisejících obtíží - lockdownu, finanční tísně a dalších životních nejistot - prudce stoupl počet osob s psychickými poruchami. Jak vysvětlila Ančincová, projekt je proto ze své definice zaměřen na široký okruh rodin: „Hlavním cílem je pomoc rodinám, ve kterých má buď dítě nebo rodič či pečující osoba duševní potíže. Jde o to, aby děti mohly vyrůstat v přirozeném prostředí rodiny a byla jim poskytnuta a potřebná péče.”

Vedle toho však neexistuje dostatečná kapacita odborné péče a čekací doby na psychologa nebo psychiatra jsou i několikaměsíční. I na tento aspekt se projekt zaměřuje, jak dále popsala pirátská náměstkyně: „Počítáme s navýšením úvazků sociálních pracovníků a psychologa v sociálně aktivizační službě, síťování služeb a celkové posílení informovanosti o možnostech odborné pomoci. Od Marka Mikláše, ředitele Dětského centra Zlín, které za projektem stojí, víme, že poptávka po službách na podporu těchto rodin stále roste.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice