Andrle Sylor (Úsvit): 736. výročí úmrtí Přemysla II. Otakara

27.08.2014 13:44

Ani deštivé počasí nezabránilo hrstce občanů Vysokého Mýta, aby se v úterý zúčastnila připomínkového aktu kladení květin u sochy Přemysla II. Otakara při příležitosti 736. výročí jeho úmrtí v památné bitvě na Moravském poli.

Andrle Sylor (Úsvit): 736. výročí  úmrtí Přemysla II. Otakara
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Bývalý poslanec za hnutí Úsvit-NK Augustin Karel Andrle Sylor.

Vzpomínkové akce se zúčastnil kromě poslance Augustina Karla Andrleho Sylora také vrcholní představitelé města starosta Miloslav Soušek, místostarosta František Jiraský a nebo docent Jan Klíma. Seriál zviditelnění jednoho z nejvýznamnějších českých králů začal jižpřed dvěma týdny, kdy Východočeská komenda sv. Zdislavy řádu sv. Lazara Jeruzalémského uspořádala zádušní mši svatou za padlé bojovníky a krále Přemysla II. Otakara přímo na bojišti na Moravském poli u Suchých Krůt v Rakousku.

Celkem dvacet účastníků, členů řádu a jejich příznivců si s pokorou přímo na místě připomenuli tuto pro české království tak bolestivou událost.Mši svatou celebroval páter, vojenský kaplan Petr Šabaka, účastník několika zahraničním misí Čs. armády. Páter Šabaka zdůraznil obecně citát a myšlenku z Knihy moudrosti: ,,Vládce nemůže vládnout druhým, pokud nevládne sám sobě a pokud je ovládán někým druhým“. Všichni účastníci se shodli na tom, že mše jim přinesla silný citový zážitek a obohatila jejich znalosti historie.

Předěl v životě krále Přemysla II., jehož dílo ve prospěch českého království stále rostlo nastal až roku 1273. Při volbě nového římského krále vybrali římští kurfiřti dle jejich názoru neznámého a slabého Rudolfa Habsburského.(Netušili však jak hluboce se mýlí). Nechtěli za krále silného a mocného Přemysla. K volbě nebyl český král vůbec přizván a český hlas byl nahrazen hlasem bavorským. Proti volbě si Přemysl II. stěžoval u papeže, ten ho však uvalil do klatby. Roku 1276 byl Přemysl donucen uzavřít s Rudolfem Vídeňský mír a vzdát se alpských zemí a Chebska. Přemysl byl tlačen k ústupkům a nakonec se rozhodl spor řešit silou, bitvou na Moravském poli 26.8.1278, která se změnila v politickou a osobní tragédii. Český stát však díky politice jeho prvorozeného syna Mikuláše I. vévody Opavského a jeho bratra pozdějšího krále Václava II. vzkvétal. Václav II. se stal i králem polským a jeho syn Václav III., nakrátko králem uherským, polským a českým.

Vše nakonec nejlépe vyřešila sestra Václava III. Eliška Přemyslovna, která se provdala za syna římského krále Jindřicha VII. Jana Lucemburského. Narozením syna Václava *1316, později císaře Karla IV. naplnila česká a polská královna Eliška Přemyslovna, vnučka krále Přemysla II. Otakara jeho sen o římské koruně pro přemyslovský rod, který vymřel Moravskou větví, založenou Mikulášem I. smrtí vévody opavského a ratibořského Valentýna Hrbatého 13.11.1521.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…