AntiCovid tým: Očkování a protilátky - pět klíčových otázek pro vládu

19.09.2021 14:03 | Tisková zpráva

AntiCovid tým koalice SPOLU chce znát od vlády odpovědi na zásadní otázky, které se týkají vývoje epidemie na podzim letošního roku. Členové týmu za ODS, TOP 09 a KDU-ČSL neskrývají své znepokojení tím, že se ministerstvo zdravotnictví opět nedokázalo poučit ze skandálních chyb, kterých se dopustilo během předešlého „řízení“ epidemie Covid-19.

AntiCovid tým: Očkování a protilátky - pět klíčových otázek pro vládu
Foto: KDU-ČSL
Popisek: AntiCovid tým SPOLU - Bohuslav Svoboda (ODS), Vlastimil Válek (TOP 09) a Marek Výborný (KDU-ČSL)

Pro další postup v řízení covid-19 je zapotřebí vědět:

1. Zruší se opatření, až bude proočkováno 75 procent populace?

Premiér a ministr zdravotnictví shodně tvrdili, že epidemie v Česku zřejmě skončí, až bude proočkováno 75 procent lidí. Nehledě na to, že tato hranice je pořád ještě v nedohlednu, nikdo z nich neprozradil, co konkrétního po jejím dosažení nastane. Bude to snad znamenat konec všech opatření? A jak této hranice chce dosáhnout? Má pro to ministerstvo nějaký plán?

2. Má vláda nějaký plán na podzim, nebo bude opět improvizovat?

Vládní improvizace už tu jednou byla a všichni známe její hrůzné výsledky. Ministr zdravotnictví slíbil, že poslance i veřejnost seznámí s plánem na letošní podzim. Slíbil tři variantní scénáře odvíjející se od momentálního stavu a vývoje pandemie. Dodnes jsme neviděli ani jeden. Nebo je snad jediným plánem této vlády karanténa, samotestování či testování celé populace, včetně očkovaných?

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72190 lidí

3. Jak to tedy bude s uznáváním protilátek?

Ministerstvo zdravotnictví a vláda jsou stále proti. Nicméně odborná veřejnost doporučuje uznávat pozitivitu protilátkových testů v souvislosti s protiepidemickými opatřeními plnohodnotnou alternativu potvrzení o prodělané nemoci na základě PCR testů nebo potvrzení o provedeném očkování. Členové AntiCovid týmu Vlastimil Válek (TOP 09) a Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) přinesli téma uznávání protilátek na Výbor pro zdravotnictví poprvé na začátku letošního roku. Opakovaně toto téma zvedali spolu s Bohuslavem Svobodou (ODS) zejména prostřednictvím interpelací a projevů na plénu Sněmovny.

4. Začnou hygieny přistupovat ke školám šetrně, lidsky a na základě dané situace?

V mateřských a základních školách nedosáhneme úrovně proočkovanosti 75 procent nikdy ani teoreticky. Pokud se na některé škole objeví pozitivně testovaný pedagog, jde obvykle do karantény celá třída, ba dokonce celá škola. Kdy se tento přístup hygieny změní?

„Ve školách skončilo plošné testování žáků, bohužel vláda nedodala jasné pokyny, jak mají školy dále postupovat. A je to obrovský problém! Každá krajská hygiena postupuje jinak a vzniká zmatek. Pokud se v dané třídě objeví pozitivní žák, je smysluplné nechat všechny žáky na distanční výuce. Systém se sjednotí a nevznikne zmatek. Učitel nemůže zároveň učit žáky distančně i prezenčně," řekl lidovecký poslanec Marek Výborný.

Zároveň doplnil, že testovat děti u volnočasových a sportovních aktivit, pokud skončilo testování ve školách, nedává smysl. „Pokud se v nějakém regionu opět zavede testování ve školách, ať tedy pokračuje i u volnočasových a sportovních aktivit. Jinak nechápu záměr testování. Sportování je naopak třeba podporovat, neboť je podle lékařů základní prevencí proti nemocem," doplnil Výborný.

5. Pokud je v kolektivu většina očkovaných, budou pro něj platit celorepubliková pravidla?

Pokud je v nějakém kolektivu dosaženo proočkování 80 procent a více, pak není jasné, proč v tomto kolektivu nemohou platit už dnes pravidla, která plánuje vláda celorepublikově.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.