Babák (VV): Je proti logice zdravého rozumu platit DPH z neproplacených faktur

12.06.2013 20:33

Dnes na půdě Poslanecké sněmovny proběhla společná tisková konference poslanců - Michala Babáka, Radima Fialy, senátora Tomia Okamury a Ivana Voleše, poradce prezidenta Hospodářské komory ČR. Skupina zákonodárců chce prosadit hned několik daňových zákonů.

Babák (VV): Je proti logice zdravého rozumu platit DPH z neproplacených faktur
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

Zákonodárci společně s Hospodářskou komorou dnes předkládají dvě novely zákona o DPH. Největším zdrojem kritiky platného zákona o DPH je povinnost odvádět daně z neproplacených faktur.  To chtějí zákonodárci zrušit. Novela zákona o DPH proto zavádí režim tzv. hotovostního účetnictví, který umožní poplatníkům – firmám odvést DPH až po zaplacení faktury. Stát má v prvé řadě zajistit podmínky pro rychlou vymahatelnost neproplacených faktur, až poté může spravedlivě vybírat daně. „Platit daň z příjmu, který jsem neměl, jde zcela jednoznačně proti logice zdravého rozumu. Podstatou tak je, aby podnikatelé platili výhradně z peněz, které reálně získali, a ne z imaginárních příjmů “, argumentuje Babák, jeden z předkladatelů novely a dodal, že je potěšen, že se našla široká shoda na těchto tématech, které již několikrát předkládal. „Jedná se o velmi jednoduchou změnu, která funguje v mnoha zemích EU“, dodal Bábak.   

„Novelou zákona o DPH chceme rovněž zrušit ručení za nezaplacenou daň za poplatníka v režimu nespolehlivého plátce“, řekl Babák. Ta neruší režim tzv. nespolehlivého plátce, ale ruší ručení firem za firmy, které se dostanou na „blacklist“ a nezaplatí DPH. „To jasné zbavení odpovědnosti státu a její přesunutí na poplatníka,“ uzavřel Babák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…