Babiš (ANO): Dozimetr nebo záložna, to je jak přes kopírák

08.02.2024 19:02

Projev na mimořádné 93. schůzi Poslanecké sněmovny 8. února 2024 k programu jednání.

Babiš (ANO): Dozimetr nebo záložna, to je jak přes kopírák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Já myslím, že pan premiér nezklamal. Když jsem tady minule mluvil o tom, že lidi už nemají říkat, že lže jako když tiskne, ale mají říkat lže jak premiér Fiala, tak to platí. Vy jste jeden nejprolhanější člověk, kterého já jsem v politice potkal. Normálně stále lžete.

Tak začněme od tý bezpečnosti. Proč lžete, že komunisti nám snížili rozpočet obrany? Ano, oni nás vydírali, my jsme byli menšinová vláda. Na dva měsíce nás vydírali. Takže my jsme nikdy rozpočet obrany nesnížili. Vaše ODS, pane premiére, v roce 2009 jste měli rozpočet obrany 56 miliard a snížili jste ho na 42. Vy jste kašlali na obranu. Takže další lež. Ano?

Ano, a ty F-35, které my nepotřebujeme, jste totálně podělali, protože tady je analýza, která jasně říká, že tyhle letadla, které přijdou za jedenáct let, na co je potřebujeme za jedenáct let, proč jste nejednali s dodavatelem Gripenů? Proč? Protože jste amatéři. Vy jste způsobili škodu tady. Vy mluvíte o důchodcích, že jsou - vy jste způsobili škodu. A víte jakou? Můžu spekulovat. Když nájem byl jedna sedm a teďka mluvíte o dva šest, tak minimálně 5,7 miliardy jste způsobili škodu, protože jste amatéři.

A vy, vy jste mě tady pobavil, že já nemůžu pochopit, že byste nemohl podnikat. No vy nemůžete podnikat, vy byste zkrachoval v den založení firmy. Vy neumíte nic a nejhorší je, že vy teď máte podnikat za stát. Pan Kupka se může dívat. Já vám přečtu lidi, které Bahbouh dosadil do vašich struktur. Mimochodem vašeho šéfa Českých drah. Vy se neznáte. Vy se neznáte, pane kolego, ale vy jste všude. To je zajímavé. Ne? Líbeznize, Bahbouh vám dal, Jízda králů, tak si klidně sedněte, já vám to přečtu tady.

Takže pan premiér samozřejmě lže. Pan premiér opakoval ten totální podraz toho redaktora z provládní České televize, když se snažil simulovat, že bude válka. A já jsem řekl, že já mého syna do války nepošlu. Politici jsou zodpovědní za to, aby nebyla válka. Já jsem vám tady četl Chartu NATO. Máte na první straně osmkrát slovo mír. Osmkrát to tam máte.

Takže samé lži, pane premiére. Česká televize, ano, vaše provládní Česká televize. My jsme plnili závazky NATO. Já jsem byl na zasedání NATO. Přímo. Byl tam Trump, mě tam poslal prezident Zeman. Co vy tady vykládáte o čem? Stále o tom Rusku vykládáte, jaká bezpečnost? Kdo to tady rozprodal v rámci kupónky? Všechno jste rozprodali. Teďka to kupujete za drahé peníze, ten NET4GAS. Postavte tu trubku, ten Stork, ten plynovod, co jste sliboval.

Takže to jsou neuvěřitelné jako klasika. Pan premiér útočí. My jsme měli vědět, že ten Bahbouh, já ani jsem v životě to jméno neslyšel. A odkud máte ty informace, pane premiére? Řekněte mi, odkud máte ty informace, kde dělal všude Bahbouh kšefty. Tak pověřte vrchního státního zástupce, ať to všechno prověří. Všechny kšefty Bahbouha se státem za naší doby, vaší doby, ať prověří. To je neuvěřitelná drzost todle. Ne? Že nějaká fasáda? Já nevím o ničem. Já jsem netendroval. Já jsem Babouh nevím vůbec kdo to je. Vás přijímal v kampeličce.

Vy se nám snažíte tady namluvit, že to je normální banka. To není normální banka. To je banka, kterou založil váš kámoš Miloš Růžička. A že mi leží v žaludku? No lidi, kteří manipulují a kteří dělají politiku loutky jako Chovanec nebo Sobotka, který byli při privatizaci OKD, kterou Bakala a jeho vytuneloval, ano, tak ty byli kolem toho. No a Růžička, všichni ti jeho kámoši tam byli v tý kampeličce. Takže pan premiér se nám snaží namluvit, že je to úplně normální. Jo? Takže kampelička, kde se vraždí nakonec, jo, kde se perou peníze, to je normálně pračka na peníze. To není žádná banka.

Takže já takhle já jsem úplně v šoku, co tady pan premiér předvedl. Jo? Takže pokud tvrdíte, že za nás Bahbouh měl nějaké kšefty, tak pojďme to společně vyšetřit. Všechno. Ne my, policie a státní zastupitelství by to měli vyšetřovat.

A já slyším, že zase se krade i v těch strukturách. co má Kupka pod sebou. Zeptáme se pana Kupky, jestli Babuchovi lidi byli dosazeni, jak Dozimetr Redl dosazoval Rakušanovi šéfa rozvědky. Ano? Tak to děláte stejně úplně, úplně je to stejné. Takže pan premiér se snaží nám namluvit, že ta kampelička, kde se kradou peníze v taškách, kterou založil, založil tady, spoluvlastnil Jan Bis(?BIS), takže pan Růžička. Mně leží lidi v žaludku, kteří tady dělají kšefty na úkor daňových poplatníků. A můžeme se bavit o OKD, které jsme my zachránili. Já jsem ho koupil za 70 milionů potom, co to Bakala vytuneloval. Sto třicet miliard si tam vytáhli a ještě stále tam má majetky. Ano. U toho jste byli u všeho, takže nevím, co tady vlastně - to je jako neuvěřitelná arogance pana premiéra. A nám vykládá o tom, jak všechno odpověděl. Tak, pane premiére, tak zveřejněte veškeré vaše majetky, veškeré. Vy mluvíte, máte dva byty, ukažte všechno, co máte. Například v obci Trpín máte obrovskou nemovitost. Ne? Údajně. (Poslanec Benda mimo mikrofon v poslanecké lavici: Údajně.) Údajně, no tak, ať pan premiér k tomu vystoupí, ať nám řekne, jaké jsou ty majetky. Ne? Ať vyvrátí různé drby. Vy jste postavil kampus Masarykovy univerzity, tam byly nějaké stavební firmy, potom se údajně motaly kolem vás ty stavební firmy.

Tak to jsou všechno takové zvláštní věci. Ukažte daňové přiznání, jak jsem já ukázal. Ukažte veškeré vaše příjmy, ne. Když jste takový transparentní, tak to můžete všechno zdokladovat. To, že někomu odpovídáte, já nevím, komu odpovídáte. Já jsem zveřejnil daňové přiznání. To, co dělají politici, že deklarují majetky a že je tam ten nárůst, ale není tam ten začátek. Není tam ten začátek. Takže vy říkáte, že nemáte co skrývat, tak ukažte veškeré majetky. Ne? Vy jste zapomněl odpovědět na to, jak ty peníze z té kampeličky tekly do toho Bruselu a jak se vracely zase do vašeho institutu. Ne? To je článek tady. Fialovův institut má příjmy od nadace, kterou sponzorovala pražská záložna. Takže vy místo toho, abyste se vyjádřil normálně, tak to skončí zase útokem, že Babůch dělal nějaké kšefty. Tak já nevím, odkud máte ten seznam. Já jsem si myslel, že BISka je na to, aby nám hlásila, kde se krade. A oni to i dělali. A vždycky, když mi napsali něco, tak jsem tomu ministru napsal, že to má okamžitě řešit. Okamžitě to má řešit, protože já nesnáším korupci. Já nesnáším, když někdo rozkrádá peníze daňových poplatníků. Tak buď vám to ten Koudelka tam píše, ano, a máte to řešit - kdyby za mě mně někdo napsal, že nějakej Babůch něco dělá, no, tak věřte mi, že bych to řešil. Hned bych to řešil. Hned. Takže domluvme se tak, ať prověří policie, pokud vy tvrdíte, že ten Babůch za nás s někým obchodoval, já nevím, jestli vůbec Klára Dostálová ví, o čem je řeč. Já nevím. Takže klasika; nejlepší obrana je útok, abyste vlastně odvrátil pozornost od toho, že zkrátka jste si dal peníze do pračky na peníze, že ta kampelička vlastně - to je jako neuvěřitelné, tam jsou i vraždy, tam se perou peníze, tam se ukradli ukrajinské peníze. A vy se tváříte, že jste v pohodě, no.

Takže bylo by dobré, kdybyste odpověděl na ty věci, ano, vaše nadace, vy jste řešil v Barmě něco. Nevím, ale do té nadace šly peníze od státu, od města Brno, Masarykova univerzita. Ne? Vždyť to všechno vyšlo v médiích. Ne? To jste měli na jaké kontrakty? Co to bylo - co vydává Centrum pro studium demokracie a kultury, Books & Pipes jste vydávali věci. Plno, plno smluv je tam s Masarykovou univerzitou, to asi není střet zájmů, a tak dále. Takže, kdybyste to zveřejnil a ne jenom odpovídal na to, co se vám líbí, tak to někdo i pochopí.

Takže ještě jednou. Já nemůžu pochopit, ano, že vy jste podnikal, protože vy zkrátka nejste schopen spravovat ani vlastní peníze, neukázal jste ty majetky, neukázal jste daňové přiznání - daňové, ne to majetkové, co my tady dáme, když sem někdo přijde, tak už ta historie tam není. Já jsem ukázal celou historii od roku 1996 a věřte mi i na těch dluhopisech určitě Sobotkovi a Chovancovi, který to vlastně připravili, ale vy postupně se stanete obětí taky vašich koaličních partnerů. Já tady nechci spekulovat kdo, co, jak, jak co chodí. A ten Růžička je strašně šikovnej. Já, když jsem letěl do Ameriky, tak tam jsem slyšel, nemám na to samozřejmě důkaz, protože hned budou žalovat jasně, že zařídil, aby ve Foreign Policy vyšla na mě totální - nenacházím slovo, protože jsem teď četl, máme nějaký nový kodex - no, totální lži. Totální lži. Tak v tomhle Miloš, váš kámoš, je skvělej. Uměl to s Chovancem, uměl to se Sobotkou, má za sebou skvělou kariéru tady. A my jsme dokonce i spolu spolupracovali chvilku. Ale já jsem mu potom řekl: nechci s vámi spolupracovat, já nebudu vaše loutka. Vy jste jejich loutky, vy, Sobotka, Chovanec, vy jste jejich loutky, toho Růžičky a spol., ano? (Potlesk v pravé části jednacího sálu.) A toho Pokorného, který řídí toho Síkelu teď. No, vždyť jste jedna parta. Vždyť se to všechno zase vrátilo, jak to bylo.

Takže vy jste tady obhajoval kampeličku, ve které se perou peníze, je netransparentní, vraždí se dokonce, a v podstatě jste nám neřekl, odkud máte ty příjmy. Neřekl jste to. Tak zveřejněte všechny vaše majetky, ukažte daňové přiznání za posledních nevím dvacet let, jako jsem to udělal já, a přestaňte nás napadat s tou bezpečností, prosím vás. Ty vaše F-35ky, znovu opakuji, jsou úplně zbytečné. Já nevím, to už i malé děti pochopí, že když je nějaké ohrožení, jak vy říkáte, tak ho nemůžu řešit tím, že za jedenáct let přijdou nějaká letadla. Stačí, když budete sledovat, co se děje na Ukrajině. A paní ministryně tady vykládala nesmysly. Já jsem se k tomu vyjádřil a rád. Tak udělejme tady debatu, aby mohli se všichni k tomu vyjádřit, jak to je s tou armádou, jak to je s tím KVAČRem. A jednoduchá otázka: proč jste nejednali s gripeny? Způsobili jste minimálně škodu, když to má být 2,6, minimálně 0,9, krát několik miliard. Protože jste amatéři, protože zkrátka to nedává rozum, že někoho neoslovím. Ten, který mi půjčil ta letadla, ano, půjčil ta letadla, a rovnou koupím nějaká jiná letadla. Tak co to je? Já myslím, že už to každý pochopí určitě. Takže nemluvte už prosím vás o nějaké bezpečnosti, nemluvte. My jsme tady vyhostili ruské diplomaty, my jsme vyhostili Nikulina. Já jsem byl ve Spojených státech přijat na nejvyšší úrovni všude, my jsme stali pro Rusko druhým největším nepřítelem po Spojených státech. Takže o čem to tu vykládáte? Jaká bezpečnost? Jaká bezpečnost? Vy jste tady opakovaně lhal se Síkelou, že nevozíte, že se odstřihnete od ruské ropy a plynu a vozíte toho stále víc. Kde je ten plynovod do Polska, který jste sliboval? Taky nic. Takže znovu opakuji, že platí "lhát jako pan premiér Fiala". Jsou to lži a když chcete o tom diskutovat, tak to tady udělejme jako debatu a nechte vyšetřit všechny Babuchové nebo jak se jmenuje ten člověk.

A hlavně si pohlídejte, aby Kupka nedosazoval jako jeho lidi do různých struktur, jak jste to měli vždycky ve zvyku. Dozimetr nebo záložna, to je jak přes kopírák. Kšefty a vaši kámoši na postech. Všechno. (Potlesk z levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!