Babiš (ANO): Naše vláda zkrátka ani nechápe, že má příjmy

08.06.2023 20:07

Projev na 67. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 8. června 2023 k zákonu o důchodovém pojištění

Babiš (ANO): Naše vláda zkrátka ani nechápe, že má příjmy
Foto: Screen YouTube
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážení spoluobčané,

jsem velice rád, že tady můžu vystoupit, protože v neděli jsem neměl možnost říct všechno, co mám na srdci. Dnes tady projednáváme další návrh vlády, jak vzít důchodcům peníze. Ten hlavní problém, který my tady máme v mediálním prostoru, stokrát opakovaný, jsou nepravdy a lži, které stále dokola i pan premiér a vláda opakuje.

Mě až včera napadlo, abych udělal - a já myslím a já doufám, že to konečně všichni pochopí. Já jsem tady potkal děti ze základní školy, tady jsou taky děti... (Ukazuje vlevo na galerii pro veřejnost.) Nazdar... A když se zeptám dětí, jestli 42 % je méně než 44,4, tak řeknou - ano. A v neděli pan premiér ukazoval stejný graf, akorát ono ukázal od roku 2020. (Ukazuje velkoformátový materiál.) A bohužel mě to nenapadlo dřív, jinak bych to ukázal v neděli. A ta hlavní lež je, že nám hrozí bankrot našich financí. Pan premiér říká, že když neuděláme něco, tak hrozí bankrot.

Takže tady máme rok 2008 až rok 2013 a znovu opakuji, a milé děti, Evropa, Eurostat, které pan premiér občas zpochybňuje, ale je to objektivní statistika, eviduje zadlužení členských států Evropské unie poměrem absolutního dluhu vůči HDP. Takže tady máme to období o 2008 do 2013. Tam byl většinou ministr financí Kalousek, který teď chodí do médií radit - nevím, co tam radí vlastně, mohl nám říct, proč navyšoval ten dluh z 28,1 na 44,4.

A možná jste zapomněli, že ta vláda, která končila v roce 2013, to byla Nečasova vláda, a v té vládě byl pan premiér Fiala jako ministr školství. Byl tam 430 dní asi. Jediné, co si pamatujeme, že chtěl zavést poplatek na školy, takže tady mládež by platila školné, (Na galerii je mládež.) já myslím, že to není dobrý nápad. A byl tam i pan Stanjura. Pokud někdo říká, že v roce 2021, když my jsme končili a zadlužení bylo 42 %, co tady mládež říká, že je méně, než 44,4, tak samozřejmě lže, protože to není pravda. To znamená, pan premiér to říká, ano, stále dokola, že když my jsme přišli do vlády a já jsem se stal ministrem financí 29. ledna 2014, tak jsme dali naše finance do pořádku. Zavedli jsme Daňovou Kobru, zavedli jsme kontrolní hlášení, zavedli jsme EET, pan premiér argumentuje, že to EET, že jsme vypnuli... tedy když byl covid, ano my jsme ho vypnuli, protože jsme chtěli ulehčit, ale jasně, že se počítalo s tím, že budeme pokračovat.

V historii České republiky jsme měli pětkrát přebytkový rozpočet. Třikrát to měl pan ministr financí Kočárník, já jsem to měl v roce 2016 - 61 miliard a paní Schillerová to měla v roce 2019. My jsme dali veřejné naše finance do pořádku a byli jsme jedni z nejlepších v Evropě, co si pamatuji, tak jsme byli druzí za Lucemburkem. Potom přišel covid a teď nám pětikoalice stále vyčítá, že my jsme zadlužili. Ano, my jsme zadlužili, protože všichni zadlužovali a my jsme měli dopustit, aby tady byla patnáctiprocentní nezaměstnanost, aby lidé přišli o práci? Vždyť jste na nás křičeli (Se smíchem.) za covidu, že dáváme málo. Na těch sítích, ze mě si dělají srandu, protože samozřejmě neumím tak dobře mluvit jak pan premiér, ale naši to zase sestříhají to moje vystoupení, uděláme z toho ta videa a bude to systémové. Pan premiér mluví systémově, ale lže. Stále lže. A ty lži jsou neuvěřitelné.

Tady to strašení bankrotem - a to je ten důvod, proč berou lidem peníze. Důchodcům, ale i studentům. Když tady studenti půjdou na vysokou školu, a někteří z nich nemají rodiče, aby jim zaplatili drahý internát, aby jim zaplatili náklady, proč jim vzali slevu na jízdné, proč okamžitě vzali důchodcům slevu na jízdné, trapných 1,8 miliardy? (Se smíchem.) To neumí najít pan premiér? Takže tady už to jednou provždy, prosím vás, je jednoznačné, že Česká republika má dobré finance, zadlužení, když my jsme končili, jsme měli šesté nejlepší finance v Evropě. Tahle nekompetentní vláda klesla o dvě místa, ano, v roce 2022 už měli vyšší dluh, než nám zanechali v roce 2013, ale nevymlouvejte se stále na hnutí ANO, že my jsme tady nechali naší zemi v nějaké špatné kondici. Není to pravda. Měli jsme šesté nejlepší finance, byli jsme devátá nejvíce prosperující země EU. Ano, my jsme navyšovali lidem platy, my jsme snižovali daně, my jsme snižovali daně. Takže tady to je, je to modročervené (Ukazuje materiál.) a jsou to statistiky.

Znovu opakuji. A ta lež, kde pan premiér říká, musíme něco udělat nebo zbankrotujeme, nezbankrotujeme. Dluh, i když za této vlády se zhoršil o dvě místa, je stále poloviční, poloviční vůči dalším členským státům EU, poloviční. A samozřejmě provládní média vysílají, stále píší články, jak to Řecko je příklad, jak se zlepšilo. Ano, Řecko se zlepšilo, protože bylo ve stadiu, že bylo vůbec nefinancovatelné na finančních trzích, a má 174 % zadlužení, no to je čtyřikrát více, než Česká republika. Takže to jsou samozřejmě ty neustálé nepravdy a manipulace a je to skutečně neuvěřitelné. To je ta největší, největší lež této vlády a pana premiéra, že zkrátka jsme na tom špatně. Nejsme na tom špatně, nejsme na tom špatně. Za naší vlády my jsme snižovali daně, my jsme navyšovali platy. Ano, my jsme snížili daně a teď je ta druhá největší lež, a to je inflace.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29692 lidí

Tady ještě před volbami jsme byli v debatě, premiér Fiala na mě křičel: Babišova drahota. A my jsme měli inflaci v prosinci 2021 5,3 % nebo 5,4 %. A to jsme v listopadu a v prosinci 2021 snížili, srazili inflaci, a sám Český statistický úřad to potvrdil snížením DPH z 21 % na nulu. A doslova tam bylo napsáno, že inflace v energiích v listopadu a v prosince 2021 byla negativní, negativní, ano. A pan premiér a všichni a ti takzvaní experti - a tady se zastavím ti experti, prosím vás. Jako to je neuvěřitelné, že pan premiér se vymlouvá na ty experty, a kdo jsou ti experti? Kdo to tam vlastně seděl na té tiskovce vlády, co trvala 2,5 hodiny? Ta paní, která pracuje v té bance, která podniká ještě v Rusku a musí podnikat, protože jim propustili tisíc lidí v Rusku, no to by byla katastrofa.

A ta druhá paní, která tam také vykládala nějaké věci, ale tito lidé, tito experti, musíte se vždycky ptát, odkud přišli, co mají za sebou a kde byli zaměstnáni. Mě také šokovalo, když jsem se připravoval, tak jsem se díval po delším čase na Českou televizi, předtím, než jsem šel na Primu, tu předminulou neděli a tam jeden expert, který pracoval kdysi pro pana Bakalu, tak křičel, že je to neuvěřitelné, že naši spoluobčané chodí na dovolenou k moři. Představte si. Že lidé chodí k moři na dovolenou. Tak se mají dobře, tak to je skandál. Jak si to dovolují vlastně (Se smíchem.) chodit k moři? Tak jim vezměte ty peníze, vezměte jim všechno, aby ani neměli kde bydlet, ne? Zakážeme kotle na uhlí, na plyn, vrátíme se do jeskyň, to je ta nová filozofie a budeme jíst brouky, protože ta zelená Evropa nám zničí ty naše krávy. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

Takže to jsou ti experti. To jsou experti, kteří tomu rozumí, většinou teoretici. A mě vždycky šokovalo - a já k tomu dostanu, já mám tady krásný rozhovor od pana bývalého guvernéra. Ten vám mládež (mládeži) zničil sen - a vy jste ještě mladí. (Otáčí se směrem ke galerii.) Ale těm mladým domácnostem o vlastním bydlení. Ten zničil vlastně hypotéky. A teď v té debatě, to je také jako neuvěřitelné, jak ti lidé jsou odtrženi od té reality, protože oni nechápou, co to je zaměstnávat lidi, každý měsíc dát lidem plat a odvody, oni to nevědí. Tak ten jeden expert v ČNB říká, teď se dobře soustřeďte, že by se neměly navyšovat platy, protože to způsobí inflaci. A tuhle pitomost stále všichni opakují dokola, ano. ***

My máme - a myslím, že dneska budou publikovaná čísla na nezaměstnanost - my máme de facto nulovou nezaměstnanost, protože ti, kteří jsou nezaměstnaní, tak vlastně ani nechtějí pracovat. Já jsem byl v neděli po té Primě na velvyslanectví a tam bylo asi šest velvyslanců a ti si vyměňovali kontakty. Jeden nemůže sehnat zahradníka, druhý nemůže sehnat řidiče a uklízečku. Nejsou lidi a nebudou lidi, nebudou, nebudou, jo! Ti nezaměstnaní nechtějí pracovat. Pokud pan ministr Jurečka slíbil, že bude proti tomu bojovat, když tedy úřady práce někdy začnou fungovat a vezmou životopis toho nezaměstnaného a přijdou do té firmy a ta firma řekne - já ho beru - a potom nenastoupí, tak nemůže dostat tu dávku, ano?

Vrátím se k té inflaci ještě jednou. Tady pan premiér tvrdí, že my jsme způsobili inflaci, protože jsme dali lidem peníze. Ano, my jsme navyšovali platy všem a snížili jsme daně, celkově jsme snižovali daně o 504 miliard. Ano, tak zkuste mi někdo vysvětlit - a ti experti to stále opakují, lidi nejsou a zástupce ČNB, říká - když jim dáte platy, bude inflace - jak ty firmy potom mají najít ty lidi, když je nezaplatí? Já tomu nerozumím, fakt to nechápu. Bylo by dobré, kdyby nám to někdo vysvětlil.

Takže ta inflace - tehdy pan premiér říkal Babišova drahota, jo. Tak ještě jednou a snad to pochopí každý. My jsme dávali peníze, snižovali jsme daně, inflaci jsme měli 5,4. Pan premiér a jeho vláda nedává lidem peníze, bere jim peníze a tu inflaci dohnala až do 19 % a stále jsme třetí nejhorší v Evropě, třetí nejhorší v EU. No a proč to tak je? Proč se stále lže, ty teorie o té inflaci? To je zajímavé, kdyby někdo udělal všechny výroky pana Rusnoka, jak on zatočí s tou inflací navyšováním úrokové míry české koruny, tak se netrefil ani jednou, ani jednou se netrefil! Protože to byla inflace, která přišla ze zahraničí.

Energetická krize. Ano, válka na Ukrajině zásadním způsobem ovlivnila energetickou krizi. Ale to první šílené rozhodnutí v Evropě udělala Angela Merkelová, když rozhodla, že Německo zavře všechny jaderné elektrárny jenom proto, aby vyhrála volby v Hesensku proti Zeleným, proti těm šíleným Zeleným, kteří chtějí zničit tu Evropu, ano? Tam to začalo. Potom se dožijeme situace, kdy Finsko po 16 letech stavby jaderné elektrárny, která má zpoždění devět let, ji otevře a stejný den Německo zavře poslední jádro. Neuvěřitelné, tam to začalo, ano? Německo takhle rozhodlo. Bohužel to stále máme na talíři.

Já jsem minule točil takové video, takové, řekněme s nadsázkou, že by mohl pan premiér Fiala zavolat kancléřovi Scholzovi, že by nám prodal ty tři jaderné elektrárny, každou za jedno euro a my bychom je provozovali a ušetřili bychom - nevím, kolik budou stát Dukovany a kolik bude stát rozšíření Temelínu. Samozřejmě si z toho dělám srandu, protože pan premiér, tedy kancléř, bych řekl, no, ale to nemůžu, ale i v tom Německu ti lidé začínají přemýšlet a možná ta CDU, když se možná jednou vrátí k vládě a odstraní ty zelené šílence, tak možná to spustí znovu. Tam to začalo, tam to začalo.

Proč o tom mluvím? Protože vláda pana premiéra Fialy nezvládla inflaci. Mohla proti ní bojovat. Já jsem jim to tady navrhl 18. února 2022, když ministr hospodářství Sulík na Slovensku se domluvil s výrobci elektřiny na zastropování ceny elektřiny na 1 500 korun za megawatt. No a hned potom to začala vláda zpochybňovat a nám se vysmívat. Proč to neudělali u nás? Proč nezastropovali cenu elektřiny u výrobce? Ať si všichni spočítají 1 500 korun za megawatt, co by to znamenalo, obrovské úspory pro obyvatele.

Hlavně ale elektřinu potřebujeme na všechno. Tady taky svítíme. Jenom velká debata o potravinách. No, tak si představte, že na výrobu potravin je potřeba elektřina a na ten kelímek na jogurt je taky potřeba elektřina. Ten jogurt se dá do kartonu a na ten karton je potřeba taky elektřina. Potom ten karton musíme odvézt do toho řetězce v čase, kdy nafta stála, nevím kolik, 52 korun.

Takže kdyby byla vláda zastropovala cenu elektřiny na 1 500 korunách za megawatt... Samozřejmě by tomu předcházelo to, co jsem tady říkal už x-krát, to znamená vykoupení 100 procent akcií ČEZu tak, jako to udělal Elon Musk s Twitterem a jako to udělal Macron s Électricité de France - to je francouzský ČEZ - jako to udělali Španělé. Proč oni mají vlastně poloviční inflaci? Kdyby tohle vláda byla udělala, tak samozřejmě ty desítky miliard nebo nevím, jestli stovky miliard, desítky miliard, by nebyli všichni zaplatili ve prospěch třech výrobců elektřiny v České republice, kteří se topí v zisku a všichni ostatní to zaplatili. Nebyla by inflace i naši důchodci by nemuseli platit tolik peněz za elektřinu a bylo by to vyřešeno.

Navíc ten ČEZ - protože pan premiér často mluví o té energetické závislosti a tak dále, tak se asi nebudeme vracet do doby kuponové privatizace, kdy tady ODS všechno rozprodala a zůstal nám ten ČEZ - ten ČEZ kdyby stát vykoupil - a já si myslím, že ČEZ má dostatek peněz na to, aby ten výkup zrealizoval sám - tak kdyby stát získal 100 procent ČEZu, tak samozřejmě na tom může budovat energetickou strategii a hlavně může ovlivňovat veškeré domácnosti, může ovlivňovat veškeré firmy, živnostníky, protože ta elektřina samozřejmě je problém.

Proto jsem byl v šoku, když pan guvernér teď nedávno poskytl rozhovor, kde říká - strop na energie byl pozdě a vysoko, zvedlo to inflaci. No, tak to je šok, Když byl guvernér, tak o tom nemluvil. Ten článek vyšel jenom v Právu, na Novinky to z nějakých zvláštních důvodů nedali. Takže tohle je na stole. Pokud vláda vykoupí za peníze ČEZu a domluví se s těmi akcionáři, tak je to otázka vyjednávání. 30 % minoritních akcionářů za posledních pět let, pokud si dobře pamatuji, dostalo na dividendách asi 30 miliard. Vlastní jmění je 200 miliard. Je jasné, že stát rozhoduje. Když stát řekne, že nebere dividendu, tak nebere nikdo.

My nevíme, co vlastně vláda chce dělat s ČEZem. Pokud by to skutečně mělo dopadnout tak, že se to rozdělí a tu lukrativní část si nechají ti minoritáři, tak to by bylo absolutně skandální.

Takže pokud by vláda tohle zrealizovala, tak získá 100 procent firmy, která má v Nizozemsku pronajatý terminál na LNG na pět let, která má 20 % distribuce plynu, která má lithium, které chtěli ukrást před minulými volbami a my jsme tomu zabránili a dali jsme ho na ten ČEZ. A jsem rád, že pan premiér teď navštívil tu lokalitu, kde je to lithium, no, a tam může realizovat tu strategii. No, ale to se nestalo. Vláda a pan premiér neustále opakují, že my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze. To je absolutně nesmysl, protože úspory obyvatelstva za čtyři roky naší vlády stouply o 900 miliard. Takže v podstatě je to nesmysl říct, že, a opakuje to i ten člověk z ČNB: Nemůžete navyšovat platy, protože to způsobí inflaci! Co to je za pitomost? To jako, že když navýšíme platy, tak rohlík nebude stát tři koruny, ale deset? Nebo co to je za nesmysl? Já tomu nerozumím, protože je to totální nesmysl! Protože zkrátka vládě ta inflace vyhovuje a je to de facto inflační daň.

Ano, takže vláda, protože tady udělala tu atmosféru, že máme nějaký problém ve veřejných financích, což je nesmysl, žádný nemáme, tak inflaci háže na nás absolutně nepochopitelně. A ti teoretici, který defilují v televizi a vykládají o inflaci, no tak proč pan Rusnok, když byl guvernér a předtím, než navýšil ty úroky na 7 %, proč neovlivnil kartel výrobců ropy? Ne? Mohl jít na to zasedání šejků a něco tam povídat. No protože na to neměl žádný vliv. Emisní povolenky - když pan premiér na mě křičel, že s tím musíme něco udělat, no, tak my jsme dělali. My jsme se snažili a on potom neudělal s tím vůbec. Emisní povolenky, ano. Výrobci elektřiny z uhlí musí platit emisní povolenky, emisní povolenky a k tomu se ještě dostanu, samozřejmě ničí cena emisních povolenek, ničí průmysl. A po tom katastrofálním předsednictví to bude mít dopad samozřejmě na majitele aut, na majitele nemovitostí a tak dále.

Takže opakovat to, že my jsme způsobil inflaci, je nehorázná lež, nehorázná lež, nemá to logiku. Inflace, znovu opakuji, ceny energií (nesrozumitelné) ze zahraničí, lipská burza, emisní povolenky a samozřejmě celkově ta situace v Evropě. No a válka na Ukrajině, ano. Cena obilí a tak dále. Takže to způsobilo inflaci a vláda místo toho, aby s tou inflací něco udělala, jak my jsme to udělali a my, kdybychom byli ve vládě, tak bychom byli snížili cenu elektřiny na 1 500 korun, tak neudělala nic. Proč neudělala nic? Protože zkrátka v roce 2022 kvůli inflaci zinkasovala o 140 miliard korun navíc a tento rok, pokud vím, tak už je to 59 miliard, takže je to téměř 200 miliard, které zinkasovala vláda kvůli inflaci. Je to inflační daň. No a po tom, co samozřejmě ta inflace teď klesá a asi bude klesat, no, tak aby na to navázala vláda, že vzala lidem peníze kvůli inflaci, tak je teď brutálně zdaní, protože stále tvrdí, že my máme nějaký problém.

A podle mě ten problém je, že naše vláda zkrátka není schopna a ani nechápe, že má příjmy. To je ten hlavní problém. Hlavní problém je, že vláda stále mluví o výdajích, mluví o tom, jak by se mělo šetřit. No, oni sami nešetří, samozřejmě nezmrazili si ani ty platy, které my jsme schválili to zmrazení mimo justici a státní zastupitelství už v září 2021. Potom s námi tady pětikoalice pokrytecky hlasovala pro, protože věděla, že po volbách to Senát shodí. Všude jsou nominanti, různí poradci a kolegové z politických stran pětikoalice, tři zbytečná ministerstva - takže to šetření samozřejmě by mohli ukázat lidem u sebe. Já jsem tam četl, že pan Bartoš má dokonce čtyři auta, já nevím, to všechno tam mají, takže nešetří, ale vyzývají lidi, aby šetřili. A ti naši lidi, samozřejmě někteří, ještě stále žijí z těch úspor díky nám. Ale kolik lidí už muselo vypovědět předčasně penzijní připojištění? Kolik lidí je v prodlení s placením nájmu? Já nevím, jestli pan premiér ví, kolik stojí takový pronájem 3+kk v Praze. Víte, kolik stojí? Třicet sedm tisíc bez energií. No a teď přijde pan ministr financí Stanjura a navýší majetkové daně. No tak co asi udělá majitel toho bytu? Je jasné, že to bude chtít od těch nájemců.

Takže ta vláda neřeší vůbec příjmy. No, a samozřejmě pan premiér to minule vysvětloval, a to je správné vysvětlení, že každá domácnost má příjmy i firma má příjmy a potom má výdaje. U státu z nepochopitelných důvodů to tak není. Stát, kdyby měl dostat razítko od auditora, tak nikdy ho nedostane. Protože samozřejmě ten rozpočet je o výdajích. Takže pokud dnes máme tenhle šílený deficit, který máme, no, tak uvidíme, jestli vůbec pan ministr financí přijde se změnou toho deficitu, nebo zkrátka to nechá na ty příjmy, na náhodu.

Pokud byste byli zastropovali elektřinu na 1 500 korunách, tak vůbec se nemusela řešit ta windfall tax. To je samozřejmě nesmysl. Celá windfall tax nejdřív to pan ministr financí odhadoval na 100 miliard, potom, teď řekl, že se spletl. Teď to bude, nevím, 60 nebo kolik a spoléhá se na to inkaso. A co my slyšíme vlastně mezi firmami, že je to další zásah proti firmám, a to takovou formou, že od 1. 7. tohoto roku firmy budou platit zálohu na daň. A ta windfall tax se spočítá potom v červnu 2024. A tam se ukáže, jestli ty firmy neplatily, jestli mají ten zisk předpokládaný, na základě kterého finanční správa vlastně požaduje ty zálohy. Ale já mám informace, že zkrátka vláda a stát si nehorázně půjčí vlastně ty peníze, protože ty zálohy budou pravděpodobně vyšší než ve finále ta daň. Tudíž stát bude muset vracet no a samozřejmě, že vám nezaplatí úroky.

Rusnok tady zničil hypoteční trh, on ničí české firmy, které nemají možnost mít euro úvěry a mají jen korunové úvěry. Ano, sedm procent. A myslíte si, že ty firmy, které budou platit ty vysoké zálohy a potom se zjistí, že nemají takový zisk, že jim ten stát zaplatí tu úrokovou míru? No samozřejmě jim nezaplatí. Takže to je další absolutní nesmysl. Pan premiér vlastně se chlubil tím, že zastropovali ceny elektřiny. Ale na jaké úrovni? Vždyť my máme. A statisticky, když panu premiérovi se to nelíbilo a protestoval proti Eurostatu, máme jedny z nejvyšších cen elektřiny a plynu v Evropě.

No, a co se teďka děje? Děje se to, že na ten vysoký strop vlastně stát kompenzuje ty smlouvy, které byly uzavřeny předtím. Ale já se ptám, jakým způsobem? Když se dva domluví a zpětně podepíšou smlouvu na dodávku elektřiny, aby ten stát oholili, tak kdo to bude kontrolovat? Ne? To si přece všechno už pamatujeme, jak to bylo s těmi soláry a tak dále. Takže to je další věc, která je problematická.

Vláda a ministr financí, jak jsem to už řekl opakovaně, neřeší příjmy. Mě šokuje, že pan poradce pana premiéra říká, že by naši spoluobčané měli chodit nakupovat do Polska. My jsme byli obviňováni, že jsme navrhovali zastropování pohonných hmot. Ano, navrhovali jsme na 36 korunách, ne jak Maďaři to měli na 24, jak Chorvatsko nebo Polsko. Ano, tehdy to bylo potřeba v tom období, ano. Ale co ty potraviny? U potravin Polsko snížilo DPH na nulu. Tady teď vláda v tom balíčku, a to je daňový balíček, to není žádný konsolidační balíček, navrhuje snížení z 15 % na 12. A samozřejmě že to nebude stačit. Samozřejmě, že to nebude stačit, a samozřejmě, že je to pozdě. Já nechápu, že vládě nevadí to, že logicky naši spoluobčané chodí nakupovat do toho Polska. A poradce pana premiéra říká - no tak tam choďte. Ale naši lidi tam nakupují všechno. A já jsem přesvědčen, že tam budou kupovat i ty kotle na uhlí, které z nepochopitelných důvodů tato vláda zakázala, nechápu to. Vláda zakáže prodej.

A co se stalo v Polsku? Tady mám článek, že tam zavedli, že vám to dovezou domů. Takže už nemusíte jezdit do Biedronky, ale stačí si to objednat. A naši lidi jsou podnikatelé podnikaví, tak vám to přivezou. A to jsou normálně miliardy korun, které budou chybět v rozpočtu. Mně to psali někteří spoluobčané, že kolik lidí, jak velký košík tam nakoupí, jak často tam nakupují, kolik to je lidí. A samozřejmě ty řetězce, které se nacházejí vedle hranice s Polskem, tak mají obrovský problém. Takže poradce pana premiéra říká - nakupujte v Polsku, když se vám to nelíbí. No a tady je článek: Obrovské rozdíly cen zboží mezi Českou republikou a Polskem jsou živnou půdou pro firmy, které se snaží zprostředkovat nákup a jeho převod do Česka. Často využívají toho, že polské e-shopy zboží přes hranice nezasílají, takže zprostředkovatelé nabízejí zájemcům z Česka vyzvednutí v Polsku a dovoz až domů. V poslední době se objevují nabídky, kde zákazníci osobně odvezou lidi, kteří nemají vlastní auto, zejména senioři. Takže tady už máme portál nakupy-polsko.cz, můžete si všechno objednat a nikomu to nevadí. (S úsměvem.) Já to nechápu. Vždyť to jsou všechno peníze našich lidí, které utratí v zahraničí, tudíž ty daně nezůstanou u nás doma a nic se neděje. Nechápu to.

Znovu opakuju, že druhá největší lež po té první, že máme finance ohrožené bankrotem a nevím co, je, že jsme měli údajně způsobit inflaci tím, že jsme dali lidem peníze. To je neuvěřitelné. Neuvěřitelné. A ti teoretici, ti různí experti, samozřejmě ti experti, kteří vystupují v médiích, jsou vybíráni podle toho, aby se vyjadřovali správně. Jediný expert, který byl v České televizi, který mluvil nějak jinak, než ten člověk z ČNB a než ten člen ČNB, bývalý zaměstnanec banky... Mimochodem, slyšeli jste někdy, že by v médiích někdo řekl, že díky tomu, že pan Rusnok vyhnal úroky na 7 %, kolik dostaly banky za minulý rok od ČNB? Víte kolik? 180 miliard dostaly. 180. Ony tam mají ty peníze, ty jsou tam stále, a skáčou ty úroky. Takže je absurdní říkat, že nemáme dávat lidem peníze, protože způsobí inflaci. Je to lež. Je to lež. Ta inflace byla způsobena jinými vnějšími věcmi a vláda neudělala nic.

No a ta ČNB, když tam byl Rusnok, tak to bylo v pohodě, teď když je tam Michl, tak dostává sodu. A já samozřejmě zásadně nesouhlasím s tím, co dělala ČNB pod Rusnokem, který vlastně zničil hypoteční trh, který poškodil firmy a tak dále. A za Michla je to stejný. Já nechápu, když exportujeme 87 % našeho zboží do Evropské unie a eurozóna v podstatě měla dlouze úrokovou míru na nule, potom šli na 2,5, na 3, zkrátka je teď půlka., a proč naši mají platit o 100 % vyšší úroky než eurozóna? Ano, i to předlužené Řecko, které se teda vylepšuje teď, ale ještě je stále čtyřikrát zadluženější než my, tak proč oni mají mít tu výhodu? To nechápu. Nechápu. Byl to zásadní omyl ČNB, bylo to špatně, žádnou inflaci nesrazili, jenom slibovali, nesrazili ji. A potom se dohadovali. Když tam byl Rusnok, tak pan premiér neříkal nic, když tam přišel Michl, tak začali mezi sebou, že kdo to způsobil? No, tak samozřejmě, způsobila to nejdřív... A měli spolu debatovat. Já jsem zaznamenal ty debaty, jestli členy Bankovní rady ČNB má jmenovat prezident, to byl dokonce poradce prezidenta, který o tom mluvil v televizi, nebo vláda. Ale říkat, že je to oddělené a že vlastně vláda říká - no my ČNB, my s tím nic moc nemáme - teď jim nadávají, že vlastně oni to způsobili a naopak. No tak asi by mělo logiku se o tom bavit. A ČNB zásadně pochybila po tom, co pochybila vláda. Protože kdyby samozřejmě vláda srazila tu inflaci, tak by ČNB neměla žádný důvod navýšit ty úroky úplně šíleně, úplně zbytečně a je to špatně samozřejmě, protože všechny ty prognózy nevyšly. No tak já jsem rád, že pan Rusnok teď 5. 6. říká, že teda strop na energie byl pozdě a vysoko. No, fajn, tak vlastně říká to, co já jsem tady říkal dlouho, zvedlo to inflaci, tak jednou říká, že on bojuje, a proto navyšuje ty úroky... Takže nic není pravda. Tito lidé žijí v nereálném světě. Oni vůbec nechápou, jak to funguje, a je to špatně. Takže znovu opakuji, já jsem rád, že jsme lidem dávali peníze, naši lidi nejsou hloupí. Mají úspory, ano. No a pan premiér, když říká, že my jsme způsobili inflaci - a pokud vím, tak jsme zrušení superhrubé mzdy tady zpracovali společně (s úsměvem), tak to je bez komentáře. Takže takto to je.

Takže vrátím se k tomu nepochopení anebo nevůli, kde vláda místo toho, že bere peníze důchodcům a chce brát zaměstnancům a chce, aby lidi platili vyšší daně, všichni, i studenti, tak nechápe, že se má starat o příjmy.

Ano. A je pravda, že ty příjmy se nerozpočtují. Je to sice nepochopitelné, ale je to tak. Protože každá domácnost nebo firma funguje tak, že mám příjmy, a potom, pokud samozřejmě se nechci zadlužovat, tak musím žít podle příjmu.

Další velká kapitola nepochopení a neschopnosti vlády jsou evropské fondy. To je jako neuvěřitelné, že o tom se vůbec nemluví. Když jsme my byli ve vládě, tak jsem trénoval často paní ministryni financí, aby mi řekla, kolik má v tom peněz. A ona samozřejmě to říkala ministrům, protože ten systém je nenormální. Ten systém je takový, že evropské dotace stát zálohuje, takže nejdřív dá peníze a potom jde do Bruselu žádat o peníze. Ano? Nenormální, ne? Kdyby stát chtěl mít lepší cash flow... Ale je to takový systém, tak to funguje. Nemá to sice logiku. Takže kdyby to stát samozřejmě nechtěl financovat, tak nejdřív požádá a dostane, nedostane a potom vyplatí.

My, když jsme nastupovali v roce 2014, tak jsme zdědili v podstatě to programové období 2007 až 2013 a ty peníze nebyly vyčerpané. Nebudu se vracet do historie, kdy tradiční demokratické strany, když zjistily, že existují nějaké evropské fondy a dotace, které tak panu premiérovi vadí, a to je výmysl Bruselu samozřejmě, tak si pamatujeme ty aféry, IROPy a všechno možné. Museli jsme vracet 38 miliard do Bruselu, protože ty prostředky byly hlavně určeny na to, aby se rozkradly.

Programové období 2014 až 2020 vyjednával pan premiér Nečas. Vyjednal 648 miliard. Ano? A to programové období, samozřejmě tam je ten systém N+3, to znamená, že ty peníze se musí vyčerpat do konce roku 2023. A já jsem tedy četl nějakou rizikovou analýzu od pana Bartoše, MMR, kde mluví, že je tam riziko nedočerpání 5 miliard, možno víc. Ano? A hlavně tam vlastně zbývá ještě certifikovat, to znamená, požádat Evropu o 128 miliard. A tyto peníze z Evropy vcházejí do našeho rozpočtu, to znamená, všechny peníze z Evropy jdou do českého rozpočtu, kde potom jdou na důchody nebo na všechny náklady státu, takže proto je to důležité. A pokud vím, tak kromě těchto necertifikovaných peněz, tak je tam spoustu peněz na cestě. Takže to jsou příjmy rozpočtu, o které podle mých informací se moc ani pan premiér ani ministři nestarají. Ano? To znamená, že teď by mělo být to tempo až 15 miliard měsíčně. A místo toho, aby všechno, co má ruce a nohy, účtovalo a certifikovalo a honili to, tak podle mých informací se nic takového neděje. A to je to období minulé, kde podle mého názoru je skutečně, nevím přesně, ale může to být 150 až 200 miliard do rozpočtu. Ano? Ale o tom nikdo nemluví. A pokud já vím, tak se o to nikdo moc nestará, místo toho, aby na každé vládě ministři informovali, jak jsou na tom, kolik toho podali, co je ohroženo.

Programové období 2021 až 2027, to jsme vybojovali my. Ano, čtyři noci a pět dní jsem blokoval Evropskou radu. Získali jsme téměř o 1,6 miliardy euro peněz navíc, to bylo 42 miliard, a celkově je to 980 miliard. A toto nové období z těch 980 miliard zatím se čerpá jenom 50, to je 5 %. Takže čerpá se špatně, protože se zkrátka tomu nikdo nevěnuje. No, a to je strašně důležité, protože my jsme samozřejmě v rámci těchto peněz měli projekt React-EU. A to byl velký boj na vládě, kde jsme bojovali. Ano, MPSV. Ale já jsem podporoval Ministerstvo zdravotnictví. A z původních peněz, z 11 miliard jsme nakonec přidělili 22 miliard apoliticky - upozorňuju apoliticky. I malé nemocnice jako Nymburk dostaly 150 milionů, Chomutov - stavěla se nová nemocnice za 900 milionů a tak dál. Takže zdravotnictví bylo pro nás vždycky na prvním místě, na rozdíl od pana ministra Stanjury. A když jsem byl na konferenci o zdravotnictví, kde se ho ptali, jestli tedy zdravotnictví má prioritu, tak řekl, že nemá. Tak velká škoda, že paní Černochová není ministryně zdravotnictví. Moc tedy nechápu, proč ta 2 % jste schválili už na příští rok, ale k tomu se ještě dostanu, a ne, jak jste měli v programu 2025, protože to zdravotnictví a ty investiční plány, co jsme tam měli, a těch 22 miliard nakonec, tak mám radost, že se to povedlo, a doufejme, že to všechno dopadne.

Proč o tom mluvím? Protože pan Bartoš vůbec nepochopil svoji roli, respektive možná ani pan premiér. Za naší vlády byl jasný příkaz všem ministrům, že všichni mají hlásit převis. To znamená, když se vypíše nějaká soutěž, a teď velice konkrétně budu mluvit o výzvě 111 IROP, a to jsou peníze na základní školy. Teď je malá kapacita. Můžu ještě mluvit o tom, kolik jsme dali peněz do programu od června 2014 na Ministerstvu financí do kapacity škol a školek a sportovních hal a tak dále. A v momentě, když výzva měla převis, tak ten ministr měl ode mě příkaz, že mě má informovat, ano?, abychom společně šli za ministryní financí Schillerovou a řekli, hele, tady jsou investice. Investice znamenají navýšení HDP. Investice znamenají inkaso peněz pro státní rozpočet, tak ty musíš ty prachy najít zkrátka. No. Tak teď tu máme na stole... A potom, co tedy Klára Dostálová, která samozřejmě se v tom vyzná velice dobře, pomohla panu ministrovi Bartošovi nějak dodělat ten stavební zákon, tak by bylo dobré, kdyby šel k ní na školení, protože v rámci výzvy 111 IROP na základní školy podle mých informací přidělily 2,2 miliardy a přihlásilo se 6,3 miliardy, to znamená, že 4,1 je nepokrytých. A samozřejmě za naší vlády jsem to okamžitě řešil. A samozřejmě by bylo dobré, kdyby pan ministr Bartoš pochopil, co je to přezávazkování. Jo? Dostálová ho to naučí. No, a on to neřeší. Dokonce jsem četl teď někde, jak se tváří vláda, že bude šetřit, že on nebude vypisovat výzvy. No, co to je, proboha? Co to je?

Takže na tuto výzvu potom, co vlastně tam chybí 4,1 miliardy, a znovu opakuji, zdravotnictví na REACT-EU chybělo 11 miliard, a my jsme je sehnali, protože vždycky jsem chtěl, abychom ukázali, že něco za námi zůstalo. Nejenom nějaké plamenné projevy.

Tak teď vám přečtu těch 143 stížností. Tady, Ing. František Hajdůch. A prosím vás, já vůbec nevím, za koho ti starostové tam jsou To vůbec neřeším, my jsme to nikdy neřešili. Starosta Dolní Němčí. Naprosto amatérský postup a důkaz neschopnosti MMR nastavit transparentní podmínky pro hodnocení kvality a potřebnosti projektu. Proč MMR měnilo podmínky spoluúčasti žadatelů? Nejprve 10 %, pak 25 %, poté zase 10 %. Při předpokládaném přetlaku žádostí měli nastavit výši dotace například na 50 %, aby eliminovali účelové podávání dotací. Mimochodem za naší vlády jsme vždycky i přemýšleli o tom, abychom snížili to procento participace a kofinancování těch obcí.

Potom je tady pan Mgr. David Joska, starosta OÚ Cermna. Jak je možné, že jsou subjekty vyzývány k doplnění povinných příloh? Poctivě jsme nahráli všechny povinné přílohy v domnění, že nedoložení je důvodem k vyřazení žádosti.

Potom je tady Martina Pelikánová, Základní škola Vratimov, Masarykovo náměstí. Píše: Všichni ředitelé připravovali své projekty jistě dlouhou dobu tak, aby byly smysluplné a přinesly škole, tedy žákům, prospěch. Důvod, že projekt neprojde jen z časových důvodů, smysl absolutně postrádá. Ve školství jsme neustále vyzýváni k rovnému přístupu ke všem a snažíme se o něj. Péče o nadané žáky, žáky s podpůrným opatřením, rozvoj talentů, ohled na individualitu žáka. Tady se mi rovný přístup zcela vytratil! Je v podstatě naprosto irelevantní, jak je projekt kvalitní a smysluplný. Podstatný je čas podání, což shledávám jako nedůstojné kritérium, stejně tak jak měnit minimální výši dotace měsíc nebo dva před podáváním projektu. Věřte mi, bere to chuť a energii a víru v to, že naše práce má přece jenom smysl.

Tady vtipně píše Petr Kukla, starosta Březolupy. To už je lepší vylosovat než klikačka. Pamatujeme si na losovačky ODS, ne? Tam, kde to bylo, v Ústeckém kraji.

Potom Ing. Petr Staša Černilov, Základní škola a mateřská školka v Černilově. Žádáme dodržování zásad transparentního a rovného přístupu. Děkujeme.

Základní škola a Mateřská škola Radonice, okres Chomutov. Připojujeme se ke stížnosti ke způsobu předkládání žádostí. Bohužel jsme se opakovaně snažili o veškerá doplnění podkladů. V předchozím případě zrušené výzvy jsme byli výrazně výše za stejných podmínek.

Potom je tady Ing. Libuše Fialová, Městský úřad Klášterec nad Ohří. Datum založení žádosti - v systému je uvedeno založení 12.00, přitom ve 12.00 nás systém vyhodil a nebylo možné minimálně dalších 15 minut se vůbec prokliknout k výběru výzvy. Do cirka 13.00 se systém výrazně sekal, všechno se dlouho načítalo, nebylo možné přidělit přístup nahrát plnou moc, systém vypadával. Zhruba stejná situace jako při prvním kole, výzva 23. Pokud řadě žadatelů systém první hodinu nefungoval, jak je možné, že všechny žádosti nad čarou byly podány během 44 minut, navíc první už ve 12.19. Dva vykřičníky. Většina projektů nad čarou byla podána do půl hodiny. My pracujeme v systému několik let, ale za nás nelze žádost vyplnit řádně a nahrát veškeré dokumenty do půl hodiny. I kdyby systém fungoval normálně, výhodu tedy mají ti, kteří vyplnění systému účelově odbudou. Toto vnímáme i jako velkou nevýhodu průběžných výzev, která de facto zvýhodňuje žadatele podávající neúplné a nekvalitní žádosti na úkor žadatelů pečlivých, podávajících žádosti dle požadavků poskytovatele podpory.

Potom tady je Petr Kouřil, starosta obec Určice. Neustálé změny v podmínkách pro danou výzvu před jejím vyhlášením a průběh celého procesu podání žádosti o podporu považujeme za zcela netransparentní a zejména neseriózní jednání vůči územním samosprávám a školským příspěvkovým organizacím, které nad přípravnou fází s cílem vytvořit kvalitní projekt strávily stovky hodin času a profinancovaly finanční prostředky v řádech milionů korun z vlastních zdrojů, které by jinak mohly efektivně uplatnit v jiných oblastech, například veřejné infrastruktury.

Potom je tady Ing. Michaela Matoušková, obec Řečany nad Labem. Klikací soutěž naprosto nevystihuje kvalitu ani potřebnost projektu, jen časové hledisko, které ovlivňuje mnoho faktorů od rychlosti pořízení dat, co se týče jejich nahrání a velikosti souboru, jak je vidět i na časovém rozpětí podaných žádostí. Žádáme o navýšení alokace a do budoucna o přehodnocení způsobu podávání žádostí o dotaci. Děkuje.

Potom je tady Renata Válková, ředitelka, Základní škola Baška. Je zjevné, že potřeba finančních prostředků v této výzvě je výrazně vyšší. Je zjevné, že došlo ke klamání zájemců o dotaci, protože není v silách žádného PC, aby povinné přílohy nahrál v tak rekordním čase, jak je uváděn v seznamu registrovaných žadatelů. Je nanejvýš potřebné, aby byla navýšena alokace pro tuto výzvu. To jsme my dělali! To jsme dělali a já nevím, proč pan Bartoš to nedělá okamžitě.

Gabriela Palarčíková, to je Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská školka Komorní Lhotka. Jako malotřídní škola je naším cílem modernizace multimediální a jazykové učebny, zajištění bezbariérovosti, bezbariérové sociální zázemí a kompletní konektivity školy.

Potom tady je Základní škola Rudolfa Koblice, Kadaň, pan Stanislav Hakl a ten píše: Dne 21. listopadu 2022 jsme při podání projektu, mnozí již podruhé, zadávali projekt za podmínek, které neodpovídaly pravidlům, metodikám EU, Evropské komise, a v systému, který stejně jako při předchozí výzvě vykazoval známky nefunkčnosti. Domníváme se, že tak, jak je systém pro zadávání, posuzování a vyhodnocování nastaven, odporuje hned několika zásadním podmínkám a pravidlům projektů spolufinancovaných EU a specificky projektu IROP.

Potom tady máme: Monika Machytková, Waldorfská základní škola a Mateřská škola Olomouc. Píše: Náš projekt je další etapa už realizované výstavby. Má logickou návaznost. Bez jeho realizace nemůže škola plnohodnotně fungovat. Logicky.

Mgr. Libor Daňhel, Základní škola a Mateřská škola Ostrožská Lhota. Nelíbí se mi výmluvy MMR. Několikeré rušení, úpravy, odklady, zavání to korupcí, pane ministře!

Základní škola Újezd u Brna, okres Brno venkov, Mgr. Vladan Kupsa. Nastavený systém, kdy v jeden okamžik je otevřena výzva, spuštěn příjem žádostí a zveřejnění teprve podmínek výzvy, považujeme za zhoubný. Konkrétně pro výzvu pro základní školy, kde je evidentně obrovský převis žádostí oproti alokaci, je tento systém zcela nevhodný. Celou anabázi výzev pro základní školy, zcela jsme v tomto textu vynechali několikerý posun výzev, změny zásadních podmínek na poslední chvíli a podobně, vnímáme jako selhání Ministerstva pro místní rozvoj. Vyzýváme tímto IROP ke zvážení výrazného navýšení finanční alokace výzev. Všem ředitelům základních škol jde v první řadě o kvalitu vzdělávání žáků. Domníváme se, že základní školy by neměly být stavěny do role závodníků absurdní klikací soutěže. No, klikání. To máme tady, hlasování. Kdy vítězem je ten, který nerespektuje doporučení poskytovatele dotace a žádost vyplní méně kvalitně, ale o to rychleji.

Potom je tady základní škola Jičín. Mgr. Michaela Štábová říká: Žádáme o rovný přístup k vyřizování žádostí.

Základní škola a Gymnázium Vítkov, příspěvková organizace, Mgr. Miroslav Bučánek. Stížnost ve věci předkládání žádostí o podporu v rámci 111. výzvy IROP.

Základní škola Nový Jičín, Tyršova 1, Magda Trávníčková: Zvažte, prosím, situaci, do které jsme se jako škola dostali. Věnovali jsme mnoho času i peněz přípravě projektu a nyní jen kvůli technickým problémům systému nemáme žádost schválenou.

Obec Baška, Ing. Tomáš Řezek: Domníváme se, že někteří žadatelé byli výrazně rychlejší, protože podali žádost neúplnou. Například tím, že podali nekompletní projektovou dokumentaci a vyhnuli se tak uploadu velkého objemu dat.

Základní škola Mezi stromy, Petra Doleželová: Bylo by dobré dodržet podmínky, které sám předkládáte. I po nás se to chce. Působí to tak velmi netransparentně ve smyslu někdo důležitý se nedostal, pojďme to udělat znovu. Vzniklo obrovské rozčarování na naší straně těch, kteří dali vše tomu, aby to stihli a po druhé vlastně také.

Obec Jistebník chce navýšení dotace.

Potom je tady Mgr. Barbora Veseliňáková, Základní škola Komenského Fulnek: Je nepřípustné, aby bylo žádáno v takových věcech časové soutěži. Kolik času a peněz nás stála příprava, zaplatíme si firmu a ta absolutně nemá šanci, i když je zkušená v podávání žádostí, je připravena v daný okamžik, ale stejně jsme daleko pod čarou? V první výzvě jsme uspěli, ale ta byla zrušena. Proč? Jsme malá městská škola a absolutně nejsme schopni bez dotací realizovat naplánované projekty za několik milionů korun. Žádám o navýšení financí, aby se dostalo na všechny správně napsané projektové žádosti.

A naposled René Pasingr, město Potštát: Nekorektnost při zadávání projektu.

No, takže prosím vás, já tomu nerozumím. Za nás, když mi napsala starostka z obce Drahelčice, že má pět dětí a že by se chtěla dožít toho, že aspoň jedno z těch dětí bude navštěvovat mateřskou školku, no tak my jsme tam vyjeli se podívat, i paní Schillerová, i Dostálová. A snažili jsme se řešit všechny tyhle požadavky. Ano, a tu školku postavili, paní starostka ještě jednou otěhotněla, takže má šest dětí. A měli jsme z toho radost. Paní Kovářová se tam přišla vyfotit, není tu, ale to nevadí. A měli jsme ten program za 26 miliard, mimochodem i v Chýni, kde byla paní Kovářová jako starostka, tak tam dostali za 260 milionů dotací. Nová krásná hala, nové kapacity, všechno. A ta paní starostka v Drahelčicích, když se otevřela ta školka, no tak má projekt na novou školu pro 525 žáků. Teďka všichni jsou překvapeni, že není dost kapacit? Ano, my jsme udělali maximum pro to, a celkově tam šlo 26 miliard. Takže kdybych byl na místě pana premiéra, tak hned uložím panu ministrovi Bartošovi, aby to řešil, aby zkrátka našel peníze, protože není možné, a když čtete ty komentáře, tak to je fakt peklo, ty lidi kolik energie, úsilí na to věnovali, no a neuspěli a měli by všichni uspět, tak, jak jsme to udělali s nemocnicemi, původně 11, potom 22 a všechno jsme tak dělali. Když byl převis, museli jsme ty peníze najít.

No samozřejmě jedno řešení je, že by tam zajel osobně pan premiér. Mě tedy zkrátka překvapilo, že tady vláda stále říká, že nejsou peníze, nebudou peníze, a pan premiér včera na výjezdu ty peníze našel. Tak jsme se dozvěděli, že v Českých Budějovicích bude nový justiční palác za 680 milionů, no, kdo by to nechtěl v těch ostatních krajích, že tam bude nějaká fantastická hala, národní sportovní hala za 1,3 miliardy, no a potom pan premiér byl na tom obchvatu.

No, vzhledem k tomu, že naše provládní média vlastně nedělají tu historii, aby nikoho nepoškodily, tak já bych jenom připomněl, že ten tunel tam nikdy neměl být, protože je to skutečně tunel. A tam se vyhodila miliarda. A když si uděláte monitoring, jo, tak se dozvíte, že například za vlády, ve které jsme byli my, například tady je článek z 22. srpna 2014: Stavba tunelu Pohůrka prodražuje dálnici. Ministerstvu se to nelíbí. No ano. Zbytečně vyhozená miliarda. A víte proč? No, protože tam byl nějaký údajně první náměstek a developer František Jelen /já mám teda rád tu kapelu Jelen/, ale tenhle Jelen z ODS zkrátka údajně měl nějaké pozemky no a ta dálnice se mu nehodila, no tak ten Jelen asi zařídil, že se pojede do tunelu. No, miliarda pryč. Nikomu to nevadí. Takže to jsou ty historické souvislosti. Dá se to všechno dohledat, ale já chápu, že to není pro média zajímavé, protože samozřejmě mají tu svoji roli.

Velká debata je o tom, že pan premiér stále opakuje, že snížil daně. Ale jaké daně? No, odpisy a ty daně, které chce vláda a pan premiér navyšovat, se týkají všech občanů, DPH a tak dále. Mluvili jsme o tom tady. A to, že se snížily, nebo že pomohlo firmám odpisy, tak to je samozřejmě neporovnatelné. A snížení spotřební daně na naftu, pan premiér vykazuje, že snížil daně, ale zároveň to teď navyšují. Ta vláda se chová podle toho, když tedy něco klesne, ale není to její zásluha, ale si to berou za to, že se o to přičinili, že to nechali vlastně nějak - jak to mám říct - vyhnít, tak potom to hned prodávají, a když zjistí, že něco je levné, no tak to vypadá, že hned to chtějí zdanit, takže není pravda, že by tato vláda vlastně snižovala, ano, je tady pár drobných, limit na povinné plátcovství, ale ty daně, které se navyšují a které tato vláda samozřejmě slíbila, že nebude navyšovat, jsou úplně jiného charakteru a samozřejmě se týkají všech.

Ještě k tomu strašení, že na bankrot a tyhle nesmysly. Vyšel nově článek, že české finance jsou na tom velice dobře a už příští rok podle Evropské komise sníží schodek veřejných financí na úroveň Maastrichtského limitu pro přijetí eura, prognózy Evropské komise a tak dále, takže není to pravda, ty finance, i když ta vláda samozřejmě není schopna je udržet v takové kondici, jak jsme to dělali my, tak jsou na tom velice dobře.

Mě strašně baví debata o nákladech na obsluhu státního dluhu. My jsme před volbami měli v tom mediálním prostoru takového experta, oni jsou všichni ti nezávislí, a po volbách se stali buď poradci pana premiéra, nebo šéf toho rozpočtová rada, jak se to jmenuje, no, a tenhle pán, který byl v ČNB a asi má ambice nahradit toho Stanjuru a asi jen čeká, kdy ho pan premiér vlastně vymění, tak nás strašil, že ta obsluha toho dluhu a že to bude 100 miliard, že to bude všechno peklo, tak protože novináři nepřipomínají to období těch strašných vlád do roku 2013, tak bych jenom chtěl konstatovat, že když končila Nečasova vláda v tom roce 2013, tak čisté výdaje na obsluhu státního dluhu byly 50,9 miliard.

A my jsme to srazili 2019 na 39,6. Obsluha státního dluhu jsou úroky. Úroky, jo? Stát si půjčuje, platí za to úroky. Za nás, my jsme si půjčovali s negativním úrokem. Pamatuju si 15 % dluhu, půjčili jsme si a ještě nám za to zaplatili, protože tam byly ty spekulace na měnu a tak dále. Takže my jsme končili jako 42 v roce 2021, ano? No a když to porovnám 2013, když bylo 51, a 2009, když byla ta krize, kdy ta pravicová vláda s Kalouskem nedala podnikatelům ani korunu, ani kačku, nic jim nedali, absolutně je nechali v té krizi - vlastně aby si poradili sami. A minulý rok to bylo 49, ale samozřejmě před volbami s nimi strašili a tak dále, tyhle nesmysly.

My s panem premiérem - samozřejmě jsme si vyměňovali názory v neděli a pan premiér se strašně urazil, neurazil, ale říkal, že to je strašně jako, jak bych to vyjádřil, nekorektní nebo jaké slovo použil, že jsem si dovolil zeptat, kolik vlastně my jsme dali na pomoc Ukrajině. Ale já o tom mluvím proto, aby zkrátka se to dalo spočítat. Co je na tom? Já jsem četl v médiích, já nejsem proti (nesrozumitelné), naše hnutí bylo jediné, jediná politická strana, která dala peníze. Já osobně jsem pomáhal a tak dále. A já se ptám na to, že my to nevíme. A pokud víme přesně, kolik znamenal pro nás propad HDP v roce 2020 vůči 2019 a bylo to 82 miliard a víme, kolik jsme dali firmám, 370 miliard. Dokonce i ten antibabišovský NKÚ teď řekl, že 48 miliard pro, už nevím, jaký to byl kompenzační bonus, že bylo správně. Nebo jsme měli nechat ty lidi jako na dlažbě? Všichni by byli, zavřeli bychom ty firmy. Mimochodem i Škoda Auto dostala 1,6 miliardy. Na to všichni zapomněli. Ty peníze, které my jsme vydávali, všechny ty peníze se dají dohledat na rozdíl od těch peněz, které dělají i tato vláda a jiné vlády.

Takže já jsem jen chtěl od pana premiéra a pan premiér tvrdí, že se to dá někde dohledat, já jsem to nenašel, aby se to zobjektivizovalo, aby se řeklo, tak fajn, na uprchlíky jste dali 30 miliard, na zbraně šlo já nevím kolik miliard, tak beru to jako číslo. Pan premiér říkal, že ten návrh rozpočtu je vlastně jenom nějaké číslo, tak já jsem chtěl to číslo, abychom mohli posoudit, jaký to má dopad na ten rozpočet.

Tady stále se opakuje to, že ten největší problém dopadu na veřejné finance je Ukrajina. A proto vláda se i vymlouvá, proto vláda ani jednou nevyhodnotila Programové prohlášení vlády. Naopak ho změnila. Slibovala hory, doly. A samozřejmě ten hlavní problém byly energie, že jste nic neudělali, a inflace, která vám vyhovovala. Takže tady to... A my, když jsme měli ten covid, ano, tak my jsme to Programové prohlášení vlády stále vyhodnocovali, my jsme stále skládali účty. Vláda Petra Fialy ani jednou. Ani jednou jste nepředstoupili a nevyhodnotili. A my jsme splnili asi 80 % a to, co jsme nesplnili, tak jsme zdůvodnili proč. Tady vůbec, tady to nikomu nevadí. Tady je vlastně situace, kdy máme pocit, že všech těch pět koaličních stran je před volbami, každý má nějaký názor a vlastně nikdo neví, co vlastně ta vláda chce. Pan Stanjura dá už ten druhý, tedy návrh toho rozpočtu 2024, vlastně ani to, dá to hned do toho eKLEPu nějak tajně nebo jak, zkrátka nikdo se k tomu nemohl vyjádřit. No a pan premiér teď říká, že vlastně se to nebude řešit, že se bude čekat na toto. Ale já nechápu, jak je to možné, nechápu.

A když se podíváme na ten rozpočet, tak to je neuvěřitelné, že Ministerstvo obrany má nárůst 48 miliard a já nevím, jestli to paní ministryně utratí nebo to vyplatí na nějakých zálohách. Ale MPSV má jenom 22 miliard, a to jsou důchody, a to je kapitola, která má 921 miliard na rozdíl od obrany, která má jenom 159(?) miliard a školství minus 29 miliard. Paní Schillerová o tom mluvila. Ale já jsem ještě zapomněl u toho převisu u MMR, tam ty obce chtějí peníze na ty školky a školy. A pan ministr Bek řekl, že tedy on přijde v rámci nevím těch návrhů o dvě miliardy(?) a půjčí si 45 miliard. Tak to je super, když si to půjčí, tak normálně by to mělo jít do rozpočtu, ale nechť těch 45 miliard dá hned těm žadatelům, těm obcím, které chtějí postavit ty školy a školky. Nechť tam dát těch pět miliard. A když tam bude další převis, tak tam dejte ty peníze.

Mimochodem my jsme s panem ministrem Bekem o tom mluvili. Já jsem ho prosil, jestli by tedy se nepřimluvil i u ministra zdravotnictví, jestli by si nechtěl půjčit na ty projekty, které my jsme připravovali. Ano, a které on ničí - jako Národní plán boje proti rakovině, reforma psychiatrické péče. Ano. Chtěli jsme postavit nejmodernější onkologickou nemocnici v Praze. Tak kdyby si půjčil - porodnice v Brně, tak všichni ve vládě jsou teď z Moravy. Teď i ředitel České televize - Moraváci. No, tak nám říkali v té porodnici v Bohunicích, že tam ten primář čeká už dvacet let na tu novou porodnici, tak mu to udělejte. My jsme to vyběhali tady s paní Schillerovou, protože přesvědčit úředníky je peklo. A tak to dělejte ty projekty. Spáleninový pavilon na Královských Vinohradech. Podívejte se, jak vypadá ta Thomayerka, plicní pavilon. Ještě díkybohu, že ten Masaryk nám to postavil. Jak vypadají Královské Vinohrady. A toto všechno - no tak bylo by dobré, když tedy pan Bek si půjčí 45 miliard, aby si půjčilo i zdravotnictví - a všechny ty projekty, které my jsme nestihli a díky nám se staví v IKEMu nový pavilon na transplantace, Centrum prevence na Masarykově onkologickém ústavu. Mimochodem Pražáci, kteří chodí na prevenci do Brna, tak teď je termín v lednu. Jo, mohli jste mít tu nemocnici, ale tím, že nesnášíte Babiše, tak nebudete mít nic. A bůhví, jak to dopadne v tom Motole, kde to skončí, ty peníze.

Takže - a pan premiér teď na té konferenci, kde to bylo? Teď myslím, že na Moravě někde nebo nevím kde, to je jedno, tak vlastně říká, že chystá úpravu podmínek investičních pobídek, ano a plánování strategických investic. Já bych chtěl jenom říct, že my jsme připravili Národní investiční plán do roku 2050, je tam dvacet tisíc projektů za osm tisíc miliard, zdravotnictví tam má 164 miliard. Takže jenom stačí, když ten ministr si to nalistuje a potom za podpory pana premiéra půjde za Stanjurou a získá ty peníze tak, jak se vám to povedlo teď na výjezdu v těch Českých Budějovicích. No, tak když jste tam rozdali dvě miliardy, no tak je potřeba navštěvovat všechna ta místa a bude to skvělé a ty peníze budou. Takže my jsme dlouhodobě tady plánovali, dlouhodobě, i ty investice do zdravotnictví, celkové investice. Památky. To je super, že vlastně vy teď realizujete všechny ty projekty, když pan premiér říkal, že my ne. No všechny obchvaty, všechny dálnice, které Kupka teď otvírá a nezve nás. Proč by nás tam zval samozřejmě - když my jsme ho zvali, když jsme otvírali úsek na Karlovy Vary. Ale dobrý, tak jsou naše. Karlštejn, Císařské Lázně, které jsem kdysi vymyslel a potom tlačil. Ale to nevadí, my se vyfotíme před těmi Císařskými lázněmi. Ale myslím, že Vildumetzovou pozvali. Uherské Hradiště, Invalidovna.

Kde je projekt Nové scény? A Národní galerie? To byl fantastický projekt. Já jsem to ukazoval Macronovi, tu francouzskou sbírku, proč to neděláte? Proč nepokračujete v obnově našich kulturních památek? Tak já nevím, já myslím, že bylo by dobré, kdyby jsme se o tom normálně bavili a ne jenom stále opakovali, že zkrátka... ono to vypadá, jako že my jsme nedělali. My jsme dělali strašně moc věcí, strašně moc věcí jsme připravili a my jsme to převzali 2014 Kolik tady bylo připravených dálnic, 800 metrů nebo kolik to bylo? Vždyť to ten Bárta 2010 všechno zazdil. Teď jsem četl článek, co všechno se povedlo Polsku od roku 2010. Snad se jim povedlo postavit 1000 km. Ano, bohužel. My jsme to připravili, nádraží, nádraží za 10 miliard jsme tam měli.

Takže já ale chci říct, že pan premiér by si měl uvědomit, když tedy mluví o... že chce zlepšit podmínky na příliv zahraničních investic. Tak jaký investor sem přijde, když vy jste něco slibovali před volbami, že nebudete navyšovat daně, žádné daně. Vy teď to měníte na, na nějaký jiný parametr. Vy jste zkrátka řekli, že nebudete navyšovat daně. Tečka. A to je ten největší podraz, největší zrada hlavně na vašich voličích, ale na všech. Takže jaký zahraniční investor sem bude chodit na investice, když neví, jaké budou daně? A když pan Stanjura zjistí, že zase je něco levné, tak hned to zdaní nebo skutečně úspěšné, když pan ministr zemědělství mluví o tom, že, že rozpoutá válku mezi řetězci a takovéhle jako nesmysly.

Investiční pobídky, pokud, a já souhlasím s tím, že by se neměly dávat peníze, že by to měly být daňové pobídky. Ano, je potřeba vyhodnotit ty různé pobídky, ale hlavně, pokud není stabilní podnikatelské prostředí, tak si myslím, že to není vůbec dobře. No, ale bohužel nevím, kdo panu premiérovi dělá ty podklady, ale pokud řekl, že i kdyby naše vláda neprosadila nic dalšího, tak její přínos je větší než přínos obou populisticko-socialistických vlád, které předcházely. Tak nevím, jestli je tady ten populista Jurečka, ale není tady. On byl s námi ve vládě a my jsme tam hlavně snižovali daně pro rodiče, pro děti na první, druhé, třetí dítě, a tak dále. Takže mně je to líto, že tady se stále opakují ty lži, že evidentní věci, které jsou na stole, které jsou jasně dokladovatelné, tak zkrátka pan premiér řekne, že se mu to nelíbí a Eurostat se mu nelíbí a že vlastně bude bojovat proti názorům, které se mu nelíbí. Takže to tvrzení, to hlavní tvrzení, že musíme udělat tato opatření, jinak stát krachuje, je absurdní. A prosím vás, přestaňte strašit ty lidi už konečně. Ti lidé vám věří, oni nevědí, že lžete a přestaňte je strašit, tak to není jako, jako sranda. Samozřejmě ti vaši experti, jo, kteří tam chodí a kteří opakují ty nesmysly, tak tady mám například titulek: Žádná apokalypsa Česku nehrozí. Vláda se chytla do pasti a vystrašila veřejnost, říká Kovanda. Takže nic nehrozí a v podstatě všechno, co jste říkali, jste nesplnili. Ještě 4. prosince pan premiér říkal: My nevěříme, že se má jít cestou nějakého zvyšování daní a zatěžování firem a občanů, a tak dále. Já myslím, že na těch sítích je toho tolik, že už lidi si z toho dělají srandu.

Pan Švejnar, co říkal o tom balíčku? Že je klíčové zvyšovat životní standard. My jsme to dělali, nám záleželo na tom, aby lidi se měli dobře. Vy za to říkáte, že jsme populisté, ano, a dokonce extremisté, my jsme hrdí populisté. Mně dělá radost, když lidi se mají dobře. Dělalo mi radost, když jsme zvýšili životní úroveň. A my jsme předběhli Itálii, Španělsko. Teď už jste za nimi, už jste klesli z devátého místa nejprosperutější země v EU na dvanácté. I v tom zadlužování jste slibovali, a už nejste šestý, ale osmý. Vám vůbec nezáleží na zvýšení životní úrovně obyvatel, vy zkrátka nemáte rádi lidi, hlavně ten váš ministr financí. Vůbec tomu nerozumím, teď chce vlastně snižovat platy, tak pokud chcete ušetřit, no tak já nevím, můžete propustit všechny členy vašich stran. Tak to budou mraky.

Já si pamatuji za první vlády, kdy jsem nechápal, když mi Sobotka s Bělobrádkem říkali, že musí mít nějaké náměstky za ně a potom, když tam byl Jurečka, tak tam nalezlo tolik jeho spolustraníků. To jsme my nikdy nedělali. Tak můžete šetřit, jste příkladem. Platy jste si nezmrazili, jo, tohle jen(?) říkáte, že lidi by měli šetřit. Takže pokud má nějaký ekonom jiný názor než ten establishment a my tady máme už vlastně nový establishment, který ovládá všechno. Přitom je volilo jenom 46 % voličů. Samozřejmě do toho nepočítám pana prezidenta. No tak samozřejmě je to stále boj s těmi dezinformacemi a nepravdami, které vlastně se opakují, recyklují.

Když si vzpomenu, co všechno vy jste vlastně si vymýšleli, když se vrátím k tomu, že jste vyčítali norský plyn, jo. Přitom bylo jasné, že ten kontrakt odešel z RWE. A dneska samozřejmě Maďaři mají 40 % distribuce plynu v Čechách, které tedy tato vláda nesnáší z nepochopitelných důvodů. Ale dobře, tak to je vaše strategie. Jak jste mluvili o tom, že my jsme nechtěli ten plynovod z Polska. No, chtěli jsme. Samozřejmě Poláci ho nechtěli a potom ten plynovod skončil někde blízko Slovenska, tak to jsou všechno... Emisní povolenky, ak jste křičel, pane premiére, ano? A já jsem se snažil, psal jsem dopisy, vystupoval jsem, ale zkrátka vy jste tam toho moc neudělal. Ty deklarace, jo, a teď mluvím o té energetické závislosti tak, že se odstřihnete od ruské ropy. No, tak jste se odstřihl tak a samozřejmě je to nesmysl, protože vy na to nemáte vliv, že minulý rok Česká republika dovezla o 850 000 tun ruské ropy víc než rok předtím. Ano, tam děláte divadlo MERO a rozšíření kapacity. A je zajímavé, že... Samozřejmě, že o tom rozhoduje majitel, a to jsou Poláci. Mimochodem i ti Poláci, kteří vás podvedli i s tím Turówem. Včera tam byl Morawiecki a vlastně popřel všechny vaše nevýhodné dohody. Tak to je další neúspěch.

No, a k těm energiím. My samozřejmě jsme už od první poloviny 2002 na to upozorňovali. Mimo jiné i proto, že podle zpráv společnosti Household Energy Price Index máme dlouhodobě nejdražší elektrickou energii v EU. Máme. Je úplně neuvěřitelné, že Česká republika vyvezla minulý rok třikrát více elektřiny do okolních států, kde mají levnější elektřinu než u nás. To je jako neskutečné, fakt neskutečné. Jak je to možné? Totální selhání. A znovu opakuji, že máme nejdražší elektřinu z hlediska kupní síly obyvatel.

Když to oznámil Eurostat, že máme druhý nejvyšší z celé EU a že to dosáhlo meziročně, ten nárůst, 97 %, tak pan premiér protestoval, ale já myslím, že Eurostat se asi nemýlí. Naše domácnosti platily za megawatthodinu 9 130 a my jsme chtěli 1 500, Maďaři platili 2 570, Poláci 3 810 a Slováci 4 470, takže nejvyšší ceny. Takže to je hlavní selhání, tam vznikla ta inflace, tam jste to nechali být a stále opakujete tu nezávislost. Takže nejdřív pan premiér mluvil o tom, že nechce ruskou ropu, potom žádal výjimku, kterou tam vyřídil Viktor Orbán, a minulý rok v podstatě se dovezlo víc ruské ropy, takže i ty deklarace nefungují.

Potom tady se stále opakuje ten plyn. Ti, kteří rozumí plynu, jsou fascinováni tím, že někdo tvrdí vůbec - jak to může vědět, jaký plyn my tady dovážíme - ano, ví to Český statistický úřad. A pokud Český statistický úřad říká, že se loni dovezl zemní plyn za 76 miliard, z toho bylo 81 % z Ruska, tak já nevím, jak je to možné, že pan Síkela tvrdí, že žádný plyn, a 18 % z Německa. A tady v podstatě je takový článek, otázka, odkud čeští dodavatelé nakupují plyn pro své zákazníky.

Fyzicky se jedná o ruský plyn, avšak přímo od Gazpromu jej prakticky nikdo nenakupuje. Dodavatelé plyn pořizují na velkoobchodním trhu, případně na energetických burzách, takže ty deklarace... ale dobře, já vám to neberu, já jen tady konstatuji, že lidi, kteří nakupují plyn, například Innogy Energie nakupuje plyn hlavně prostřednictvím společnosti MVM Energy a RWE Supply & Trading. A tyto dvě firmy jsou bývalými majiteli Innogy.

Pražská plynárenská nakupuje převážně u velkých energických dodavatelů. (U) Gazpromu nenakupuje vůbec, na burzách jen v řádu nižších jednotek plynu. Takže ČEZ tam měl taky plyn (na kontrakt?), zkrátka je v tom totální zmatek, v těch deklaracích, protože se vlastně pořádně neví, odkud nakoupený plyn pro české (spotřebitele?) pochází. Velcí mezinárodní obchodníci a burzy mají plyn z různých zdrojů, vedle Ruska také z Norska, Nizozemska a (nesrozumitelné) zemí, které vyvážejí zemní plyn ve zkapalněné podobě na lodích.

S ohledem na princip fungování trhu se zemním plynem u nás nelze odlišit, kde byl námi odebraný zemní plyn vytěžen. Takže ty politické deklarace samozřejmě se dělají swapy, tak bylo by dobré, aby se to uvedlo na pravou míru. Takže to jsou ty energie. Já bych se chtěl... mimochodem, ty dovozy ruské ropy přes Družbu, teď všechno to teče přes jih, takže Český Unipetrol podle zdrojů v červnu nakoupí až 430 tisíc tun ruské ropy, po květnovém nákupu 400 tisíc, takže je to zvláštní. Pro mě je zvláštní, že ten ruský plyn teče přes Ukrajinu i na Slovensko, ale to jsou věci, které asi neumíme úplně pochopit.

Já se vrátím k tomu státnímu rozpočtu... různé spekulace, jak by mohl na konci roku dopadnout. Vývoj státního rozpočtu v letošním roce vyvolává řadu dohadů především o tom, jaká bude nakonec výše jeho deficitu, protože již nyní po pěti měsících je jasné, že schválená výše deficitu rozpočtu je zcela nereálná. (K?) modelaci výše letošního rozpočtu budeme potřebovat více čísel, než je obvyklé. Snad to laskavý divák tady pochopí, protože využití těchto čísel a propočtů by mělo umožnit lépe pochopit, jak se asi tento rozpočet tvořil.

Z čeho je možné vyjít? Domnívám se, že analýza letošního rozpočtu se musí opírat o posouzení takzvané alikvóty. Vycházíme z toho, že rozpočet je v průběhu roku v podstatě rovnoměrně naplňován, tedy jak příjmy, tak jeho výdaje v průběhu roku se v podstatě rovnoměrně čerpají. Daňové inkaso běží kontinuálně. DPH přichází tak, jak probíhá spotřeba... Mimochodem, já jsem vlastně ještě zapomněl u toho (expozé?) nákupu potravinářského zboží v Polsku, že včera zase vyšla statistika maloobchodních tržeb a spotřeby - a zase to letí dolů. Zase to letí dolů, protože - ano, jednak lidi nakupují v Polsku a za druhé, protože jste je vystrašili a chudáci se bojí, co bude, strašíte stále - i válkou samozřejmě, nejenom bankrotem - a potom samozřejmě lidi kupují méně a tím pádem samozřejmě ty příjmy jsou takové, jaké jsou.

Ten rozpočet, pokud tam dochází k nějakým menším měsíčním výkyvům, tak ten výkyv se víceméně srovná v dalších měsících, a uplynulých pět měsíců je tak dostatečná doba, aby se menší výkyvy vyrovnaly. Právě posouzení alikvotního čerpání rozpočtu může proto odhalit, nakolik je rozpočet sestaven věrohodně. Měsíční alikvóta je tedy rozpočtena na 12 měsíců, tedy za jeden měsíc by mělo být dosaženo zhruba 8,3 %, jak čerpání rozpočtu, tak i jeho příjmů.

Co ukazují čísla o vývoji rozpočtu za letošních pět měsíců? Výdaje rozpočtu byly vyčerpány ve výši 41,7 %, to odpovídá alikvótě. Budeme-li, důslední, pak alikvóta je 41,5 %, tedy rozpočet je čerpán dokonce v nepatrném předstihu. Příjmy rozpočtu ale zaostávají - a to je o tom, co my mluvíme (říkáme), o těch evropských penězích, a čerpá se jenom 34 % a samozřejmě může to být to, že zkrátka tím, že jste řekli EET nás vlastně ani moc nezajímá, jestli ti podnikatelé vykazují tržby nebo ne, tak se to projevuje. V minulém roce příjmy rozpočtu za stejné období dosahovaly 37,3 % celoroku, a byly tedy podstatně lepší. Byly především lepší daňové příjmy - 38,8 % plánu.

Letos jsou daňové příjmy také lepší - 35,9, ale to je díky samozřejmě inflaci, ale to zlepšení nestačí na pokrytí celého výpadku ostatních příjmů. Když to zjednodušíme, pak ten závěr je, že rozpočet obdržel příjmy pouze za těch pět měsíců jenom za čtyři, a v tom je podstata toho deficitu. Takže pokud rozpočet počítá s celkovými příjmy 1 941 miliard, tedy pokud to přepočteme na měsíční alikvot (alikvótu?), pak by každý měsíc měl dostávat zhruba 160 miliard příjmu.

Deficit rozpočtu zapracovaný na návrh (v návrhu?) rozpočtu na letošní rok je 295 miliard, znovu přepočteno do alikvóty, předpokládá se, že měsíční deficit bude kolem 24 miliard. Když toto vše promítneme orientačně do výsledku letošního státního rozpočtu za leden až květen, pak jeho výsledek je naprosto jasný, na (?) pět měsíčních deficitů představuje 120 miliard a výpadek měsíčních příjmů 160 miliard. Proto samozřejmě výsledek nemůže být o moc jiný než skutečný deficit 271.

Je také snad jasné, že pokud se nestane nic mimořádného - a teď pan ministr přichází, že chce šetřit 20 miliard tento rok, to je nová informace, asi nevím, ze kdy, ze včera - pak výsledek na konci roku se bude zásadně lišit od toho, co tato vláda slíbila a nechala si v Parlamentu schválit.

Zásadním problémem je však něco jiného. Letošní rozpočet počítá s tím, že jeho výdaje se oproti minulému roku zvýší o 18 %, jeho příjmy budou dokonce ještě vyšší, o 20 %, také oproti minulému roku. Vývoj příjmů rozpočtu se dá velmi jednoduše odhadnout od vývoje hrubého domácího produktu. Mluví se o takzvané složené daňové kvótě, to je podíl daňových příjmů plus sociální pojištění vůči hrubému domácímu produktu nebo jednoduché daňové kvótě.

Použít vývoj daňové kvóty na orientační odhad příjmu rozpočtu je opodstatněné i tím, že příjmy rozpočtu v podstatě odpovídají vývoji ekonomické činnosti. Takže jestliže státní rozpočet na letošní rok počítá s růstem inkasa příjmů vyšší o 20 % oproti minulému roku, tak pak musí také kalkulovat s růstem hrubého domácího produktu o 20 % v nominálním vyjádření, takže daňové zatížení HDP se nezvyšuje. Ale je vůbec tenhle předpoklad růst (růstu?) nominálního HDP reálný? V minulém roce byl cenový nárůst HDP, takzvaný deflátor 8,6 % a hrubý domácí produkt v běžných cenách se v minulém roce zvýšil o 11,2. Takže pro letošní rok jakýmsi blíže nespecifikovaným postupem zřejmě dospělo Ministerstvo financí k tomu, že růst nominálního HDP bude dvojnásobný oproti minulému roku a tedy inkasa rozpočtu porostou tempem 20 % meziročně. Lze si sice registrovat, že deflátor HDP v prvním čtvrtletí letošního roku je vyšší o 11 %, ale to pořád nestačí.

Navíc cenový růst se zpomalí, protože už bude růst proti zvýšenému růstu k minulému roku. Pochopit logiku tohoto postupu je možné pouze tak, že někdo učinil toto politické rozhodnutí, které s reálným ekonomickým vývojem nemá vůbec žádnou souvislost. No a o tom to je. O tom to je, že někdo zkrátka si vymyslel hausnumero. Česká ekonomika má nulový růst, protože vláda samozřejmě potlačuje investice, bere lidem peníze, škrtí tu ekonomiku. A udrží-li se tento růst do konce roku, pak to bude asi malý zázrak. A dá se spíš očekávat mírný pokles. Také okolní země kalkulují s poklesem růstu, tak proč by právě naše ekonomika měla být takovou výjimkou. Postavit růst daňového inkasa na tomto naprosto imaginárním růstu HDP, který se nedá vůbec s ničím odůvodnit, je prostě diletanství.

Domnívám se, že odborný aparát ministra financí si musí být vědom toho, že takový předpoklad založený do rozpočtu na letošním roku je naprosto nereálný a nemám pro to jiné vysvětlení, že k takovému návrhu rozpočtu byl přesvědčen nebo dostal i příkaz. Ono celkově ta nová koalice se s těmi úředníky moc nepáře, jo a panuje tam velký, velký strach. Jak by tedy rozpočet na letošní rok mohl nakonec skončit? Vycházím z toho, že nic zásadního se v ekonomice nestane a vývoj bude pokračovat setrvačností dále. Ono zasahovat do některých výdajových položek rozpočtu v průběhu roku moc dobře nejde. Když se podíváme blíže na strukturu výdajů, tak už polovina výdajů je vydána a na největších položkách se moc ušetřit nedá.

Pokud jde o příjmy je to obdobné, myslím si, že inkaso DPH vzroste o 17 %, když maloobchodní obrat je letos za třetinu roku nižší reálně o 8 %, započteme-li do jeho růstu 15 % růstu cen, což je nadsazené, tak pořád jsme nanejvýš někde kolem 6 až 8 % růstu tržeb a teprve z nich se dá odvodit růst inkasa DPH za zcela mimo záměr rozpočtu. Právě modelace vývoje DPH je ukázkou určité manipulace. Víme, že maloobchodní obrat reálně klesá již dvanáct měsíců v průměru měsíčně více než o 6 až 7 %, ani růst cen ho nemůže dostat od úrovně, se kterou počítá rozpočet. Jak potom počítat s tak vysokými příjmy? Možná to ale není manipulace, je to jen snaha někdy ty daňové příjmy najít, když si to vrchnost žádá. Podobně je to i s jinými příjmovými položkami.

Pouze daně z mezd a platů se plní zatím, také sociální pojištění. Takový docela realistický scénář o vývoji do konce roku by mohl počítat s tím, že se vládě podaří ztratit do konce roku ještě další příjmy, k tomu již ztracenému jednomu měsíci příjmů, vždyť na to má ještě sedm měsíců. Tak co by se tak mohlo na chování vlády zásadně v těchto měsících změnit. Protože vláda mluví stále že chce šetřit, ale v reálu nechce. Ani ten vývoj vláda není schopna monitorovat. Možná ztráta příjmů již bude menší než dosud, potom na konci roku bude deficit státního rozpočtu z původně uvažovaných 295 miliard, k tomu se dá přičíst další desítky miliard, možná stovky, tak možná by bylo dobré, aby nám to pan ministr vysvětlil, jak tedy to všechno dopadne.

Doufejme, že to nebude, nevím 400 (Se smíchem.), nebo kolik. A že zkrátka se stane nějaký zázrak a ten rozpočet dopadne dobře. Ale možná samozřejmě pan ministr financí ví víc, než my všichni kolem. Já jsem mluvil o tom zdravotnictví, to skutečně mi leží na srdci. A za naší vlády my jsme navýšili příjmy do našeho zdravotnictví o 229 miliard. 1. 6. 2020 jsme zvýšili platbu za státního pojištěnce o 500 korun. Částka se zvedla z 1 067 korun na 1 567 korun, a od 1. ledna 2021 jsme platbu státu zvýšili o 200 korun, to je na 1 767, a od 1. ledna 2022 jsme přidali dalších 200 korun. A platba státu měla být 1 967. To znamená, že jsme v průběhu dvou let platbu za státní pojištěnce zdvojnásobili a souhrnně zvýšili o 900 korun.

A tato vláda nastoupila, první co tedy vzala důchodcům peníze, tu slevu a další, a teď jim bere 7 000, tak přišla a naše navýšení o 200 korun zrušila a tvrdila, že těch 200 korun ruší za podmínky, že se nastaví nový valorizační vzorec, který odráží inflaci a růst cen. Pro rok 2023 zákonem určili částku o 1 900 korun a od příštího roku měl nastoupit valorizační mechanismus. Ten chce teď Ministerstvo financí o rok odložit. V praxi to znamená, že částku, kterou naše vláda určila na rok 2021, dostaneme někdy až v roce 2024, ano? Takže my jsme to chtěli od 1. ledna 2022, tato vláda to zrušila, slíbila, že od 2023, teď říká, že ne a že to bude až 2024, to je neuvěřitelné. Neuvěřitelné, že zdravotnictví, které by mělo být absolutní prioritu nebo jednu z nejvyšších priorit, takhle má přijít zase o peníze.

Takže souhrnně tento přístup vlády znamená, že nemocní a potřební byli okradeni o 14 miliard v roce 2023 a v příštím roce budou znovu okradeni o dalších 14 miliard. Takže vláda šetří na těch, které my jsme měli jako prioritu, na pacientech a zdravotnících, nejsou doktoři, sestry, zubaři. My jsme v minulém roce měli projekt těch 43 ordinací pro zubaře. U nás 40 % lidí nechodí na prevenci, chodí k zubaři, až je bolí zuby, což je samozřejmě špatně. Je to problém, chybí obvodní doktoři, dětští lékaři, neurologové, dětského psychiatra dneska sehnat to je samozřejmě velký problém. A my jsme v 2018 rozhodli o navýšení kvót na lékařské fakulty v České republice, dali jsme tam program 7 miliard na deset let a další věci jsme měli připravené.

Nejsou léky, to už je normálně neuvěřitelné, co se tady děje. Pan ministr se vymlouvá stále. Za covidu jsme je museli sehnat. Šli jsme do Zentivy a Storová dala na počkání výjimku a když něco chybělo, ten lék, už si nepamatuji, jaký to byl, tak ho vyrobili. I ten Bamlanivimab i ten Regeneron a další věci jsme sháněli. A já jsem byl v první linii, protože šlo a bojovali jsme skutečně o záchranu životů našich spoluobčanů. Pan ministr nám říká, léky, obvolejte si nejdřív sto lékáren, teď říká, že když bude hezky, tak nepotřebujete léky. Teď chce vlastně rušit záchranky. To je fakt neuvěřitelné. To je normálně destrukce toho. A teď další nápad je, že budou dávat tablety nějaké. Místo toho nebude celé balení, ale budou předepisovat(?) tablety. Je to chaos. A za této situace přichází pan ministr Stanjura a chce vzít zdravotníkům 5 % z platu.

Taky chce brát peníze pečovatelkám v sociálních službách, příspěvek na péči - to se týká samozřejmě našich důchodců - zaměstnancům v knihovnách, muzeích, galeriích, hasičům. No, zkrátka všem. Takže protože vláda je neschopná srazit inflaci - protože máme nejvyšší propad reálných mezd v Evropské unii za rok 2022 a to je 8,5 % - tak ještě jim dá vláda další ránu, aby zkrátka přišli o peníze.

Takže když si dohledáte to, co nám koalice tady slibovala, tak se člověk nestačí divit. Tady je 13 důvodů, proč volit Spolu. (Dívá se do materiálů, které má před sebou.) Za prvé, jedině spolu porazíme Andreje Babiše. Tak to se vám povedlo, gratuluji. Doufám, že spolu budete kandidovat i do Evropského parlamentu. Postavíme kompetentní vládu. Tak to se nepodařilo. Dokážeme hájit zájmy České republiky v Evropě. No, tak k tomu se dostanu, to bylo peklo.

My vám daně nezvýšíme, zabráníme bankrotu státu. Už před volbami jste lhali o bankrotu. Jsme jedinou pravicovou volbou. No tak, pane premiére, vy jste řekl, že jste na jedné lince s Piráty a Piráti to je ta novodobá extrémní levice. Mají tam tu Pirátku, která řekla, že by chtěla žít v tom dobrovolném komunismu. Oni ji už teď vyhodili, ale dostala asi 268 hlasů. Takže mě mrzí, že Piráti, kteří mají pár poslanců, čtyři poslance, vlastně to celé řídí.

Zajistíme dostupné bydlení. No, tak to určitě. A tak dále. Rodina je základ státu. Tak proč chcete brát to školkovné, proč chcete navyšovat daně pro manželské páry, kde jeden nepracuje? A tak dále.

Takže to vám samozřejmě novináři neřeknou nebo oni se k tomu nevracejí. Možná by bylo dobré vlastně vědět, co teď je váš program. Vy jste měli programové prohlášení vlády a vy jste ho nikdy nevyhodnotili. My jsme si ho vyhodnotili. Jedna z těch lží od vás, která je stále v tom mediálním prostoru, je samozřejmě, že jste měli nějakou pandemii. Žádnou jste neměli, žádný covid jste neměli. 17. prosince 2021 v 8 hodin ráno byla poslední rada proti zdravotním rizikům. Měli jste Omikron, zátěž nebyla žádná.

Takže ty lži, že zatočíte s energiemi, s inflací a tak dále, to je fakt neuvěřitelné, jak to vůbec můžete v tom mediálním prostoru stále takhle propagovat. Ale samozřejmě ta média se vás moc neptají, jak je možné, že to vlastně neplníte a bohužel to jde dál.

Samozřejmě ty dopady, to zdražování a ten váš asociální přístup pociťují samozřejmě nejvíc senioři, osamocené seniorky a studenti. Nechápu, proč ještě, jak jste je dehonestovali. Vy jste jim nejdřív vzali tu slevu na jízdném a vy jste řekli těm studentům, kteří musí pracovat, protože nemají majetné rodiče, tak vlastně pan ministr řekl, že ten, kdo má vyšší příjem, tak vlastně nestuduje a je potřeba ho zdanit. Tak tomu nerozumím, jo.

To DPH, ne, teď? Léky, ceny rostou, brýle, zubní péče, o tom jsem už mluvil. Takže ty dopady jsou hrozné. Vy jste se chlubili na začátku, že ti důchodci měli nárok podle zákona o inflaci. Tak nejdřív jste to vykazovali, jako že je to vaše zásluha - to jste samozřejmě zdědili a vnitřně jste s tím nesouhlasili - a potom jste ukázali, že jste jim to vzali a teď vlastně v tom pokračujete. Je tady první ministr práce a sociálních věcí, který vystupuje proti důchodcům.

Z těch dalších věcí majetkové daně. Tomu fakt tomu nerozumím, když všude na plakátech bylo, pan Stanjura říkal, že to nikdy nedopustí. Vlastně můžu vám to tady i přečíst, co jste si tam říkali. My nezvedneme daně. A ty majetkové daně. Tady... (Hledá ve svých podkladech.) Zvyšování daní z nemovitosti je jedno z témat, které s vámi opakovaně řeším na svých cestách napříč Českou republikou, říká pan ministr Stanjura. Spousta z vás má strach, že levice daně zvýší. Jo, ale vy už nejste pravice, vy jste levice, pane premiére, vy jste dokonce extrémní levice. (Smích.)

Vy jste napsal hezkou knížku, ten konzervatismus, já jsem to četl v té Budapešti. To je Bible ODS, akorát, že už jste na to zapomněl. Takže pan Stanjura říká - spousta z vás má strach, že levice daně zvýší. Rozumím tomu, když se nám konečně podařilo daně snížit a nechat lidem více peněz v jejich peněženkách. Socialisté ovšem vyhlásí útok na vaše peněženky - socialisté, tak to je tato vláda - tak to být nemá. Stát by měl dát lidem prostor, aby mohli uspět a nemá trestat aktivitu a pracovitost.

Zvyšování daně z nemovitostí nepomůže nikomu a nejvíce na to doplatí nájemci. No, souhlas. Jeden můj kolega si teď pronajímá nově 3+kk v Praze za tu šílenou cenu 37 tisíc. No tak, když mu navýšíte ještě tu daň, tomu majiteli, tak jasně, že to bude muset zaplatit. Takže aby na to doplatili nájemci, kterým se nájem zvýší a bydlení bude ještě nedostupnější. Ano, bude nedostupnější. Vy jste historicky s tím bydlením nic neudělali, de facto.

No, tady mám zase Stanjuru. Daň z příjmů ani DPH nezvýšíme. Vy o tom mluvíte. Teď jste změnil rétoriku, že je to nějaká kvóta a nevím co všechno. Samozřejmě jsou to nesmysly. Já vůbec nechápu, že si neuvědomujete, že vy jste normálně zradili voliče ODS, vy jste zradili voliče Spolu, protože se vymlouváte na ty nesmysly, že nám hrozí, nevím co, bankrot - to je lež samozřejmě - a nejste schopni sestavit rozumný rozpočet.

Ano, ty debaty o tom... U nás lidi chtějí vlastnit - není to jako v Německu, kde 70 % lidí je v nájmu - a samozřejmě i ČNB jim vzala tu naději. Teď ohlásili, že se něco ulehčí v rámci vyřizování hypoték. Ale ten základ, to nejdůležitější, že musíte zaplatit akontaci 20 %... V Brně mi říkal jeden pán, že u 2+kk on musí - nevím, tam to stojí snad pět milionů takový byt - tak musí dát milion a on na něj nemá.

Takže vy - a to ještě tady dohledám - jinak vy jste měli skvělý program, akorát vy jste na to na všechno zapomněli a jednoduše ho neplníte. Byl i hezký barevně, tady to mám. (Ukazuje do sálu.) Já vám připomenu, co jste měli v programu, samé fajn věci. Snížíme sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body. No, tak akorát jim navyšujete, jo. Zavedeme daňové prázdniny pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek. No, to určitě, berete jim to školkovné i tu slevu na dani.

Teď, představte si, co tady máte, pane premiére, v programu. Penzijní reforma. Základem reformy bude zaručený důchod navázaný na průměrnou mzdu. Jo, podepisuji, ale za vlády Babiše průměrnou mzdu, ne za vaší vlády. Jo, dejte zaručený důchod a navyšujte mzdy a je to vyřešeno, celá reforma, která neexistuje. Ta reforma neexistuje.

Počkejte, co tady ještě máte, že budete bojovat s odlivem dividend do zahraničí. No, to by mě zajímalo, jak tedy. Ale bylo by to fajn.

Když jste všechno rozprodali do ciziny a odchází 250, 280 miliard, tak by to bylo fajn. Tvrdě zakročíme proti nelegálnímu hazardu. Já jsem měl spíš pocit, že tam něco dlužíte nějakému sponzorovi, když to tady někdo už navrhoval, snížení té daně. Takže to byla jedna věc. No, a toto je ještě důležité. Teď to hledám. Tady jsem viděl někde ty hypotéky, ale já to nemůžu teď najít. (Hledá mezi materiály na řečnickém pultíku.) Že jste slibovali, že děláte něco s hypotékami. Takže to se asi...

Dostupné bydlení, strana 26, 25. Stavebník, jo: Zajistíme zvýhodněné hypotéky na první bydlení. Snížení povinné spoluúčasti. No, to by bylo super! Přímá pomoc státu se spoluúčastí. Bonus za každé narozené dítě! No, tak super! Tak proč to neuděláte? Toto je váš program. (Ukazuje program poslancům.) Barevně moc hezký. Spolu Česko dáme dohromady. (Cituje hesla.) No, vy jste to Česko úplně rozdrbali. Takže plňte ten váš program, tady máte skvělé věci a bude to v pohodě. Tak pokud vaši voliči, kteří vás volili a teď vidí, že vlastně všechno to byl jenom výmysl, tak já nevím, ale je možná, že jsou vám tak věrní, že všechno odpustí.

Takže ty majetkové daně - já tomu jako nerozumím. U nás si myslím, že je jiný sentiment a že byste měli z toho odejít. Potom tady mám, tak programové prohlášení vlády; já jsem vyhodnotil, tak já nevím, jestli bude zase nové nějaké. Jestli tedy veřejnost, novináři se na to neptají, že byste tedy po tom balíčku ho přepsali, jestli bude definitivní. Já mám takový pocit, že se to mění vlastně každý týden, ty vaše představy, co vlastně chcete dělat. Jak chcete plnit ty...Vy jste se vyjádřil, že završením úsporného balíčku - to není žádný úsporný balíček, ale daňový - jsme naplnili jeden předvolební slib. A já jsem nedohledal, jaký je to slib. Fakt jsem to nenašel, snažil jsem se.

Green Deal. No, prosím vás, ten Green Deal a ti vaši provládní novináři stále melou ten nesmysl. Stále říkáte, že já jsem měl podepsat nějaký Green. Žádný Green Deal jsem nepodepsal. My jsme vybojovali s vaším přítelem, polským premiérem Morawieckim, že Česká republika a Polsko a nikdo nemá žádný konkrétní závazek. To, že chceme snižovat emise, to je snad jasné, ne? To chceme, ale ne za cenu zničení Evropy, ne za cenu, že se vrátíme do jeskyň a budeme jezdit na kole nebo chodit pěšky. Takže už to přestaňte opakovat! Přestaňte to opakovat, protože to není pravda.

Za naší vlády na Evropské radě jsme udělali politickou dohodu, že se budou snižovat emise. A to přece nemůže nikdo nikomu vyčítat a hlavně jsme tam prosadili, že nemáme závazek 55 % snížit, nemáme závazek, takže to je jedna věc. Takže například Dánsko má 70 % výroby energie z obnovitelných zdrojů a my kdybychom měli 40, tak to je 110 děleno dvěma, tak je to akorát, to je 55. A to si myslím, že jsme tam ještě probojovali do závěrů taxonomii. Jádro. Ta Ursula teď říká, že jádro nemá být emisní zdroj. No to se úplně zbláznila. Takže tam jsme bojovali a vybojovali jsme to a já myslím, že vy v tom pokračujete, a to je dobře, že chceme to jádro. Takže ten skutečný Green Deal přišel až s vaší vládou. Až s vaší vládou. A vy jste například slíbil před volbami, že nedovolíte zákaz spalovacích motorů. A obviňoval jste nás, že neřešíme ty emisní povolenky. Já jsem navrhoval v září 2021, aby emisní povolenky byly maximálně 30 eur. To je spekulace! Někdo na tom vydělává. Ano, je to příjem rozpočtu, je to dobře, je to ten modernizační fond, akorát vám se to nedaří dostat do rozpočtu, ale ta směrnice MIFI měla být zrušena. Já doufám, že po příštích evropských volbách tohle skončí, protože to ničí průmysl. Sám komisařský Thierry Breton na rozdíl od toho šílence Timmermanse řekl, že pokud skončí výroba aut se spalovacími motory, tak bude 600 000 nezaměstnaných; 600 000 z automobilového průmyslu.

Váš problém je, pane premiére, že vy jste vůbec nepochopil, jak máte prosazovat ty zájmy v Bruselu. Vy jste vlastně tam ani moc nepospíchal, na rozdíl ode mě, který jsem tam spěchal a naše vláda vznikla 13. prosince 2021 21, už 14. prosince 2021 jsem - ne 2017, pardon, 2017 a už 14. prosince 2017 jsem tam seděl! Protože to je to místo, kde je potřeba bojovat za české zájmy! Já vím, že máte koaličního partnera a Piráti, když to vypadalo, že pan Bartoš bude premiérem, tak chodil po Evropě a oni by to dali, i dneska by předal řízení České republiky do Bruselu a do Evropského parlamentu. Vůbec nechápu, jak můžete mít, nechápu, proč vůbec máte ministra na EU, ale tam toho člověka, který mluví o tom, že bychom vlastně si chodili jenom pro příkazy do Evropy a plnili to, co si ti zelení fanatici vymyslí v té Evropské komisi, kterou nikdo nevolil, a co jsou úředníci, které tam posílají jednotlivé členské státy. Tak tomu jako nerozumím.

Evropská rada je místo, kde se tvrdě bojuje za ty zájmy. A bohužel vy jste to nevyužil v rámci českého předsednictví. No a samozřejmě, pokud se bavíme o například migraci, která teď znovu ožívá, zase někdo přichází, nějaké kvóty, tak ano, my jsme tady vzali stovky tisíc ukrajinských uprchlíků, stojí to plno peněz, i Polsko i Slovensko i Maďarsko i Německo, ale ten Brusel - a vy jste nevyřídil ani euro. Oni nám nic nedali.

Řecký premiér teď znovu vyhrál volby a jedno volební heslo bylo, že postaví téměř 200kilometrový plot s Tureckem. A historicky Řecko, Itálie, Španělsko - všichni dostávali miliardy eur, i když tu migraci organizovali pašeráci a byla to ilegální migrace. A my tady jsme přijímali a správně uprchlíky před válkou a na to nám nedala Evropská unie peníze? Na to jste si musel půjčovat? Tak já nechápu, proč jste to tam neprosadil, protože zkrátka je to špatně a minimálně nám to Evropská komise měla zaplatit. Normálně to měla zaplatit a měli jste společně bojovat, ale vy jste to neudělal a nakonec jste si na to půjčil. Mohl jste řídit Evropu, nedělal jste to. A nakonec to dopadlo, jak to dopadlo.

Mimochodem ten Green Deal, tu politickou dohodu tehdy jsme souhlasili s tím, že budeme používat jádro. A že každá země bude mít vlastní cestu, jak emisních cílů dosáhne. A až za vaší vlády, pane premiére, se řešila již detailní prováděcí klimatická legislativa, ten klimatický balíček Fit for 55, představený Evropskou komisí v létě 2021.

A právě tady nastal průšvih a selhání vaší vlády pětikoalice a ten balíček byl navržen nevýhodně pro Českou republiku. A právě tady měla být vaše vláda a samozřejmě jako premiér jste měl být tvrdý. A vy jste udělali pravý opak, všechno jste podpořili a zpět výměnou jste získali žalostně málo. Snad jen ty povolenky zdarma pro teplárny, ale já chápu, že je tam Topolánek, tak nevím, co tam bylo, jaká motivace. A to je všechno. Není pravda, že jste se museli držet mantinelů, které dojednala naše vláda. Žádné mantinely nebyly. Byla to jen deklarace politická, žádný závazek tam nebyl. Vy jste měli pokračovat v nastaveném směru a zajistit, aby se české zájmy dostaly i do prováděcí legislativy, což se nestalo, a klidně blokovat Evropskou unii po nezbytnou dobu. Například jak byly sankce. To my bychom dělali. Většina zemí Evropské unie čas od času bouchne do stolu - a není to jen Maďarsko, jak se někdy říká. Rozdíl je v tom, že ty velké státy to nemusí dělat tak nahlas. Německo si také prosadilo podporu svým občanům a firmám ve výši 200 miliard euro, i když se to většině Evropské unie nelíbilo. Syntetická paliva, a to je samozřejmě nesmysl, to je výmysl, protože neexistují ani možná v laboratořích, tak to tam prošlo vlastně díky bloku Německa.

A vy jste měl trvat alespoň na jedné z následcích věcí: Zastropovat emisní povolenky v čase. A já jsem v září 2021 říkal 30 euro, prosadit možnost financovat jádro z Modernizačního fondu. A nic z toho není. Takže co udělala vaše vláda pro to, aby ten balíček odmítla nebo výrazně změnila? V podstatě nic, šli jste na ruku Evropské komisi. Dokonce Ursula von der Leyen chválila české předsednictví, že mu jde klimatická politika. Ano, v čase, když ona byla zvolena za předsedkyni Evropské komise, tak samozřejmě ten parlament byl totálně zelený. Teď už to trošku bledne, ta zelená. Někteří na to upozorňují, že ten Green Deal je třeba zásadně přehodnotit po agresi Ruska na Ukrajině a v rámci toho, co se stalo v rámci této hrozné války.

Sliboval jste povolenky, výsledek katastrofa. Schválili jste, že jich bude méně, tak logicky je vyšší cena. Nezastropovali jste cenu, rezerva - nástroj pro korekci ceny povolenky použitelný až po půl roce extrémně drahých povolenek. Průmysl přijde o povolenky zdarma výměnou za zavedení klimatického cla, které se bude opírat o pravdivost certifikátu z třetích zemí a pro kritické zboží. No, já jsem na to zvědav, jak tohle může fungovat. To je absolutně chiméra. A pokud samozřejmě to zavedou proti celé Asii, proti Číně, Indii, Turecku já nevím komu, no, tak já jsem na to zvědav, co to udělá, jestli se nedostaneme do nějaké šílené obchodní války.

Schválili jste zavedení druhého trhu s povolenkami pro rodiny. Takže naši lidi budou platit povolenky pro rodiny, které jezdí autem a sami si topí. Já vůbec nechápu, proč jste vlastně teď zakázali prodej těch kotlů na uhlí, když výrobu jste nezakázali. Prostě zakázali... V okolních státech to není, nechápu to.

Zákaz spalovacích motorů. Vy jste sliboval, že ho odmítnete, ano, a potom jste pro něj hlasovali v ministerské radě. A já nevím, jestli ta Hubáčková neměla mandát, ale to je vaše zodpovědnost. Já vím, že nemluvila anglicky, ale to je jedno. Zajíček... Kdo tady vlastně měl ty výsledky v rámci toho předsednictví? No Zajíček, to byl skutečně nejlepší úředník a já se nedivím, že si ho pan prezident tam vzal, protože to je skutečně člověk, který by mohl dělat určitě dobrého ministra zahraničních věcí zítra nebo toho vašeho poradce pro EU.

V březnu 2023 Ursula von der Leyen prohlásila, že jaderná energie není strategická po dosažení EU klimatických cílů. No, to je neuvěřitelné. Jak to může vůbec říct? Já nechápu, proč jste neprocestoval. V návrhu EU, který identifikuje strategické technologie, je jádro sice uvedeno, ale získá jen dílčí výhody oproti OZE. Mimochodem to OZE po tom vašem solárním tunelu, teda to byl Topolánkův solární tunel, který stál daňové poplatníky 600 miliard, tak teď lidi, firmy investují do solárů akorát, nechtějí je připojit a taky, pokud je všechny připojí, tak jsem zvědav, když bude svítit slunce, co to bude dělat s tou celou soustavou. Takže nechápu, nechápu, jak si to dovoluje říct vůbec. Jako to jsou úředníci, Evropská rada má říkat, úředník by měl exekuovat. I když já chápu, že ta politika je taková, že před italskými volbami Ursula vyhrožovala Italům - zvolíte Melonii, nedostanete peníze. No a Orbán, to známe, u mě to byl střet zájmů vymyšlený samozřejmě. Oni by chtěli všechno za nás rozhodovat. A vy jste tam měl bojovat za naše zájmy jako svrchovaný premiér České republiky. Takže je to nepřijatelné. Rozvoj jádra je součástí energetické strategie. My jsme připravili teď Dukovany, vy v tom pokračuje, to je super.

Teď mě napadá další taková lež, která tady byla v tom mediálním prostoru těch médií, co vám pomáhají, a to je, že údajně Havlíček měl nějakou slabost pro Rusko. Žádnou neměl. Žádnou neměl. Akorát ti novináři nenapíšou, že ve finále tendru na Temelín byl Rosatom, ano, vážení občané, spoluobčané, Rosatom a Westinghouse. A vy jste seděl v té vládě i s panem Stanjurou. Jo, takže vy jste pustili do finále ruského dodavatele. A tady když připravoval kolega Havlíček ten tendr, tak jsme, ano, dělali bezpečnostní audit a ty lži, které stále někdo opakuje... Opak je pravdou. A můžeme se tady bavit o tom, jakou my jsme měli pozici vůči Rusku, když za naší vlády jsme se stali druhý největší nepřítel po Spojených státech.

Takže to předsednictví. Nechápu to, nechápu, proč se Ursuly bojíte, proč jste tam neprosazoval naše zájmy. No a samozřejmě ten Timmermans, to je blázen, ten chce zničit tu Evropu, je to šílenec. A pokud on vás taky pochválil, no tak to už je úplně katastrofa.

Takže 27. června 2022 Hubáčková na Radě ministrů životního prostředí zvedla ruku pro konkrétní návrhy Fit for 55. zákaz spalovacích motorů 2035, rozšíření emisních povolenek na domácnosti. Tohle všechno je negativní dopad. Nevím, proč neprotestujeme. A vůbec ta V4, kterou jste vlastně de facto rozbil, tak kolik V4 vyrábí automobilů? U nás je to 1,5 milionu, Maďaři, Slováci, ti mají ještě víc. Já nevím, teď si budu vymýšlet, možná 5 milionu automobilů? A všichni po těch letech, co investovali miliardy do snížení spotřeby, do snížení emisí a dosáhli fantastických výsledků, tak teď někdo přijde a řekne - konec! Já nevím, já jsem nikdy neslyšel, vy jste se k tomu nikdy nevyjádřil. A pokud to Hubáčková podělala, no tak máte možnost to napravit a dát si to do programu do evropských voleb. My to určitě tam budeme mít. Proč by někdo nám diktoval, že tady máme mít jenom auta, elektroauta? Proč? To, že v Mladé Boleslavi - a byli jsme tam teď - celé vedení je německé a z našich už tam nikde nezůstal. A vlastně nikoho to asi netrápí, co se stane, když - já doufám, že se to nestane - tak je to nenormální.

Potom čtu, že Čína navýšila zásadně export elektroaut. No a to jejich elektroauto stojí údajně 700 tisíc. Já jsem si to enyaqa koupil za 1,6, takže půlka.

A samozřejmě to, co jste tam dojednal, ty emise na auta, tak Fabie... Tu ani nebudou vyrábět, ta zdraží o 200 000. A to jsou ty dopady na naše lidi. A my se musíme tomu bránit. A vy jste to bohužel nevyužil. Ničení průmyslu. Vždyť investoři - proč by měli ve finále jednak u nás investovat, když tedy ani nevědí pořádně, jakou vy máte strategii, hlavně daňovou? Ale vždyť ti ostatní nás převálcují. V Asii se ptají, co tam máte za problém s energiemi? V Asii není žádný problém.

Za českého předsednictví, za vašeho předsednictví, pane premiére, které je jednou za třináct let, ta dohoda je katastrofální. Zákaz spalovacích motorů od roku 2035. Rozšíření emisních povolenek pro domácnosti od roku 2027. Ano? To znamená, rodinný dům, co topí uhlím a plynem, byty, co mají plynový kotel, osobní auta na benzín a naftu. Vznikne nějaký fond. Zase tam budou něco rozdělovat. Sociálně klimatický. Ano. A průmysl bude postupně přicházet o povolenky zdarma. A samozřejmě je tu riziko, že některé fabriky odejdou. Odejdou do Asie nebo do Spojených států.

V rámci našeho předsednictví a energetické krize jste nedokázali prosadit iberijský model, strop ceny plynu pro výrobu elektřiny - to jsme my doporučovali - udělalo to Španělsko, proto mají nejnižší inflaci. A my z toho máme ten nesmysl windfall tax. Mluvili jste tam o energetické radě, jak všechno bude fungovat, jak všichni společně. Mě strašně bavilo, jak někteří vaši ministři říkali, že když nebude plyn, tak Němci odstaví svoje fabriky a budou dodávat nám. No, tak to určitě! To jsem si zažil v rámci boje o vakcíny a ochranné prostředky, jak Angela byla s námi solidární tak, že zařízla Kurze i mě, a nerozdělovalo se to podle počtu občanů, ale podle toho, kdo byl v EPP a který poslouchá. Takže předsednictví vůbec nepřispělo k tomu, že budeme stavět jádro. A neudělal jste pro to téměř nic.

Taxonomie? Vy to stále vykazujete, že vy jste, ano, možná jste v tom pokračoval. Ale bylo to za nás. Byly to noci, kdy tehdy rakouská premiérka tam ještě i brečela, protože jsem to zkrátka blokoval. A tam je ten boj - boj za české zájmy. Naše předsednictví akorát udělalo užitečného idiota k prosazení zájmů Evropské komise a Německa díky tomu, že zkrátka jste to nezvládli. Ursula vás pochválila. Ano, ona musela políbit prsten v Evropském parlamentu Zeleným, jinak by ji nezvolili. To je ta bilance. A samozřejmě je to špatně.

Mě strašně zaujal tady článek, kde je rozhovor s Alexandrem Vondrou. Titulek je: Evropská komise nás podrazila. Běžní lidé nebudou mít na auta, říká váš europoslanec a pravděpodobně lídr vaší kandidátky do evropských voleb. Co se tady píše? Evropská komise nedávno ke všeobecnému zděšení představila novou regulaci automobilů, známou jako Euro 7. Podle mnohých kritiků by zavedení této normy do praxe znamenalo likvidaci automobilu jako dopravního prostředku pro široké vrstvy. Jedním z nich - který to tvrdí - je i Alexandr Vondra, europoslanec za ODS a zpravodaj normy v Evropském parlamentu. V druhé půli rozhovoru pak probíráme budoucnost V4, organizace, kterou Vondra pomáhal zakládat - no, představte si, to ještě Václav Havel zakládal - a proti které se nedávno vymezil nový prezident Petr Pavel, se tady píše.

Otázka: Jste velkým oponentem chystané normy Euro 7. Co vám na ní nejvíc vadí? Evropská komise nás podrazila. To je zajímavé. Tak proč jste se nechali podrazit? Její místopředseda pro Green Deal Frans Timmermans - to je ten šílenec, normální magor, kterého my vé čtyřka jsme zabránili tomu, aby tenhle člověk se stal předsedou Evropské komise, on měl se stát radši Borrellem a měl dělat zahraniční věci, tam by se ten jeho charakter strašně hodil. A místopředseda pro Green Deal Frans Timmermans opakovaně sliboval, že projdou-li nulové limity na CO2 u osobních aut v roce 2035 - ano, to je to, co jste slíbil 19. prosince 2021 v neděli, jste to slíbil v médiích, a nesplnil - tak Euro 7 bude jenom taková light verze, říká pan Vondra. Když ji pak loni v listopadu zveřejnil, bylo to všechno jiné, jenom ne light verze. Návrh je velmi tvrdý, může mít dalekosáhlé důsledky, ne někdy za deset let, ale prakticky okamžitě. Je to útok na automobilitu jako takovou. České předsednictví, jinak říká úspěšné - no, dobře, tak je z ODS, co by měl říkat - udělalo jednu chybu, když paní ministryně Hubáčková slibu uvěřila a nechala v říjnu ty limity na CO2 schválit v trialogu. A vy jste jí nedali mandát na vládě? Za nás ministři, když šli do Bruselu, tak měli mandát, musela jim vláda schválit mandát. A přece ten Zajíček tam musel s ní sedět, nebo někdo? Přece není možné, aby Hubáčková si tam dělala, co chtěla. A pochybuji tedy, že by ona vyjednávala s Timmermansem. Takže uvěřila slibu a nechala v říjnu ty limity na CO2 schválit v trialogu. Měla to odsunout, až uvidíme návrh na Euro 7, a nenechat se uchlácholit Timmermansovým šidítkem. Nemůžeme jen důvěřovat, musíme prověřovat. No, jasně. Tak hlavně Evropské unii, kde je brutální boj. Všechno v EU je tvrdý - no vidíte, tady to říká - všechno v EU je tvrdý výměnný obchod. Ale to vy jste nepochopil, že je to tvrdý výměnný obchod. Deal musíme dělat ve dveřích a nenechat dveře zaklapnout dřív, než dostaneme protihodnotu. Správně, akorát jste to nezvládli.

Změnu tedy tlačí Evropská komise? Ptá se tady nějaký redaktor - Ondřej Šmigol, nebo jak se jmenuje. A pan Vondra odpovídá: Komise, Timmermans a pak zelenosocialistická koalice v Evropském parlamentu - no, prosím, ale s tou sedíte ve vládě, to jsou Piráti, přeloženo volně na české poměry. Ale na rozdíl od dekarbonizační legislativy, kde se autoprůmysl předem podvolil, tak tady je jeho odpor silný a tvrdý. Ty problémy jsou trojího typu. Zaprvé návrh Euro 7 je vztažený na všechno. Na osobní auta, dodávky, náklaďáky i autobusy. No, tak nebude jezdit nic. Všechno se hází do jednoho pytle, což je nesmysl a působí to potíže. Zadruhé, pokud jde o auta se spalovacím motorem, návrh rozšiřuje požadavky na snižování jiných emisí, než je CO2, a hlavně zavádí jejich on-line monitoring, jestli se ty normy plní v jakýchkoli myslitelných jízdních situacích. Dovedeno do absurdity, pokud někdo pojede po dálnici 200 kilometrů za hodinu - tak to jedině v Německu snad, u nás ne - čili překračuje povolenou rychlost a přitom zvyšuje své emise, tak to je přece práce pro policii. Proč by za to měli pykat automobilky a řidiči, kteří jezdí spořádaně? Správně. Jasně.

Otázka: Jak má tento on-line monitoring probíhat? Pomocí různých softwarových zařízení, která by se musela instalovat do aut. Šílené. Bude zase nějaké šmírování. Dojde k tomu, že kvůli nákladům na zabudování systémů do aut automobilky fakticky přestanou vyrábět levnější auta se spalovacími motory, u nás typicky Škodu Fabia. O tom jsem mluvil, že Škoda Fabia by se zdražila, nevím, někteří říkají 120 000, druzí 200 000. A to v podstatě hned. Automobilky tím otevřeně vyhrožují, protože vzniklé náklady nejsou schopny schovat do marží. U aut vyšší kategorie typu Škoda Kodiaq, které stojí přes milion, jsou schopny to schovat, protože zákazník tam až tak nehledí na to, jestli zaplatí o 100 000 víc. Proto otevřeně říkají, že pokud Euro 7 vstoupí v platnost tak, jak je navržené, ukončí výrobu menších aut ne v roce 2035, ale v roce 2025 nebo 2026. Ano?

Takže když jste se v rámci toho předsednictví nechali obelhat Timmermansem, ano, a naštěstí po vás přišlo Švédsko a tam potom pan Kupka začal chodit do televize a říkal, jak budeme bojovat, ale byli jste tam půl roku. Vy jste se absolutně na to nepřipravovali, na to předsednictví! Vždyť vy jste měli obrovskou výhodu. Tam byl Macron před vámi, Francie, ne? Ten měl několik mimořádných Evropských rad. Vy jste mohl požádat o svolání Evropské rady. Tam jste to mohl přednést, neudělal jste to. Macron si tady udělal svůj summit v Praze. Všechno špatně. Takže Euro 7, já pevně věřím a doufám, že teď, když už jste to tedy podělali, zkrátka se vám podaří najít spojence a že to nenastane, protože by to byla úplná katastrofa.

Já jsem tady minule zveřejnil jeden takový komentář. Nadpis je: Uhlí a plyn jako veřejný nepřítel. Zatímco Ministerstvo životního prostředí se od roku 2025 chystá zakázat prodej kamen na uhlí, které zásobují levným teplem stovky tisíc českých domácností, vůbec nechápu proč, a ještě chcete zakázat uhlí ještě dřív, než to mají například Němci. Vůbec nerozumím tomu! Tak bruselští byrokraté chtějí od roku 2029 rovnou zakázat plynové kotle. Takže ani kotle na uhlí, ani plyn, nevím, jestli zakážou i to dřevo. To vše v době, kdy stále ještě doutná energetická krize a vývoj války na Ukrajině může být jakýkoliv.

Takže také máte pocit, že se vláda pana premiéra Fialy a Brusel úplně pomátly? Ministerstvo životního prostředí chce zakázat hnědé a černé uhlí, antracit, koks i výlisky z uhlí. Přitom dřevo a uhlí nabízejí nejlevnější variantu vytápění, která za rok domácnost přijde na necelých 50 tisíc korun, zatímco u plynu to je dnes asi 80 tisíc. Ceny ale skokově vzrostou a už v roce 2027 kvůli Fialově vládě, která v Bruselu prosadila proti zájmu České republiky emisní povolenky pro domácnosti a osobní dopravu, což v praxi bude znamenat zvýšení cen paliv, uhlí, plynu, benzinu a nafty, přitom premiér před volbami sliboval, že zatočí s povolenkami. V Bruselu si ale pana premiéra rychle ochočili. Ještě stupidnější, jinak to říct ani nejde, je Evropskou komisí navrhovaný zákaz plynových kotlů od roku 2029. V rámci svatého tažení proti všemu, co produkuje emise, chtějí eurobyrokraté donutit lidi kupovat si tzv. hybridní kotle, tedy plynový kotel napojený buď na solární panely, nebo na tepelné čerpadlo. Za takový kotel bude muset domácnost zaplatit 100 tisíc korun i víc. V rámci EU by šlo o desítky milionů plynových kotlů, které by se postupně musely vyměnit. V řadě budov by je navíc z technických důvodů nebylo ani možné namontovat a samozřejmě nikdo ani nedomýšlí, kolik hluku zejména ve městech by produkovalo tolik tepelných čerpadel.

Když jsme byli ve vládě, nešli jsme formou zákazu a restrikcí, ale formou pobídek. Ano, my jsme to tak dělali. Kotlíkové dotace. Rozjeli jsme úspěšný program kotlíkových dotací, kdy se podařilo vyměnit přes 120 tisíc nejstarších a nejvíce znečišťujících kotlů na uhlí první a druhé emisní třídy, často právě za moderní plynové kotle. Ve stovkách obcí se tím v topné sezóně zásadně zlepšila kvalita ovzduší, proto by se mělo pokračovat v dotačních programech i na další typy kotlů na pevná paliva třetí emisní třídy, kterých je v České republice stále asi 200 tisíc.

Kromě toho navrhujeme dotacemi podporovat i výměny, ano, ty dotace, které pan premiér nemá rád, ale dotace vymyslel Brusel, Brusel je vymyslel, tak mohli jste je tedy zakázat, když vadí. A ještě mě napadá v rámci toho daňového balíčku, vy tam mluvíte o tom, že zrušíte nějaké dotace, ale nikdo se nikdy nedozvěděl, jaké to vlastně jsou. To byste také mohli zveřejnit.

Takže my navrhujeme dotacemi podporovat i výměny starších plynových kotlů za nové kondenzační, případně za tepelná čerpadla. Ale absolutní zákaz prodeje moderních uhelných, nebo dokonce plynových kondenzačních kotlů je nedomyšlená hloupost, která sníží konkurenci na trhu, zvýší ceny a lidem dál srazí životní úroveň. Bohužel. Chudoba. Tyto dva nesmyslné zákazy jen podtrhují, proč bychom měli příští rok v eurovolbách vymést zelené fanatiky v evropských institucích a v roce 2025 samozřejmě také jít do vlády a dát naši zemi zase do pořádku. Tak to byl ten komentář.

A teď ty důchody. O nás pan premiér opakovaně říká, že jsme populisté a extremisté a já nevím, co všechno, a hnutí ANO vždy stálo na straně sociální spravedlnosti a sociálního smíru. Já se nestačím divit, jak v televizi pan předseda odborů vlastně servilně děkuje panu ministru financí, že ho přijme. Na mě řvali s Maláčovou a on: jo, děkuju, vy mě přijmete? To je úžasné. To je úžasné! Podívejte se na tu tripartitu, co to tam je. Jeden odešel, ten má pár autobusů a kamionů, teď tam přišel někdo druhý. To je ten Svaz průmyslu, který dohlížel na to, když z Nové Hutě Lakshmi Mittal vytáhl 52 miliard dividend, a nikomu to nevadilo. Novou huť. A teď předsedá těm bytům, které Bakala ukradl horníkům. Tak to jsou novodobí představitelé Svazu průmyslu. A za Hospodářskou komoru je tam politik za ODS, ale Česká televize už mu nepíše ODS, tak víme, jak to všechno... Takže je tady všechno. Je to pokryto, mají všechno, takže tripartita - nás tam drtili a my jsme to i uznali. A hlavně díky Dáše Žitníkové, která byla urputná, a vždycky jsme se domluvili, dostali zdravotníci tolik peněz. Ano. A fungovali jsme. Tady máme servilní tripartitu. Dobře vidí, co dělá tahle vláda, ale bude to pokračovat, ty tiskovky a úžasné a tak dále. Tak ještě dobře tedy, že my můžeme na to poukazovat a protestovat.

Takže k těm důchodům. Ano, my jsme, pokud chcete, populisté, protože my vnímáme požadavky lidí, kteří nesouhlasí s vládou. Nastudujte si to v té Wikipedii. Populista není negativní slovo. Peuple, to je pofrancouzsku lid. Takže ano, my jsme tady pro lidi. Můžou se všichni smát a tak to bylo. Hnutí ANO vždycky tady bylo pro lid. A byli jsme hlavně k dispozici všem. Dneska údajně dostat nějakou schůzku u nějakého ministra... Já jsem všem odpovídal na esemesky. Mně všichni psali, my jsme to vyřizovali na telefonu a tahle arogantní vláda to vůbec neřeší, ale oni jsou rádi. Já tomu rozumím, protože oni to válcují. Nebudete hodní, nedostanete příspěvek, ty svazy. Mimochodem mě teď napadlo, jak jsem byl v Lysé nad Labem na Natura Viva, tam také ještě nezavítal žádný ministr.

Rybáři, ne, nasadí, jo, já jsem tam byl s profesorkou Adámkovou, ona je za myslivce, střet zájmů, ona střílí ty zvířata, já je hladím. A to je jedno. Takže ti rybáři nasadí ryby za 250 milionů a za 100 milionů to ty vydry a kormoráni nebo co to je, sežerou. No, tak potom honitby, někdo lobbuje zase, aby honitba byla menší, zase nějaký lobbing.

Včely, jo, normálně jim vzali peníze. Ne, zahrádkáři, ti jsou šťastní, že jsem tady prosadil ten zahrádkářský zákon, když nás paní Richterová školila z toho covidu, tak říkám, prosím vás, pojďme řešit ten zahrádkářský zákon.

Takže je potřeba i tady se jich zeptat, s nimi nikdo nemluví, byl tam nějaký politický náměstek z Ministerstva zemědělství a paní Kovářová také, ale oni na ně zkrátka kašlou.

Takže my jsme měli jiný přístup. My jsme byli tady pro lidi, my jsme tady byli pro všechny, snažili jsme se a také jsme měli nějaké výsledky a jsme na to pyšní, že jsme zlepšili životní úroveň lidem. A bohužel jsme v tom nemohli pokračovat. A měli jsme samozřejmě vždycky na paměti naše důchodce, matky samoživitelky a zdravotně postižené občany. Tak pokud berou zase důchodcům peníze, pokud nechtějí dávat příspěvek na péči, tak to je skutečně katastrofa.

Takže naším cílem vždy bylo, je a bude ukázat úctu ke stáří a podporovat ty, kteří byli v minulosti opomíjeni tradičními stranami. Za našich vlád jsme proto důchody zvyšovali, aby naši senioři měli důstojný život, a to byla naše priorita. A mimochodem, tahle vláda nemá žádné číslo v tom programu. My jsme tam měli plat učitelů, měli jsme tam čísla. Já mám rád čísla. Oni nemají žádné číslo. Vždycky tam mají - pokud to finanční situace dovolí. Tak to tam mají. Není tam nic.

Takže nám záleží na tom, aby naši senioři měli důstojný život. Já považuji za absolutně skandální, že vlastně tady bylo řečeno, že - já nevím, to snad ani úředník nemohl vymyslet, nebo to vymyslel pan ministr financí, že důchodci je hospodářská škoda. Hospodářská škoda. Takže naši důchodci jsou pro tuto vládu hospodářská škoda. To je jako neskutečné. Jak můžou vůbec mluvit o lidech, kteří vybudovali tuto zemi, naši zemi, jak takhle můžou vůbec o nich mluvit a se k nim chovat a tak dále.

My jsme chtěli, aby naši senioři měli důstojný život, proto jsme snižovali DPH na léky, navyšovali jsme ty důchody. Měli radost z těch slev, byly neuvěřitelné příběhy, kde ta babička nejezdila za vnučkou do jižních Čech, protože zkrátka neměla na jízdenku. A toto všechno skončilo a samozřejmě je to špatně.

My jsme splnili naše sliby vůči důchodcům za naší vlády a protože tahle vláda vlastně ten hlavní nepřítel je naše vláda, tak všechno, co my jsme dělali, tak oni se snaží to likvidovat. My jsme posílili také podporu pro zdravotně postižené občany, zvýšení příspěvku na péči, zvýšili jsme rodičovský příspěvek na 300 tisíc, z 220 na 300. A v programu jsme měli 400 tisíc. A po - já nevím, kolik tam je, 550 dní tato vláda tam je a nakonec pan premiér po roce a půl řekne, že tedy asi jo, rok a půl. A každá ta strana říká něco jiného. Takže ani vlastně nevíme, co se navrhuje.

My jsme poskytli podporu pěstounům, zavedli jsme náhradní výživné pro samoživitelky, ukončili jsme ústavní péči pro nejmenší děti, zaměstnancům jsme odstranili karenční dobu a zavedli elektronickou neschopenku.

No a samozřejmě i když přišla pandemie, tak se nám podařilo udržet míru chudoby a nezaměstnanosti jako na jedné z nejnižších úrovní v celé Evropské unii. Ano, o tom, že jsme předávali zdravé finance a mimochodem jsem zapomněl, že vlastně dneska jsem byl u Xavera a slíbil jsem mu, že řeknu tady na mikrofon, že vlastně tenhle graf (Ukazuje do sálu graf.) jsem ukázal poprvé u něj, tak se podívejte na můj rozhovor u Xavera v radiu, já vím, že není oblíbený u mainstreamu, ale tam mě aspoň nechají mluvit, k Moravcovi už nechodím, to je zbytečné, no a na Primě to také bylo jako že když jsem chtěl reagovat, tak padla další otázka, ale dobrý.

No, takže my jsme, a znovu to zopakuji, 21 předali zemi takhle - inflace 5,4 %, šestá nejméně zadlužená, devátá nejvíce prosperující, růst reálných mezd 8,2 % a snižování daní o 504 miliard a 229 miliard do zdravotnictví a pan Kupka měl připraveno 300 km dálnic a obchvatů, tak stačí, doufejme, že pan Stanjura mu nevezme ty peníze, takže když to tu porovnám, vláda Petra Fialy inflace 16,5 teď, třetí nejvyšší v Evropě, zadlužujeme se nejrychleji, když slibovali, že nebudou, propad na osmé místo, index prosperity propad o tři místa na dvanácté, největší propad reálných mezd ze zemí OECD, plán na zvyšování DPH, vodné, stočné, teplo, léky a další. Právě to, co lidi potřebují. Nedostupné léky a tak dále. Takže to jsou čísla. To je Eurostat, to je Český statistický úřad.

A my jsme, ano, to už všichni zapomněli, jak jsme začínali v roce 2014, kde pan premiér říká, že to byla socialistická nebo nevím jaká a pan Jurečka tam byl s námi tehdy, co jsme všechno dělali. A bylo to naše hnutí, které skutečně navyšovalo důchody a platy a nejen před volbami, ale po celou dobu našeho působení, plnili jsme ty čísla a tato vláda zkrátka nemá nic.

Mimochodem, i tehdy jsme starším 85 let navyšovali důchody o tisíc korun měsíčně. V prosinci 2020 jsme kvůli dopadu covidu dali každému seniorovi jednorázový příspěvek 5 tisíc korun.

Takže ve vládě jsme se snažili napravit letité křivky. 2019 jsme zvýšili základní výměru důchodů z 9 na 10 % průměrné mzdy, to znamenalo více peněz pro lidi s nízkými důchody. A zavedli jsme to výchovné.

A teď vy to všechno chcete těm důchodcům vzít a mě fascinuje to, jak pan ministr Jurečka tady ukazoval nějaký graf, nevím, do roku 2050. Vždyť to Ministerstvo financí teď předkládá návrh rozpočtu na 24 a výhled do 26. A kdo tedy ví, co bude 27, 28, 29 a tak dále? Na základě čeho to někdo může tvrdit? My jsme měli dva roky přebytkový důchodový účet. A když jsme končili, tak byl téměř ten výsledek vyrovnaný, takže mě jen fascinuje i to, že když někdo nás obviňuje, že jsme měli udělat, a to opakují média, samozřejmě, protože média jsou na straně pětikoalice a když to tady najdu, tak tady je náš program, o té důchodové reformě, to někdo říká, že jsme se zavázali dělat důchodovou reformu. Ne, my jsme měli v programu - sestavíme odborný pracovní tým pro důchodovou reformu, který zhodnotí dosavadní návrhy, aktuální situaci a předpokládaný vývoj a předloží návrh řešení, které zachová stávající nároky, definuje standard plošného zabezpečení ve stáří na principu solidarity, posílí princip zásluhovosti a bude motivovat lidi v aktivním věku, aby využívali podporované formy individuálního zajištění na stáří.

Ano, tak toto jsme my udělali. No a předsedkyní se stala paní Nerudová. To jsme netušili, že vlastně je to už prezidentská kampaň. A teď pan premiér říká, že my jsme nic neudělali. Ministr Jurečka říká, že chce stavět na výsledcích této komise, kde byly mimochodem všechny strany. A paní předsedkyně komise nás kritizuje samozřejmě, protože teď potřebuje urvat nějakou tu funkci někde, když tedy neuspěla jako prezidentka. Takže já tomu nerozumím. Takže neříkejte, že my jsme slíbili - ano, já jsem si v určité chvíli myslel, že se to dá zvládnout, ale když jsem chtěl vysvětlení po kolegyni Maláčové, aby mi vysvětlila tu důchodovou reformu, kde jsou ty příjmy, protože výdaje umí každý, no tak nebyla schopná, paní Nerudová taky ne, takže byly u toho. Pan Jurečka říká, že to super, že budete pokračovat. Koalice spolu má tam vazbu na průměrnou mzdu. To není špatné, zaručené, ale musí tam být ta záruka, že ty mzdy pojedou nahoru. Takže to jsou stále ty dezinformace v tom mediálním prostoru. A samozřejmě když to ta média stále opakují a nahrávají vám, tak to je potom těžké stále vyvracet ty nepravdy.

Takže ten rodičovský příspěvek, to jsem zvědav, jak to dopadne tedy. Slevu na jízdné jste vzali. Zajímavé je, že tedy teď chcete zrušit tu inflační doložku. A já se chci zeptat pana premiéra, proč to nezrušil církvím? Proč tam církve dostanou miliardy z inflace? No tak důchodcům to berete a ty dostanou desítky miliard navíc a ti naši důchodci, kteří budovali naši zemi, tak jim to chcete vzít. Takže to se mi zdá být nespravedlivé. Je to špatně a doufám, že se postavíte na stranu spravedlnosti a důstojnosti pro naše důchodce a že nebudete stále jim brát peníze, protože si to zkrátka nezaslouží.

No, já jsem předtím, než jsem šel do Partie proti panu premiérovi, tak jsem dostal tady od jednoho důchodce dopis. On chtěl, abych to tam četl. Tak tam prostor samozřejmě nebyl, ale tady vám to přečtu, abyste věděli, jak naši důchodci, v jaké jsou situaci - Dobrý den, pane Babiši. A ani nevíte, jak mě trápí, že se k vládě dostala tahle banda chaotických asociálů. - No dobře, asociál ano, se omlouvám, jenom cituji. - V prosinci totiž budu mít šedesáté narozeniny a vzhledem k tomu, že mám problémy se zády a celkově pohybovým aparátem, ale na invalidní důchod to zase není, tak jsem viděl jako jediné východisko z této situace, že v srpnu zažádám o odchod do předčasného důchodu od 27. prosince. Neumíte si představit, jak se mi zhroutil svět, když ministr práce a sociálních věcí Jurečka vylezl se souborem šikanózních změn parametrů pro předčasné důchody. Místo třiceti pěti odpracovaných let rovnou čtyřicet, změnou koeficientu pro ještě větší krácení důchodů za předčasnost, zastavení valorizace po dobu předčasnosti. Ale to nejhorší - místo současných možných pěti let předčasnosti na pouhé tři roky. Ale to úplně nejhorší je překotné a neočekávatelné uvedení v platnost hned v průběhu roku z měsíce na měsíc rovnou od letošního září. Přitom ještě v březnu ubezpečovali občany, že připravovaná reforma se v žádném případě nedotkne lidí 50 plus, protože změny důchodového systému musí být v předstihu, aby se lidi mohli připravit. A největší demografický nápor začne až za někdy. Najednou si potichu schválí v podstatě zrušení předčasných důchodů. Ano, nejdřív pan Jurečka vyzýval, teď to vypadá, že dělá všechno pro to, aby je nedal. A to ještě na konci roku vybízeli lidi - ano, tady se to píše - ať si zažádají o předčasný důchod nebo alespoň spekulativní fixaci výpočtu důchodu, protože to je výhodné. A aby ještě více zvýšil atraktivitu důchodu hlavně pro ženy a od ledna spustil výchovné za 20 miliard ročně, aby ještě více zahltil Českou správu sociálního zabezpečení. No a teď, když vidí, co způsobil, a všichni už zažádali o předčasný důchod, tak těch pár set čerstvých šedesátníků, co by ještě zažádali od září do konce roku, takhle neočekávatelně a asociálně hodí přes palubu. Trochu problém je, že takto brutálně diskriminovaná je poměrně malá skupinka lidí, protože ti, co jim bude 60 do září, jsou šťastní, že to ještě stihli. Těm, co teprve bude 58, zase mohou doufat, že až se vrátíte do vlády, tak tuto asociální prasečinu novým šedesátníkům zase zlidštíte. Pro ty, co jim bude 60 od 1. ledna, je to taky hrozná rána, ale ti asi trochu očekávali, že od Nového roku vláda zavede všechny změny k horšímu. No, a my jsme rádi samozřejmě, že paní Nerudová to řekla naplno, že vlastně kvůli prezidentským volbám se všichni tvářili úžasně a potom - já jsem to i vlastně říkal dopředu.

Na rozdíl od těch všech jejich balíčkových škrtů a změn, které jsou v budoucnu vratné a napravitelné, tak tato diskriminace nynějších padesátidevítiletých seniorů zničí jejich životy už nenapravitelně a doživotně. Ještě mě napadlo, jak skvěle by bylo pro lidi, kdyby si vyměnili ministerstva. Pasivní ministr Válek za - paní Černochová už odešla - a že by šla na zdravotnictví, no moje řeč. Kdyby byla na zdravotnictví, tak by tam bylo plno peněz.

Zdraví vás Radek a posílá vám námět na pár otázek na pana Fialu k závažnému tématu. Tak kdyby se vám některá z otázek hodila, abyste ho dostal do úzkých - ale pan premiér to má nacvičené, on to stále opakuje deset let ty nepravdy - budu rád. Za prvé. Co mají dělat šedesátiletí senioři, kteří už mají zdravotní problémy a pracovní nasazení už nemohou zvládnout, ale na přiznání invalidního důchodu to ještě není? Otazník. Za druhé. Uvědomuje si vláda, že zaměstnavatelé většinou raději přijímají mladší, rychlejší a zdravější lidi než šedesátileté seniory? Za třetí. Proč mají nejdražší stíhačky nadlimitní BVP a neomezenou pomoc Ukrajině a doživotně platit budou šedesátníci? Navíc ještě potom, co jim vláda svou neschopností znehodnotí největší megainflací úspory na důchod během dvou let o 30 %. Za čtvrté. To, že rostou náklady na důchody je pravda v absolutních číslech, ale v reálných miliardách po započtení megainflačního znehodnocení k žádnému mimořádnému zvyšování výdajů nedochází. Je to jen kompenzace neřešené inflace. Za páté. Důchody nejsou milodar vlády, ale lidé celý život musí odvádět sociální pojištění, aby byli zajištěni v důchodu. A je nepřijatelné, aby vláda takto svévolně a překotně, parametricky v podstatě zrušila možnosti předčasných důchodů. Za šesté. Myslí si vláda, že pětiletý předčasný důchod je podle současných výhodných podmínek natolik vysoký, že je nutné měnit výpočtové koeficienty? Za sedmé. Předčasný důchod neznamená zvýšené náklady pro stát v dlouhodobějším horizontu, protože je doživotně vyplácen výrazně nižší důchod než řádný. Za osmé. Je cílem vlády vytvářet nedůvěru ve stát a důchodový systém těmito překotnými a nepromyšlenými změnami v důchodech a vytvářet novou skupinu seniorů absolutně bez zajištění? To je otázka.

Potom jsem tady dostal podklad od bývalého funkcionáře z rady seniorů, který píše: V poslední době politici vládní koalice premiéra Fialy podsouvají české veřejnosti nepravdivá data o životní úrovni českých seniorů. Současně je využívají jako argument pro zakládané restrikce skromného nastavení českého penzijního systému. K podpoře objektivity situace předkládám stručný přehled základních dat o životní úrovni českých seniorů. Průměrný starobní důchod k 31. lednu 2023 činil 19 438, k 1. červnu 2023 - 20 192. Ke konci roku bude činit 20 292. No, tak to je stovka. Takže těch 7 000 je pryč.

Předčasné starobní penze, ztráta zaměstnání, respektive péče o osobu blízkou, jsou hlavními důvody odchodu do předčasných starobních penzí. V roce 2022 počet předčasných starobních penzí meziročně vzrostl z 555 728 na 561 849, to je o 6121 příjemců. Z celkového počtu sólo penzí činily předčasné starobní penze 31,5 % a z celkového počtu všech starobních penzí 23,7 %. Průměrná výše předčasné starobní penze trvale krácené byla o 2881 nižší než průměrná výše řádné penze starobní.

Mimořádná valorizace penzí k 1. 6. 2023. Vysoká meziměsíční inflace spotřebitelských cen Českého statistického úřadu za leden 2023 vládu České republiky zaskočila. No, tak to nevím, s tím museli počítat. Index spotřebitelských cen CPI, obecná inflace, měsíčně vzrostl o neuvěřitelných 6 procentních bodů a index životních nákladů důchodců, inflace měřená spotřebním košem důchodců, dokonce o 8,6 procentních bodů. V dlouhodobé historii Československa, potažmo Česka, tak vysoká meziměsíční inflace nikdy nenastala. Jde o důsledek nezvládnuté energetické krize vládou České republiky, a s tím souvisejících zdražení v podstatě ve všech sektorech české ekonomiky. Situace v okolních zemích tak dramatická nebyla.

Podle původní dikce zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění měly být starobní penze navýšeny o 11,5 procentních bodů, což u průměrné starobní penze mělo činit 1 771 Kč. K velké lítosti příjemců starobních, invalidních a pozůstalostních penzí byly penze navýšeny o řád méně, konkrétně u průměrné starobní penze došlo k navýšení o pouhých 754 korun, to je o 1 017 korun méně. To znamená více než 7000 tento rok a další roky. Samozřejmě. Tyto peníze budou důchodcům chybět zejména v roce 2024, kdy bude valorizace velmi nízká a inflace stále podle prognóz vysoká.

Valorizace starobních penzí k 1. lednu 2024. Z důvodu provedené mimořádné valorizace penzí k 1. 6. 2023, a zejména z důvodu absence možností navýšení růstu reálných mezd, které v roce 2022 o 7,5 procentních bodů poklesly, ale podle Eurostatu 8,5, revalorizuje se index meziročního růstu životních nákladů důchodců od posledního měření, to je za únor až červen 2023, plus půlka reálných mezd za rok 2022, bude valorizace starobních penzí k 1. lednu i podle současné dikce zákona č. 155/1995 velmi nízká. Dle kvalifikovaného odhadu chybí data meziměsíční inflace za květen a červen 2023, bude řádná valorizace penzí k 1. lednu 2024 činit 120 až 250 korun u průměrné starobní penze. Při vysoké inflaci, která je prognózovaná na první pololetí 2024, jde o navýšení penzí naprosto nedostatečné.

Ve vztahu k ekonomicky aktivní části populace se situace obrátí, reálné mzdy budou v letech 2024 a 2025 růst a reálné penze klesat. Nákladový poměr - měřeno podle mezinárodních standardů relace - průměrné starobní penze sólo k průměrné nominální hrubé mzdě dosahovalo sociální postavení českých starobních důchodců náhradový poměr v roce 2022 43 %. Tedy nikoliv 45 %, jak publikovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. V prvním čtvrtletí 2023 dosahoval náhradový poměr 47 % a za celý rok 2023 bude podle kvalifikovaného odhadu činit 45,5 %, tedy nikoliv 50 %, jak publikovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí a neustále deklaruje premiér a ostatní politici vládní koalice. V historickém kontextu byl náhradový poměr v letech 1989 až 1993 ještě vyšší. Z mezinárodního hlediska je Česká republika v tomto ukazateli v dolní polovině států Evropské unie, říká bývalý člen rady seniorů. Takže to jsou ta čísla. A je důležité, aby se i tento názor dostal na veřejnost.

Teď k té takzvané reformě. To žádná reforma není. Důchodová reforma, předložená vládou, má řadu problémů, které ji zcela degradují jen na politické deklarace bez náležitého ekonomického odůvodnění. Dokonce některá ustanovení se navzájem vylučují, ale to nikomu nevadí.

První případ. Důchodový věk se bude postupně zvyšovat podle principu 21,5 roku průměrně strávených v důchodu dle dat o předpokládaném dožití. Lidé by měli mít vždy 15 let dopředu jistotu, kdy budou moci jít do důchodu. Toto tvrzení je úplně mimo realitu. Jaký je současný stav? Podle statistické ročenky z oblasti důchodového pojištění v roce 2021 je průměrná doba pobírání starobního důchodu v roce 2021 pro muže 18,88 roku a pro ženy 28,07 roku. Průměr tedy činí 23,92 roku, a v posledních letech klesá. Proč tomu tak je? V minulosti mohly ženy odcházet do důchodu v 57 letech, to byla ještě stará úprava z dob socialismu, a za každé narozené dítě se jim zkracovala doba odchodu do důchodu ještě o rok, a za každé dítě, maximálně však o tři roky. Tedy dost žen odcházelo do důchodu v 55 letech. Podle úpravy důchodů z roku 2016 se věk žen pro odchod do důchodu sjednocuje s muži a má být dosaženo sjednocení věku pro odchod do důchodu v roce 2030 na 65 let. Ale to samozřejmě ještě uvidíme, s čím přijde tato vláda. Ženy, které odešly do důchodu v minulosti, proto tvoří ještě velkou část množiny důchodců, a proto je délka pobírání důchodu žen tak rozdílná oproti mužům. To se ovšem poměrně rychle odstraní s odchodem této části populace.

Kromě toho tato ročenka uvádí taky věk dožití důchodce. Ten se liší od věku dožití, tedy bude predikován pro lidi ve věku 50 let, jak uvažuje předložený návrh. Tento věk dožití důchodce je totiž predikován vždy jen pro skupinu těch, kteří dosáhli důchodového věku. Tedy ti, co mezitím zemřeli dříve, než dosáhli věku pro odchod do důchodu, snižovali průměrný věk této skupiny. Jednoduše řečeno, ti, co se dostali do věku odchodu do důchodu, mají větší šanci se dožít vyššího věku než ti, kteří se do toho věku nedostali. Je to složitější, ale velmi zjednodušeně je to takto. Věk dožití pro důchodce, tedy pro ty, co se dožili důchodu, proto v roce 2021 dosahoval pro muže 79,6 roků a pro ženy 83,73 roků a v posledních letech spíše stagnoval, průměrný věk dožití dosahoval 81,86. Je nutno dodat, že průměrná doba dožití v posledních letech již neroste oproti vývoji v minulých letech. V roce 2010 byl průměrný věk dožití pro muže 78,5 roku. Pro ženy byl v roce 2010 průměrný věk dožití 81,49 roku. Pro obě skupiny také platí, že průměrný věk dožití se v posledních několika letech již(?) nezvyšoval a v podstatě stagnoval. Návrh Jurečky je proto úplný nesmysl, pana ministra. Podle statistiky je v roce 2021 pro lidi, kterým je 50 let, naděje na dožití dalších 26,2 roku pro muže, a ženy je to 31,8 roku. Pro muže 26 a ženy 31,8. Předložený návrh počítá s tím, že důchod budou důchodci pobírat v průměru 21,5 roku, to je ten revoluční návrh. Takže v padesáti letech, v roce 2021 by se muž měl dozvědět, že bude žít ještě dalších 26,2 roku, a protože by měl pobírat důchod 21,5 roku, tak může jít do důchodu, až mu bude 26,2 minus 21,5, to znamená 4,7, aby si to užil. Podle tohoto hloupého návrhu to bude asi tak, že by ženy odcházely do důchodu ještě déle než muži, a to v šedesáti letech. Pro ženy by platilo - v padesáti letech je naděje na dožití 31,8 roku. Tedy 31,8 minus 21 a půl je 10,3 roku. Ženy by tedy odcházely do důchodu v šedesáti letech.

K tomuto propočtu je možné ještě dodat, že samo nastavení této hranice 21,5 roku je nesmyslné. Patrně vychází z toho, že se očekává, že doba pobírání důchodu se samovolně sníží na tuto hranici, dnešních 23,92 roku. To ovšem nebude dlouho trvat, možná do pěti, sedmi let, protože ženy, které prodlužují dobu pobírání důchodů, do té doby zemřou, bohužel.

Je také zřejmé, že toto snižování doby pobírání důchodů bude dál pokračovat. To je nevyhnutelné vzhledem k charakteru tohoto souboru, protože ženy vstupují do tohoto souboru ve stále vyšším věku, a přitom jejich věk dožití se v podstatě nezvyšuje. Navíc myšlenka, že člověk by měl čtvrtinu svého života pobírat důchod, se vylučuje s nápadem prodloužení odchodu do důchodu. Pokud by lidé měli odcházet do důchodu 68 letech a současně mělo platit, že mají čtvrtinu svého života pobírat důchod, pak by se průměrný věk české populace musel zvýšit na více než 90 let.

Takový průměrný věk obyvatel v dosud žádné zemi na světě není, ani pro nejbližší století nebude. Nejdelší průměrný věk má Japonsko - 84, v Evropě pak Švýcarsko a Španělsko - 83. Pokud by měl platit vládou navržený propočet pro důchodový věk, pak by hranice pro odchod do důchodu byla nižší než 60. Co tedy platí? Od tohoto zásadního problému, který se vzájemně vylučuje, to je navzájem v rozporu, se pak odvíjí další.

Je ještě nutno dodat, že v prezentaci, kterou MPSV předložilo na jednání tripartity 15. května, se již návrh odečítat od věku dožití 21,5 roku neobjevuje. Nicméně se zde hovoří o tom, že bude stanoven automatický mechanismus zvyšování důchodového věku, pokud bude docházet k prodlužování doby dožití. Kolik pak bude onen sporný odečet let, se nikde neuvádí.

Ve druhém návrhu se uvádí: Do předčasného důchodu bude možné odejít po nejméně 40 letech pojištění. Lidem, kteří si platili pojištění aspoň 45 let, se zmírní krácení předčasného důchodu. Sociální pojištění se vztahuje na osoby od 18 let věku. Doba přípravy na povolání je započtena. Pojištění, tedy pokud lidi platí pojištění, mohou jít nejdříve do předčasného důchodu v 58 letech, ale pokud si platili pojištění až do 63 let věku, pak bude jejich předčasný důchod krácen méně.

Smysl tohoto (nařízení?) není dost jasný, protože zjevně umožňuje odejít do předčasného důchodu již v 58 letech, ale není jasná výše redukce jeho důchodu. Toto nařízení nedává velký smysl, pokud není doprovázeno propočtem úspor. MPSV si ve své prezentaci také stěžuje, že ve skupině 20 až 24 let je dnes ekonomicky aktivních jen kolem 45 % osob, naproti tomu před 20 lety to bylo 70 %. To je důsledek zrušení učilišť a snahy dát každému vysokoškolské vzdělání. Potom je těžké dosáhnout minimální dobu pojištění 45 let pro předčasný důchod.

Třetí návrh. Lidé, kteří nesplnili 35 let pojištění, si budou moci o penzi zažádat už dva roky po řádném termínu důchodového věku, pokud platili pojištění aspoň 30 let. Dosud to mohli udělat až po pěti letech. Je to v podstatě technický problém. Pokud by platila hranice pro odchod do důchodu 68 let, jak původně MPSV navrhovalo, pak to znamená odchod do důchodu v 70 letech, opět bez propočtu přínosu, těžko posuzovat. Jak obě tato nařízení budou vykládána v souvislosti (s?) flexibilní hranicí pro odchod do důchodu, je velkou otázkou.

Čtvrtý návrh. Lidé ve fyzicky náročných profesích budou moci nastoupit do důchodu dříve, ale zaměstnavatelé za ně budou muset odvádět více na pojištění. Na seznamu profesí se ještě pracuje. K tomuto problému již bylo mnoho napsáno, největší výhrady lze mít k tomu, že zvýšený příspěvek bude začleněn do průběžného důchodového systému. Znamená to, že bude v daném roce také spotřebován nebo bude evidován a vyčleněn z průběžného systému? Není přece možné spotřebovat tyto vyšší příspěvky do důchodového fondu v daném roce a pak, až pojištěnec půjde do předčasného důchodu, jako budoucí důchod financovat z příspěvku na ostatní důchody?

To by bylo možné pouze tak, že by tyto ostatní důchody byly náležitým způsobem kráceny. Důchodový systém, respektive systém sociálního pojištění, musí být připraven evidovat tyto budoucí závazky na předčasné důchody pro náročné profese. O těchto zvýšených příspěvcích by proto mělo být účtováno zvlášť, mimo dosavadní systém. Se zavedením systému předčasného důchodu tohoto typu, to je, při kterém jsou zachovány veškeré nároky na důchod, a ten je vyplácen ve stejné výši, jako kdyby došlo k odchodu do důchodu v zákonem stanovené lhůtě, musí být současně vytvořen zvláštní důchodový fond.

Tento zvláštní fond bude soustřeďovat vyšší příspěvky, respektive přesněji rozdíl mezi řádným příspěvkem podle výše platu pojištěnce a vyšším příspěvkem stanoveným pro náročné profese. Je zcela nepochybné, že zavedení možnosti předčasného důchodu bez zkrácení důchodu se do systému průběžného financování důchodů vkládá prvek kapitálového zhodnocování důchodových nároků, a ten by proto měl být ze systému průběžného financování důchodu oddělen.

Samozřejmě, že je tam ještě problém oného flexibilního data pro odchod do důchodu. To jen dále tenhle systém znepřehlední, není dost dobře možné evidovat zvýšené příspěvky zaměstnavatelů, současné (nesrozumitelné) jako budoucí závazky, a přitom provozovat vše v rámci současného průběžného systému. Navíc zde je ještě problém, který vláda dosud neuzavřela, okruh profesí zesílí tlak na rozšíření tohoto souboru.

Kromě toho je tam i podstatně snížen oproti předchozím úvahám počet let, které je nutno odpracovat (k?) dosažení předčasného odchodu do důchodu. Započítává se zpětně pouze 10 let, maximální snížení počtu let za odpracovanou dobu je nejvýš 1,5 roku. Původní představa, že každých 10 let profesí (v profesi?) se bude promítat do jednoho roku snížení věku pro odchod do důchodu, zjevně padla.

Pátý návrh. Garantovaný důchod má nově dosahovat 20 % průměrné mzdy, z toho 10 % bude základní část, na dalších 10 % se zvedne zásluhový díl. Má to pomoci i lidem s nejnižšími penzemi. Výklad a tento návrh, který je sám o sobě málo jasný, lze zřejmě takto. K dosavadnímu garantovanému důchodu ve výši 10 (10 %) průměrné mzdy bude přidáno ještě dalších 10 % z průměrné mzdy.

V současné době by byl tento takzvaný garantovaný důchod ve výši 8 080 korun, když desetina průměrné mzdy je 4 040 nebo 4 100. Tohle je rukopis paní Nerudové z poslední reformy penzí, kdy si myslela, že je nutno co nejvíce zvýšit nízké důchody i těm, kteří si neplatili sociální pojištění nebo jen minimum pojistného. Zásadní problém je v tom, že pokud se zvýší minimální důchody, co se stane s vyššími důchody? Také se takto jednorázově zvýší. Prezentace MPSV uvádí, že ostatní důchody se nezmění, což povede k tomu, že se opět oslabuje zásluhovost. To je zásadní problém.

Pokud lidé platí pojištění, mají dostávat důchod odpovídající výši jejich příspěvku. Tento návrh směřuje k tomu zvýšit nejnižší důchody, a přitom ponechat bez změn vyšší důchody, tedy směřuje k tomu přejít do systému jednotného důchodu pro všechny bez ohledu na výši příspěvku do sociálního pojištění. V takovém systému se pak bude snadno řešit valorizace, protože se bude moci náležitě omezit. Všem se důchod zvýší o stejnou částku a hotovo.

Tento systém jednotného důchodu pro každého důchodce je dlouhodobě deklarovaným cílem ODS. Nelze vyloučit, že se tento návrh znovu neobjeví, protože i tak nový systém může být deficitní. On totiž jednotný důchod znamená taky snížení sociálního pojištění, především na straně zaměstnavatelů, tedy snížení ceny práce, po kterém podnikatelská sféra tolik volá a co má i SPOLU v programu, 2 % tam mají, ale na to zapomněli.

Jednotný důchod otevírá možnost mít dva zdroje starobního důchodu - první, který bude ze státem garantovaného systému s relativně nízkým důchodem, druhým zdrojem pak bude důchod z kapitálového pojištění, který si bude každý sjednávat samostatně. To rozvine byznys v řádu desítek až později stovek miliard ročně pro všechny kapitálové skupiny působící na našem trhu.

V dalším návrhu je také zvýšení důchodu pro osoby, které pobírají důchod a stále pracují. Taky se argumentuje tím, že to dnes znamená zvýšení důchodu o 80 korun - to zjevně převzali z argumentů ANO - i když zvýšení 80 korun se týká jen průměrného příjmu, a pokud je příjem vyšší, pak i zvýšení důchodu je vyšší, je to přesně 0,4 % výpočtového základu.

Další návrh je na zvýšení bonifikace slevou na pojistném, ovšem není známo jak. Připomínám, že návrh ANO byl na zvýšení 1,5 % výpočtového základu důchodu. Jinou možností je návrh na snížení pojistného pro takového člověka a taky pro OSVČ. Očekávám, že takové snížení by se týkalo i snížení pojistného na straně zaměstnavatele. Prezentace MPSV na tripartitě ukazuje, že možná některé nesmysly již byly opuštěny, ovšem některé další mohou být skryty v konkrétních propočtech, především však chybí konkrétní data, která prezentace obchází nejrůznějšími grafy bez podkladových dat.

Teď bych se chtěl vyjádřit k důchodům (k?) 30. dubnu tohoto roku a je tady k dispozici informace o vyřizování agend České správy sociálního zabezpečení. Zachycuje stav k 31. 3. 2023 a současně porovnává tento stav s údaji za předchozí roky 2022 (2002?) až 2018, stav vždy na konci roku.

Za nejzajímavější lze považovat data o vývoji agendy pro starobní důchody. Počet důchodců setrvale klesá. Koncem dubna 2023 dosáhl 2 838 000 osob, koncem 2018 to bylo 2 896 000. K tomu je nutno připočítat asi 100 000 důchodců žijících v zahraničí. Počet vyplacených starobních důchodů na konci roku 2018 byl 2 410 000, z toho předčasných důchodů bylo 630 000, koncem dubna 2023 starobních důchodů bylo 2 359 000 a předčasných 691 000. Z těchto čísel jednoznačně vyplývá, že vláda a MPSV soustavně lžou o růstu počtu důchodů a podobně, nic z toho se v praxi neděje. No, a to, že lžou o všem, tak to víme.

Přitom v těchto číslech je zahrnut i růst počtu předčasných důchodů, což fakticky snižuje pokles počtu důchodů, kdy by počet předčasných důchodů zůstal na úrovni roku 2018, tak by pokles počtu vyplacených důchodů byl ještě vyšší o 60 000. Předčasné důchody mají jen jeden efekt. Snižují budoucí výši vyplaceného důchodu, protože při propočtu se uplatňuje redukce. Také je na růstu počtu předčasných důchodů vidět manipulace ministra Jurečky, když vyzýval k tomu, aby lidé odcházeli do předčasných důchodů. Zda to bylo pro to dokázat růst počtu vyplacených důchodů a tedy náležitě podpořit důchodovou reformu v uvozovkách, která žádnou reformou není a pak si vytvořit půdu pro redukci valorizace, těžko říct. V každém případě to bylo hloupé. Snížení počtu vyplacených důchodů za toto období představuje bezmála 90 000, a to je ve finančním vyjádření, uvažujeme-li, kolem 200 000 Kč ročně na průměrný důchod kolem 18 miliard ročně pokles výplat, bez valorizace za jinak stejných podmínek.

Naprosto zásadní je pak selhání České správy sociálního zabezpečení při řízení a přiznání starobních důchodů. Podle uváděných dat počet přijatých žádostí nijak významně nepřevyšuje v posledních měsících situaci z let 2018 a 2019. V roce 2018 bylo přijato 199 000 žádostí a nevyřízeno zůstalo 30 000. V roce 2019 bylo přijato 213 000 žádostí a nevyřízeno zůstalo 40 000. V roce 2022 bylo přijato 225 000 žádostí a nevyřízeno v lhůtě do devadesát dnů od podání žádosti zůstalo 95 000 a ještě horší je vývoj v roce 2023, ke konci dubna počet nevyřízených žádostí narostl na 102 000, to znamená, že Česká správa sociálního zabezpečení je schopna zpracovat počet žádostí, který odpovídá nově podaným žádostem, nejsou schopni počet nevyřízených žádostí snižovat.

Za rok 2018 a 2019 zůstalo v nevyřízené lhůtě devadesát dnů pouze 2,2 %, resp. 1,2 % podaných žádostí. V roce 2020 to bylo 17 %, tedy každá pátá žádost nebyla vyřízena včas. Jak je možné, že v letech 2018 a 2019 při podobném počtu žádostí se dařilo tyto žádosti včas zpracovat? Jediné vysvětlení je, že to tehdy dělali lidé, kteří věděli, co dělají a měli k tomu příslušné schopnosti. Dnes, oproti situaci v letech 2018 a 2019, zjevně nejsou schopni přijmout potřebná opatření ke zlepšení organizace práce, zvýšení výkonu a tak dále. Samozřejmě by to měl někdo řídit, ne jen se uspokojit, že vyměním ředitele, ale jít do terénu. Je to bezesporu odpovědnost Ministerstva práce a sociálních věcí, které personální vývoj České správy sociálního zabezpečení nezvládá, byli tam dodáni političtí nominanti bez potřebných zkušeností.

Takže bohužel od 1. června, vlastně je to ode Dne dětí, začala vláda Petra Fialy obírat naše důchodce, každý den měli podle zákona dostat o 33 korun víc, to znamená tisíc korun měsíčně. Ale vláda samozřejmě zákony upravuje jak je potřeba. Já jsem strašně zvědav na to, jak rozhodne Ústavní soud a doufejme, že... A je velká škoda, že pan prezident na to nedal veto, i když sám vlastně potvrdil, že to není komfortní s ústavou a že kdyby hnutí ANO nedalo tu ústavní stížnost, že by to udělal sám, tak tomu nerozumím. Je to velká škoda.

Závěrem já bych chtěl jen zopakovat ty věci, které nepochybně pan premiér za chvíli bude opakovat a které jsou nepravdivé, ano? Takže ještě jednou. Není pravda, že české finance, že nám hrozí bankrot. Není to pravda. 40,4 - 2013 vláda Nečasova, (Ukazuje materiály.) pan premiér tam seděl s panem Stanjurou. My jsme snížili na 30, covid, navýšili jsme na 42, to znamená, že jsme skončili - a to jsme dali lidem peníze, níž, než nám předala Nečasova vláda, kde pan premiér seděl. Takže to je první věc. Strašení lidí bankrotem, aby vláda jim mohla vzít peníze.

Inflace. Tady už jsem to vysvětlil. Já myslím, že to má logiku. Samozřejmě energie. Totální selhání. A hlavně ten problém je, že teď znovu tady pětikoalice chce vzít peníze důchodcům, bere a mění ten systém výpočtu důchodu, samozřejmě na kterém zase přijdou o peníze. Vzali jim slevu na jízdné, navyšují DPH, samozřejmě všechno se jich týká a tak dále. Takže bylo by dobré, aby pan premiér zasáhl a přestal tady opakovat ty věci, které jsou nepravdivé. Kdybyste se starali o příjmy, kdybyste nezrušili EET, kdybyste čerpali peníze, kdybyste skutečně šetřili, protože nešetříte, kdybyste investovali, měli byste ještě vyšší HDP, takže to jsou všechno opatření a naše stínová vláda předložila velice konkrétní plán, jak to řešit.

Mně je líto, že se neposloucháme a že pravděpodobně budete znovu opakovat ty nepravdivé věci, ale bohužel na to jsme si zvykli. Ale nevím, možná změníte názor nebo dospějete k tomu a předáte to řízení vlády někomu, kdo skutečně to bude řídit, bude rozhodovat, bude dávat úkoly. Já chápu, že v pětikoalici je to těžké, ale přece jste měli své voliče, něco jste slíbili a zkrátka to neplníte a je to evidentní. Já nechápu, proč se neomluvíte, proč neřeknete lidem, proč to nějakým způsobem neřešíte a trvale opakujete ty nepravdy. Já předpokládám, že teď, když vystoupíte, tak já si zase budu psát všechny ty nepravdy, které bohužel stále opakujete dokola.

Tak děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.