Babiš (ANO): Tahle vláda žije jenom z toho, co my jsme udělali

19.07.2023 13:09 | Zprávy

Projev na 71. schůzi Poslanecké sněmovny 19. července 2023 k zákonu o důchodovém pojištění

Babiš (ANO): Tahle vláda žije jenom z toho, co my jsme udělali
Foto: Screen YouTube
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Takže vážení spoluobčané, dámy a pánové,

já jsem plný dojmů z minulého týdne z různých vystoupení pana premiéra a to, že tahle vláda je nejprolhanější v historii naší samostatné České republiky, to víme. Viděli jsme i krásný komentář politika lží a skutečně musím říct, že já bych to nedokázal. No a dnes ráno přišla za mnou jedna naše poslankyně, která včera byla u zubaře a ta zubařka jí říká: Víte, proč premiér Fiala tolik lže? Může za to Babiš. Tak to je geniální. To je úplně geniální, to se mi fakt líbí.

No potom nejvíc co mě minulý týden zaujalo, byl tenhle nebo vystoupení pana premiéra jak zkrotil inflaci. Nejdřív za ni mohl Babiš, potom Putin, potom ČNB a teďka ani nevím, jestli tenhle billboard je SPOLU nebo ODS (ukazuje do sálu billboard), ale řekněme že ODS a tady nám sdělují, vážení spoluobčané, krotíme inflaci, tlačíme na dodavatelské řetězce. I proto jde inflace dolů.

Tak, vážený pane premiére, vy tak můžete tlačit ráno v té místnosti, kde všichni ráno jdeme. To je maximum, co vy můžete tlačit. Jo? A pokud se skutečně -

Já jsem neřekl žádný vulgarismus.

Já jsem jen použil jedno slovo na P a byl jsem kritizován, to všichni používají, potom Bartoš řekl K a to bylo všechno v pohodě. Jo, ale to známe, že média mají ten metr jaký mají.

Takže pokud skutečně pan premiér je takový génius a dokáže to stlačit, tak by bylo fajn, kdyby bylo to máslo i chleba i mléko za 5 korun. Nevím, proč ne.

No, tak to je tak na úvod. Včera jsem se zúčastnil rozpočtového výboru. Byl to velký zážitek. Já jsem na ten výbor chodil jako ministr financí. Jako premiér jsem tam nechodil. Člověk se nestačí divit, jak v podstatě pan ministr financí dokáže s takovou lehkostí a nadhledem vysvětlovat, že ten příjem 50 miliard do modernizačního fondu, který my jsme vyjednali, že on neví, kdo to tam dal.

On neví, kdo to tam dal, a že vlastně on nevynáší informace vlády, proto jsme se to nedozvěděli. Dostali jsme takovou tabulku, kde predikci dělají příjmy, ne, státní rozpočet. Příjmy z modernizačního fondu jsou 50 miliard a predikce je nula. Dobře slyšíte, nula. Takže samozřejmě šlo o manipulaci, protože pan ministr i vláda tam potřebovala mít dvojku. Proto tam mají 295, aby mohli říct, no tak my jsme to dali. Samozřejmě je to podvod, je to nesmysl, no a ten rozpočet, ta nová predikce je minus 321 miliard. No a samozřejmě všechno je z daní. Znovu zopakuji, a to je samozřejmě nenormální pochopit, že když pan premiér říká, jak zkrotil tu inflaci, což je samozřejmě nesmysl, tak proč občané a firmy a živnostníci zaplatili za rok 2022 a 2023 navíc inflační daň 260 miliard? Všichni jsme společně zaplatili. Ano, windfall tax, taky nesmysl. Taky nesmysl, windfall tax. A z toho samozřejmě vypadne 63 miliard. Ano. Tak ve finále kdo to hlavně zaplatí? Hlavně to zaplatí ČEZ, který už dávno měli zprivatizovat, vykoupit 100 %, a znovu opakuji asi posté, že řešení inflace bylo zastropování ceny elektřiny u výrobců na 1500 korun, a znovu opakuji, vážení spoluobčané, že na Slovensku mají občané 1500 korun za megawatt.

Rozpočet je neuvěřitelný, ale co je úplně neuvěřitelné, a v podstatě nikomu to nevadí, protože samozřejmě všichni experti jsou provládní. Provládní. Kromě profesora Švejnara. Ten je jediný nezávislý. Ten působí v Americe a působí i tady, a všichni experti jsou provládní, všichni experti říkají, jak by to bylo úžasné, jak ta vláda všechno dělá fantasticky. No takže 63 miliard. Energetická pomoc má být 79 miliard. Tak my bychom strašně rádi viděli, kdo dostal energetickou pomoc. Podle firem jak to bylo. A taky bychom chtěli vědět, jestli tam nebyly nějaké dodatečné podvody, protože každý ví, že ten strop byl nesmysl, že máme nejdražší elektřinu v Evropě a že v podstatě se dá dodatečně podepisovat nějaké smlouvy, kdy se někdo dobře dohodne s nějakým výrobcem nebo dodavatelem, a ten stát mu to zkompenzuje. Takže pan ministr financí řekl, že teda bude šetřit. No mě fascinuje to, že vlastně ta vláda stále mluví, úspory, úspory, a o tom je i dnešní projednávání, že tato vláda šetří jenom na důchodcích zatím, ty už obrala o 7 tisíc korun, a já jsem zvědav na rozhodnutí Ústavního soudu, i když teda tady expert ODS tvrdil, že je to jasné, že to bude v neprospěch důchodců.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

babiš má pravdu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 19.07.2023 14:11:15

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.