Babiš: Kauzou lithium by se měla zabývat policie. Nese totiž všechny známky možné korupce

12.10.2017 8:35

Andrej Babiš na Facebooku ke kauze lithium

Babiš: Kauzou lithium by se měla zabývat policie. Nese totiž všechny známky možné korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Místo toho, aby ministr za ČSSD pracoval na zabezpečení zisku z těžby lithia pro Česko, podepisuje memorandum s cizí firmou.

V politice se člověk pořád učí. Teď znovu od ČSSD. Jen pár dnů před volbami si její ministr průmyslu Jiří Havlíček dovolí v tichosti a bez souhlasu vlády podepsat se zahraniční firmou memorandum o budoucí těžbě cenného českého lithia v hodnotě dva biliony korun!

Nejenže kvůli tomu Česku hrozí, že přijde o vysoké zisky za své nerostné bohatství, které by v pohodě uhradily náš státní dluh. Kvůli podivné dikci Havlíčkova memoranda s australskou firmou European Metals Holdings se navíc klidně můžeme dočkat i další drahé mezinárodní arbitráže jako v případě Diag Human. Havlíček teď říká, že memorandum s Australany vlastně pro Česko nic neznamená. Tak proč ho tedy podepisoval?

A proč ho podepsal právě s firmou se sídlem v Austrálii, když licenci na těžbu našeho lithia má česká firma Geomet? I tu sice později koupili Australané, ale sídlí aspoň v Česku, kde případně platí i daně. A právě doma by podle mě měly zůstat i ostatní zisky z našeho nerostného bohatství, protože to patří všem českým občanům. Teď vážně hrozí, že v Česku zůstane jen zlomek toho, za co australská firma lithium v budoucnosti prodá.

Podle zákona sice těžaři státu povinně odvádějí 10 procent z ceny těžby, jenže to se týká jen surového materiálu. A právě lithium, používané například pro výrobu autobaterií, extrémně nabývá na ceně až po rafinaci. Většina zisků za prodej českého lithia by tak klidně mohla připadnout zahraniční firmě. Tohle přece není nic jiného než drzá krádež za bílého dne! Místo toho, aby Havlíček pracoval na tom, že stát si těžbu tohoto kovu ohlídá například skrze svoji společnosti Diamo, která by se stala strategickým partnerem těžařů, raději pracoval ve prospěch zahraniční korporace a na zájmy naší země a našich lidí se vykašlal.

Ani se proto nedivím, že proti Havlíčkovi nevystupují jen opoziční politici, ale dokonce i poslanci ČSSD. Doufám proto, že nám ministr své podivné memorandum vysvětlí 16. října na mimořádné schůzi Sněmovny. Už předtím by ale měl odstoupit z funkce. A celou kauzou by se měla zabývat i policie. Nese totiž všechny známky možné korupce.

Ostatně to, že jde o průšvih, ČSSD dokazuje i tím, že se do všeho snaží namočit i hnutí ANO. Konkrétně ministra životního prostředí Richarda Brabce, který prý povolil další průzkum ložisek lithia. Je to samozřejmě jen další lež ČSSD, jíž se snaží před volbami zachránit. Průzkum ve skutečnosti povolil ministerský úředník, který vzhledem ke znění geologického zákona ani nemohl udělat nic jiného. A jeho nadřízený je mimochodem ministerský náměstek z ČSSD.

Navíc státní surovinovou politiku má v gesci právě ministr Havlíček. Takže ministerstvo průmyslu ovládané ČSSD mělo spoustu příležitostí, jak tyto věci změnit ve prospěch státu, aby se zisk nevyváděl do zahraničí. Jenže ministerstvo průmyslu samozřejmě jako obvykle neudělalo vůbec nic. Dokonce až na návrh a tlak ministra Brabce zařadilo lithium k horninám, které jsou pro český stát strategicky důležité. Předtím to opomíjelo.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…