Balcarová (Piráti): Česko čelí extrémům. Na řádění přírodních živlů je třeba lepší příprava

12.07.2021 10:00

Po pandemii koronaviru, na kterou nebyla Česká republika vůbec připravena, zasáhly zemi neobvyklé klimatické projevy. Přívalové deště, krupobití a silný nárazový vítr střídané vlnami veder a završené nejničivějším tornádem v naší historii.

Balcarová (Piráti): Česko čelí extrémům. Na řádění přírodních živlů je třeba lepší příprava
Foto: pirati.cz
Popisek: Dana Balcarová (Piráti)

Tornádo na Moravě je odborníky označováno dokonce jako nejsilnější tornádo v Evropě za posledních 20 let. Piráti vyjadřují soucit všem, které tato katastrofa zasáhla, zastavili kampaň a hledají způsoby, jak obětem pomoci.

V předposledním červnovém týdnu proběhla celorepubliková akce Týden pro klima, kdy jsme si připomněli důležitost ochrany životního prostředí a klimatu. Neuběhl ani týden a již nám příroda stačila připomenout, jak velkou ničivou sílu může nestabilní klimatický systém mít.

Kromě již zmiňovaného devastujícího tornáda na Hodonínsku jsme mohli dále sledovat i řádění dalšího nezvyklélo klimatického úkazu, tzv. downburstu, v obci Stebno na Lounsku. V některých obcích Středočeského kraje se potýkali s bleskovými povodněmi. Voda se valila ulicemi a stékala z polí neschopných zadržet přívalové srážky.

Bouře měly i další závažné dopady, například v Plzeňském kraji se v jejich důsledku ocitly desetitisíce domácností bez elektrické energie, 24. června popadaly stožáry u jaderné elektrárny Temelín a musel být odstaven druhý jaderný blok. Po středeční bouřce bylo na celém území Česka bez proudu kolem 145 tisíc domácností a zastavil se i provoz na železnicích a dálnicích.

Aktuální události ukazují, že projevy klimatické změny nejsou vzdáleným problémem rovníkových, přímořských a polárních států. Dotýkají se i nás ve střední Evropě. Na podobné přírodní katastrofy musíme být v budoucnu lépe připraveni a jejich možný výskyt musíme zohlednit při plnění klimatických cílů a adaptačních opatření v krajině. I proto jdou Piráti do voleb s komplexním plánem Důraz na klima.

Za posledních 60 let se Česká republika oteplila v průměru o 2°C a podle dostupných klimatických modelů bude tento trend pokračovat. Je prokázáno, že teplejší a zároveň vlhčí podmínky zvyšují nestabilitu a vztlak vzduchu. S postupující změnou klimatu a oteplováním budeme čelit stále častějším projevům extrémního počasí – silnějším a nečekaným srážkám i ničivějšímu suchu.

Pomozme zasaženým spoluobčanům a oblastem. Zároveň ale začněme podnikat důsledné kroky v ochraně klimatu. Připravme se na to, že klimatické poruchy mohou být stále častějším jevem.

Dana Balcarová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…