Bartoň (Piráti): Chceme jasná pravidla přijímacích zkoušek na střední školy

03.03.2019 12:15

Vláda definitivně ukončila debatu o zavedení minimální bodové hranice (cut-off score) v rámci přijímacích zkoušek na střední školy, která měla dle Asociace krajů snížit neúspěšnost u maturit a zvýšit úroveň vzdělávání.

Bartoň (Piráti): Chceme jasná pravidla přijímacích zkoušek na střední školy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Namísto mediálních výkřiků by vláda měla co nejdříve zahájit seriózní diskusi nad podobou přijímacích zkoušek a maturit. Revizi přijímacích zkoušek a státní maturity MŠMT prozatím poměrně úspěšně oddaluje a situaci z hlediska zajištění systémovosti dlouhodobě neřeší.

Nízká úspěšnost žáků u přijímacích zkoušek na střední školy stejně jako i neúspěch u státní maturitní zkoušky signalizuje problém, jehož řešení nespočívá v „ošetřování“ následků, ale v léčení příčin. Zavádění restriktivních opatření v podobě minimální bodové hranice situaci nijak nevyřeší. Ta naopak mohou být z dlouhodobého hlediska kontraproduktivní. Obdobná opatření by totiž mohla poměrně snadno vést k nárůstu nerovného přístupu ke vzdělání a omezit sociální mobilitu ve společnosti.

Namísto tvrdých a plošných opatření, která srazí dospívajícího člověka dřív, než zjistí, jaké povolání by chtěl vykonávat, žádám o účinnější diagnostiku příčin neúspěšnosti. Každý rok provázejí přijímací zkoušky i státní maturity diskuse o obsahových a často se opakujících chybách. Revize nastavení testů by měly zohlednit to, co je cílem testů a přesně definovat to, co se má ověřovat a měřit. Takový systematický přístup ale ministerstvu chybí.

Z dosavadních výsledků je evidentní, že současné nastavení testů je spíše než pro gymnazisty problematické pro žáky, kteří mají zájem o studium maturitního oboru na střední odborné škole. Nemůžu se proto ztotožnit s tvrzením, že problém tkví pouze v nedostatečné přípravě žáků. Z těchto důvodů je třeba soustředit pozornost na kvalitu vzdělávání a nastavení testů tak, aby plně reagovaly na cíle a obsah vzdělávání. Jinak budeme svědky různých sociálních experimentů, které nepřispějí k řešení problému v jeho základech.

Lukáš Bartoň

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.