Bartoš (Piráti): Čekal bych, že se pan Rozner aspoň dostaví na seminář

13.03.2019 18:15

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 13. března 2019, Žádost o vyslovení souhlasu PS k trestnímu stíhání poslance Miloslava Roznera.

Bartoš (Piráti): Čekal bych, že se pan Rozner aspoň dostaví na seminář
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Dobré odpoledne. Já jsem čekal, že tady zazní od pana Roznera, prostřednictvím pana předsedajícího, nějaká omluva. My tady vlastně řešíme ten jeho výrok a on potom ve čteném projevu řekne, že to nikdo nikdy nezpochybňoval. Tak já nevím, co když o něčem řeknu, že je pseudo, jestli to je zpochybnění nebo není. Já nejsem příliš zastáncem nějakého trestání verbálních projevů. Možná tady sedí i lidé, kdyby se někdo podíval na jejich facebookové projevy třeba vůči kolegům poslancům, tak bychom tady měli takových případů více. My dokonce jsme daleko ostřejší věci řešili s policií, kde jsme se bavili o šíření poplašné zprávy a něčí kamarádi přicházejí do České republiky vraždit apod., no nic, policie řekla, že to nejsou závažné věci, že to je součást politického boje, nebude se jimi zabývat.

Mně vadí jedna věc na celém tomto případě, a proto bych možná chtěl apelovat na pana Roznera prostřednictvím pana předsedajícího. My jsme s Piráty uspořádali na základě této kauzy, která byla medializovaná, seminář, který se týkal specificky obětí romského holokaustu tady ve Sněmovně. Byli zde zástupci pozůstalých, byli zde historici, kteří ukazovali, kde byly koncentráky v České republice, vzpomínali i na historii neromských obětí holokaustu a dokonce i skrze ta média šla výzva na pana Roznera, aby se zúčastnil tohoto semináře. Musím říci s potěšením, že jsme evidovali snad dva poslance z hnutí SPD, ale pana Roznera jsem tam tedy neviděl.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Já se aspoň snažím žít tak - protože také nejednám vždycky správně a udělám třeba nějakou hloupost nebo se někoho dotknu - tak pak svými činy to napravit a tu chybu neopakovat. Já jsem čekal aspoň elementární krok ze strany pana Roznera, že se dostaví na ten seminář, s jehož přípravou si Olga Richterová dala práci. Byl to hodnotný seminář, byly tam historické souvislosti, historie Romů v České republice, a já si myslím, že nejen pro pana Roznera, ale třeba i pro některé další poslance, kteří by se na to mohli přijít podívat, by to bylo přínosem, ale to se nestalo.

To mě vlastně mrzí na vývoji té celé kauzy asi dále ve Sněmovně, protože ta možnost trochu to napravit, dovzdělat se, aby potom k takovémuto zlehčování nedocházelo a nemuseli jsme to tady řešit jako celá Sněmovna. To by byl ten krok, který bych asi udělal já. Bohužel nenastal.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…