Bartoš (Piráti): Krajský úřad vzbuzuje dojem, že praktikuje zdržovací taktiku

21.03.2019 17:41

Středočeský kraj vrátil kauzu střetu zájmů premiéra Černošicím navzdory jednotnému postoji expertů.

Bartoš (Piráti): Krajský úřad vzbuzuje dojem, že praktikuje zdržovací taktiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Krajský úřad Středočeského kraje vrátil kauzu střetu zájmů premiéra zpět úřadu v Černošicích. Celá řada expertů a analýz se přitom shoduje na závěrech prvoinstančního rozhodnutí městského úřadu v Černošicích, že Andrej Babiš porušuje zákon o střetu zájmů. Česká pirátská strana má navíc oprávněné obavy o nezávislost tohoto rozhodnutí krajského úřadu, neboť zde po zveřejnění prvoinstančního rozhodnutí proběhla utajená a blesková reorganizace.

„Pochybnosti o důvěryhodnosti Krajského úřadu Středočeského kraje se z důvodu bleskové reorganizace objevily hned v počátku odvolacího řízení. Personální změny navíc nebyly podloženy žádnou analýzou či relevantním dokumentem. Nedivím se tedy, že opoziční politici dokonce podali v této věci podnět pro podjatost úřadu Středočeského kraje. Naproti tomu nezávislost úřadu v Černošicích nebyla nikdy nijak zpochybněna a zajisté k tomu pomohl i fakt, že černošický úřad nebyl předmětem zájmů velkých mocenských skupin. Tento úřad se případu dlouho a pečlivě věnoval a vyzval rovněž všechny parlamentní strany včetně Pirátů, aby doručili k této věci své podklady a analýzy. Předpokládám, že nakonec bude podaná žaloba ve veřejném zájmu, k čemuž má pravomoc pouze nejvyšší státní zástupce nebo veřejná ochránkyně práv,” komentuje aktuální situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Krajský úřad tímto jednáním vzbuzuje dojem, že praktikuje zdržovací taktiku, aby o této věci bylo rozhodnuto až po volbách do Evropského parlamentu. Přitom v této věci proběhla již podrobná odborná diskuse a byl zpracován dostatek analýz a rozborů. Je zjevné, že hnutí ANO, které vládne Středočeskému kraji, nemá sebemenší zájem o negativní medializaci této kauzy v souvislosti s blížícím se termínem eurovoleb. Doposud se navíc neobjevil ani jeden relevantní odborník, který by zastával názor, že Andrej Babiš není ve střetu zájmů. Nelze například mít pochybnosti o odbornosti a důvěryhodnosti právních expertů Evropské komise, jejichž právní rozbor jasně deklaroval, že premiér je ve střetu zájmů,” dodává Bartoš.

Střet zájmů českého premiéra dokládají například tyto odborná stanoviska a důkazy:

  • Nezávislá právní analýza týmu právníka Viktora Rossmanna (právníka roku 2016), viz
  • Právní analýza Pirátů, viz
  • Stanovisko Transparency International, viz
  • Právní rozbor právníků Evropské komise, který dospěl k jasnému závěru, že český premiér je ve střetu zájmů, viz
  • Agrofert přímo doložil při získání veřejné zakázky ve slovenském rejstříku skutečných vlastníků, že Andrej Babiš je skutečným majitelem a tedy osobou, která ovládá Agrofert, viz
  • Ovládání koncernu Agrofert ze strany Andreje Babiše plyne z § 13d zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní a z § 74 zákona o obchodních korporacích.
  • Právní rozbor statutu svěřenského fondu, kterou zpracovali experti černošického úřadu.
  • Zahraniční a tuzemští experti včetně 434 poslanců Evropského parlamentu dospěli k jasnému závěru, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…