Bartoš (Piráti): Nekontrolovaná výstavba vodních nádrží může způsobit více škody než užitku

05.04.2019 7:37

Piráti odmítají novelu vodního zákona, která má umožnit výstavbu vodních nádrží o velikosti až 2 hektary bez posouzení orgánů ochrany přírody.

Bartoš (Piráti): Nekontrolovaná výstavba vodních nádrží může způsobit více škody než užitku
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Ačkoliv návrh uvádí, že se týká “malých vodních děl”, jde o stavby o rozsahu až tří fotbalových hřišť.

„Všichni se shodneme na tom, že potřebujeme zlepšit zadržování vody v krajině, což pomůže i k zmírnění dopadů klimatické změny. Ovšem nechat stavět velké nádrže bez vyjádření orgánu ochrany přírody může vést v nevratnému poškození přírody i vodního režimu v krajině,“ říká předseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Až dvouhektarové stavby, které by nově mohly být budovány bez jakéhokoliv povolení, jsou až dvacetkrát rozsáhlejší, než dnes povoluje územní souhlas. Podle návrhu by byl z povolovacího procesu navíc úplně vynechán orgán ochrany přírody a k záměrům by se nemohla vyjádřit veřejnost. Významně by byly omezeny i možnosti vodoprávního orgánu stanovit podmínky pro realizaci a provoz takovýchto nádrží.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Řešením není nestavět vodní nádrže, ale je nezbytné v každém konkrétním případě zvážit jejich vliv na vodní režim dotčených pozemků a toků, stanovit podmínky jejich realizace a minimalizovat případné škody. Řešením by mohlo být schválit tento velmi zjednodušený režim pouze pro podstatně menší nádrže s menšími riziky, ale vždy za předpokladu, že se procesu bude účastnit i orgán ochrany přírody. V tomto duchu jsem k novele podala pozměňovací návrhy,“ říká šéfka Výboru pro životní prostředí Dana Balcarová a stejného názoru je i Ministerstvo životního prostředí.

Piráti podporují vytváření a revitalizaci rybníků, malých nádrží, pramenišť, mokřadů. Zlepšení schopnosti krajiny zadržet vodu je pro Piráty zásadní téma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…