Bartoš (Piráti): Není jasné, kvůli kterým opatřením je třeba zavádět nouzový stav

29.09.2020 19:43

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 29. září 2020 k zavedení nouzového stavu

Bartoš (Piráti): Není jasné, kvůli kterým opatřením je třeba zavádět nouzový stav
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Dobrý den.

Já se omlouvám, že teď ještě trošku mimo program schůze si vezmu přednostní právo, ale vidím, že paní ministryně Schillerová je na odchodu. A my bychom i vzhledem k tomu, že zítra má být schůze, kde má vláda oznamovat parametry nouzového stavu a pan premiér tady není a i pan předseda Vondráček, kterému jsme spolu s předsedy opozičních stran tento dopis adresovali, tak já bych ho zde předal paní ministryni Schillerové, která je zde i z pozice vicepremiérky.

Je to žádost stran zastoupených v Poslanecké sněmovně o vysvětlení konkrétních plánovaných kroků. Je to vlastně zadání na to, co by se měla zítra Poslanecká sněmovna dozvědět ve věci zdůvodnění potřeby nouzového stavu.

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí

Já to vezmu jenom v rychlosti. Obracíme se na pana předsedu s tím, že vláda tedy zvažuje nouzový stav, a občané tudíž mají obavy z možných nových omezení, která je připraví o zdroje příjmů a přidají jim nové povinnosti komplikující život. Je tedy asi naším společným zájmem zvládnout pandemii, snížení reprodukčního čísla, zachování zákonnosti při využití nástrojů vlády a udržení ekonomiky a společnosti v chodu bez vypínání.

My jsme si vědomi rozhodnutí Městského soudu v Praze, který přesněji vymezuje působnost krizových zákonů a v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Nám ani veřejnosti však není v tuto chvíli z vyjádření vlády jasné, kvůli kterým konkrétním předpokládaným opatřením je potřebné zavádět nouzový stav, a to při současném scénáři vývoje nákazy. Přezkum nouzového stavu je v působnosti nás - Poslanecké sněmovny - přičemž Poslanecká sněmovna potřebuje pro své rozhodnutí relevantní informace.

My proto žádáme vládu, konkrétně pana premiéra, o uvedení konkrétních kroků a kompetencí, kvůli kterým má být vyhlášen nouzový stav ke zvládnutí pandemie koronaviru v České republice a které by nebylo možné provést mimo tento režim. Tyto informace pak zohledníme při případném rozhodování Poslanecké sněmovny o zrušení či prodloužení. My tedy zdvořile žádáme, aby nám pan premiér poskytl zítra vysvětlení v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Tyto informace bychom chtěli obdržet v rámci příslušného bodu jednání Poslanecké sněmovny, tedy 30. 9. 2020.

S úctou podepsáni Bartoš, Fiala, Jurečka, Rakušan.

Já vám tady, paní ministryně, předám toto (děje se), protože se mi nepodařilo zastihnout nikoho z adresovaných, a je to už zítra, tak bych byl nerad, kdyby to někde zůstalo na podatelně ležet.

Děkuji.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…