Bartoš (Piráti): Podle posledního auditu vše v pořádku není

06.06.2019 15:23

Projev na 30. schůzi Poslanecké sněmovny 6. června 2019 k stavebnímu zákonu

Bartoš (Piráti): Podle posledního auditu vše v pořádku není
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Dobrý den, dámy a pánové, pane předsedající, zástupci vlády, pane ministře.

Já bych navázal - s přednostním právem - na svého předřečníka Radka Holomčíka, protože on hovořil o té transparentnosti, a ony i ty pozměňovací návrhy, které přicházejí, velmi souvisejí s tím, na co bych se zde chtěl - možná pana ministra - dotázat. My jsme se SZIF komunikovali zhruba rok ve věci možného střetu zájmů členů vlády. Musím říct, že ta komunikace nebyla dvakrát otevřená.

My jsme se dozvěděli v září loňského roku, že všechno probíhá naprosto transparentně a v pořádku a nemohlo uniknout pozornosti poslanců, veřejnosti, ani pana ministra, který měl dnes k tomuto i tiskovou konferenci, že podle posledního auditu tedy vše v pořádku není. Já musím říct, ty dokumenty (ten dokument?), které přišly ze SZIF, že je vše v pořádku a vyplácí se naprosto v souladu s evropským finančním nařízením i českou legislativou proti střetu zájmů, tak ten já mám tady k dispozici a můžu vám ho potom i ukázat. Ostatně jsme průběžně tu komunikaci zveřejňovali.

Já bych se chtěl tedy zeptat, jestli by mi pan ministr - nebo zde Poslanecké sněmovně - mohl tedy odpovědět, když tato zpráva neunikla do médií - finální - investigativní novináři ji nezveřejnili, pravděpodobně si na její zveřejnění bude muset ještě chvilku počkat. Já jsem sledoval i tu tiskovou konferenci a je kolem toho ještě řada nejasností. Já jsem se chtěl zeptat v první řadě, je-li pravdou, zda skutečně SZIF, protože tam byly smlouvy připravené zhruba na dalších 40 milionů Kč, zastaví vyplácení nenárokových dotací firmám, tedy v holdingu Agrofert. Za druhé jsem se chtěl zeptat, pokud pan ministr v tiskové zprávě říkal, že jeho se tato zpráva netýká, je pravdou, že SZIF preventivně - pokud tedy něco bylo preventivně, já bych čekal, že už se to mělo stát v minulém roce - preventivně zastavil případné vyplácení financí i firmám, ve kterých podnikají rodinní příslušníci pana ministra Tomana. A jakým způsobem se nyní bude postupovat dál, protože to už je druhý audit, který dorazil do Čech a jeho závěry jsou téměř totožné s tím, s čím jsme se my obrátili na SZIF již před rokem.

Děkuji.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.