Bartošek (KDU-ČSL): Žádný premiér se dosud tímto způsobem nechoval

16.07.2021 12:18

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny 16. července.

Bartošek (KDU-ČSL): Žádný premiér se dosud tímto způsobem nechoval
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já přicházím s žádostí, abychom zařadili na program dnešního jednání nový bod a to Informace vládyo řešení personální otázky vedení Bezpečnostní informační služby. V případě, že tento bod bude akceptován, tak bych ho chtěl pevně zařadit dnes na 12. hodinu. Stručně zdůvodním, proč přicházím s tímto bodem.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Ocitáme se zhruba tři měsíce před volbami. Stávajícímu řediteli BIS končí mandát v půlce srpna. Standardně podle zákona by to vláda měla také projednat na výboru pro bezpečnost a poté schválit ve funkci. Bohužel jsme v situaci, kdy bezpečnostní situace není snadná. Vidíme, že došlo k ohrožení České republiky například při výbuchu ve Vrběticích i v souvislosti s jinými kauzami. Vidíme, jakým způsobem se chovají mocnosti v souvislosti s dostavbou Dukovan. To znamená, týká se to konkrétně Ruska a Číny.

Vzhledem k tomu, že jsem požádal o svolání výboru pro bezpečnost a požádal jsem kolegy, aby připojili své podpisy a nepodařilo se mi jich sehnat dostatečné množství, protože KSČM, sociální demokracie, hnutí ANO, SPD, nepřipojili k této mé žádosti své podpisy, nezbývá nic jiného, než abych se tento bod pokusil zařadit zde na plénu, protože jsem přesvědčen, že tuto informaci bychom měli dostat. Ta je důležitá totiž nejenom pro nás jako pro poslance, ale je také důležitá pro naši vnitřní bezpečnost, ale i směrem k našim partnerům. Protože tato nejistota, co se týká personální otázky BIS, je naprosto klíčová a do značné míry v případě, že se budeme chovat netransparentně, může a už v současné době eliminuje částečně činnost této služby.

Mohu se pouze domnívat, proč zcela v rozporu s pravidly, dobrými mravy a zvyky premiér Andrej Babiš zatím tento krok neučinil. Je to historicky snad poprvé, kdy premiér zavčasu neinformuje a nehledá řešení personální otázky vedení BIS. Co si vybavuji a co jsem se bavil, tak skutečně když nebyla mimořádná situace, tak zatím žádný premiér se tímto způsobem nechoval.

Jsem se plně vědom toho, že na šéfa BIS opakovaně útočí prezident České republiky a že premiér Andrej Babiš může být v tlaku. Tak, jako média spekulují, to může souviset i s případným jeho jmenováním po volbách pro sestavení vlády jako budoucího premiéra. Ale já jsem přesvědčen, že premiér by neměl takovému tlaku ustupovat, protože se jedná o bezpečnost České republiky.

Z pozice premiéra, potažmo vlády, je tento krok zcela nezodpovědný, jasně ukazuje, že bezpečnost pro tuto vládu, potažmo premiéra, není prioritou. Stejným způsobem jako se to ukázalo v případě rozpočtů Armády České republiky, kterým v rámci rozpočtového výhledu tato vláda sebrala přes 15 miliard. Toto jsou konkrétní kroky, kdy premiér a tato vláda ohrožuje bezpečnost České republiky.

Žádám tedy, aby nám zástupce vlády - protože jsem zaznamenal, že premiér je dnes omluven - poskytl informaci, jakým způsobem se bude řešit personální otázka ve vedení Bezpečnostní informační služby.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…