Bašta (SPD): Další smlouva o půjčce a pronájmu?

28.03.2023 17:33 | Komentář

Dnešní světa běh se v českých médiích odráží velmi podobně jako v dobách první Studené války. To nejdůležitější se nám snaží zamlčet a vyzdvihují jen záležitosti, které zapadají do ideologického schématu jejich pohledu na mezinárodní situaci.

Bašta (SPD): Další smlouva o půjčce a pronájmu?
Foto: Archiv Jaroslava Bašty
Popisek: Jaroslav Bašta

Problém tkví v tom, že takové zpravodajství realitu programově zkresluje. Nejnovějším příkladem tohoto přístupu je smlčení významu třídenní návštěvy čínského prezidenta v Moskvě.

Oficiálně šlo o protokolární prezidentskou návštěvu největšího souseda Čínské lidové republiky po již třetím zvolení Si Ťin-pchinga hlavou státu. Ovšem 84 smluv, které se během tří dnů podařilo ratifikovat, svědčí o tom, že šlo o něco daleko závažnějšího, než by nasvědčovaly politické proklamace přednesené v závěru. O obsahu většiny těch smluv jsme se skoro nic nedozvěděli, analytici se pouze shodli na tom, že ty, které jsou označeny za strategické, se týkají vojenské spolupráce.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Nicméně k ruské tradici patří, že i v případech přísného utajení se smí naznačovat. Takže Putinovi kritici z řad jestřábů začali hovořit o tom, že součástí agendy byla i regulérní smlouva o půjčce a pronájmu mezi Čínou a Ruskem. Je protějškem podobného ujednání mezi USA a Ukrajinou. Z ČLR do RF budou dodávat těžké zbraně, munici, rakety, zkrátka vše, co je pro válku na Ukrajině zapotřebí. Dá se očekávat, že to půjde osvědčenou cestou přes Írán a Kaspické moře jako doposud.

V takovém případě by výše zmíněná návštěva znamenala bod zlomu, od něhož začíná regulérní Studená válka 02 mezi Spojenými státy a kolektivním Západem na straně jedné, a Čínskou lidovou republikou podporovanou Ruskou federací a Íránem na straně druhé. Dá se předpokládat, že eskalace války na Ukrajině bude pro čínské ozbrojené síly jednou z podmínek přípravy anexe Tchaj-wanu. Dosavadní zkušenosti totiž ukazují, že zbrojní výroba kolektivního Západu ve válce na dvou frontách postačovat nebude. Vojenskou spoluprací s Ruskou federací se Čína může stát vážným konkurentem USA i z hlediska jaderných zbraní.

Z tohoto úhlu pohledu nabírá na významu nezvykle ostrá kritika Mike Pompea vůči administrativě Joe Bidena. Bývalý Trumpův ministr zahraničních věcí (a předtím jeho ředitel CIA) totiž považuje návštěvu čínského prezidenta v Moskvě za osudové selhání americké zahraniční politiky.

Asi má podobný pocit jako já – v nové Studené válce jako součást kolektivního Západu budeme tahat za kratší konec provazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…