Běhounek: Přes veškerou snahu se nedaří všechny potíže venkova uspokojivě řešit

27.12.2016 22:19

Hejtman Jiří Běhounek diskutoval k tématům venkova.

Běhounek: Přes veškerou snahu se nedaří všechny potíže venkova uspokojivě řešit
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

V jihlavském hotelu Gustav Mahler se ve čtvrtek 15. prosince konalo moderované diskusní setkání s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem. V rámci projektu Deník s vámi ho uspořádal vydavatel známých novin Vltava Labe Media také v Kraji Vysočina. Pozvání na panelovou debatu přijal rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava Václav Báča, ředitel Okresní agrární komory Třebíč Karel Coufal, starosta Vojnova Městce Karel Malivánek a publicista a bezpečnostní analytik Jan Schneider.

Za účasti zhruba třicítky hostů z celé Vysočiny se diskutovaly především dlouhodobé potíže venkova, tedy stárnutí obyvatel, stěhovaní kvalifikovaných pracovní sil do velkých měst, podpora zemědělství, hospodaření s vodou nebo téma dopravní dostupnosti.

„Přes veškerou snahu se nedaří všechny potíže venkova uspokojivě řešit. Ač v rámci krajského rozpočtu opravujeme silnice, snažíme se podporovat veřejné služby a řada grantových programů má podporovat život na vesnici, existuje řada oblasti, které se nedaří vyřešit obcím ani krajům. Proto je nezbytné zapojení státu a systémových řešení,“ uvedl hejtman Kraje Vysočiny Jiří Běhounek.

Zástupce organizace Hospic mezi stromy v závěrečné diskusi otevřel i téma podpory výstavby kamenného hospice v Jihlavě. Stanovisko hejtmana nedoznalo žádných změn. „Kraj Vysočina dlouhodobě podporuje hospicovou péči plošně v celém regionu, a to formou týmů mobilních odborníků, kteří pomáhají s péčí o nemocné přímo v domácím prostředí. Aktivity spolku vítáme, nicméně na Vysočinu musíme nahlížet jako na celek. Otázkou tak zůstává dostupnost této služby pro obyvatele okrajových částí kraje. V tuto chvíli v krajském rozpočtu nejsou prostředky na jeho stavbu,“ doplnil hejtman Jiří Běhounek.

Vysočina se stala šestým krajem, kde se diskuse s hejtmanem nebo hejtmankou na aktuální regionální témata uskutečnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině