Beitl (ODS): Rozhodnutí vlády ze dne na den vyvolalo obrovskou poptávku, která vysála trh

11.03.2021 20:45

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2021 – interpelace ministra zdravotnictví Jana Blatného k problémům povinného testování

Beitl (ODS): Rozhodnutí vlády ze dne na den vyvolalo obrovskou poptávku, která vysála trh
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážení kolegové,

ve statistikách minulých týdnů nacházíme jedno jediné pozitivum; v pondělí téměř 113 tisíc antigenních testů, v úterý přes 95 tisíc testů. Včera jsme od vás slyšeli optimistické informace, pokud jde o budoucí navyšování počtu dovezených vakcín a to je dobré. Teď ale pojďme k horším statistikám. Týkají se dostupných termínů pro antigenní testy ve vybraných nemocnicích. Nemocnice Jablonec nad Nisou: jeden volný termín 24. března, nemocnice Liberec a Frýdlant: žádné volné termíny, Turnov: v systému obsazeno až do 10. května, Teplice: první volný termín 7. dubna, Most: první volný termín 7. dubna a mohl bych pokračovat. Co s tím hodláte dělat?

Samozřejmě to souvisí s povinným testováním ve firmách, protože firmy prostě nemají dostatečnou podporu pro nákup testů, a proto využívají veřejná testovací místa. Rozhodnutí vlády takříkajíc ze dne na den vyvolalo obrovskou poptávku a ta vysála trh a vyhnala nahoru ceny a firmy nemají takovou podporu, aby mohly předražené testy v průměrných cenách kolem 150 korun za kus nakoupit. připomínám, že ta podpora je 60 korun.

Vím, že situace při rozhodování nebyla jednoduchá. Ale to jste opravdu neměli k dispozici reálné scénáře dopadu vašeho nařízení? Tedy alespoň zmapovány zásoby testů, které jsou vhodné pro využití ve firmách? Jaké je porovnání nákladů na totální uzavření firem a nákladů na reálnou cenu testů pro podnikatele? A můžou podnikatelé očekávat nějaké operativní navýšení podpory, nebo máte jiný způsob, jak tuto situaci řešit?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…